"Fundi világában nincsen ítélkezés és skatulyázás” - interjú a legújabb Fundi kötetről Ambrus Izabellával és Horváth Ágnessel - Corn & Soda

“Fundi világában nincsen ítélkezés és skatulyázás” – interjú a legújabb Fundi kötetről Ambrus Izabellával és Horváth Ágnessel

A Könyvhétre megjelent Ambrus Izabella és Horváth Ágnes  legújabb alkotása, a  hamar népszerűvé vált, óvodásoknak szánt mesekönyv, a  Fundi óvodába megy folytatása, Fundi és a kézmosás címmel. A kötet megjelenése kapcsán interjút készítettünk az alkotókkal, melyből kiderül, hogy kicsoda is a valóságban Fundi, és várnak-e rá még újabb kalandok.

Forrás: Horváth Ágnes

Az új mesekönyv története szerint a kezdeti izgalmak ellenére Fundi immár nagyon szeret óvodába járni és a társaival játszani. Egy váratlan betegség azonban napokra megakadályozza, hogy óvodába menjen… Fundi nagyon szomorú emiatt, de rájön, hogy nem felesleges nyűg a kézmosás, és hogy hamarabb meggyógyul, ha követi a doktor bácsi utasításait…

Horváth Ágnes és Ambrus Izabella
Fotó: Miks Imre

Corn&Soda: Hogyan született meg Fundi? Ki vagy mi ihlette a kiscica alakját?

Ambrus Izabella: Fundi egy gyerekkori plüssfigurám, akit egy barátnőmtől kaptam. Az ajándékzacskóból ahogy kitekintett, rögtön a szívemhez nőtt, és azóta tart ez a „szerelem”. Megfigyeltem, hogy a karaktere sokakat megmosolyogtat, és rögtön kedvenccé válik. Így született meg a mese is, az ihletet ő adta.

Corn&Soda:Fundi világában az alakok kerekdedek, mindenki és minden gömbölyű. Van-e ennek valamilyen szimbolikus jelentése?

Horváth Ágnes: Azontúl, hogy Fundi karakterének ihletője ténylegesen ilyen kerek, további jelentése is van. Fundi világában, ahogy mondani is szoktuk, minden kerek. Minden harmonikus. Minden hiba javítható, mindenki a saját adottságai szerint, és ami a legfontosabb, jóindulattal vesz részt a dolgok alakulásában, a mindennapokban. Fundi világában nincsen ítélkezés és skatulyázás, nincs „sarkosság”, helyettük elfogadás, megértés, segítés és jóság uralkodik. Vizuálisan ezért megalapozott a kerekded, kedves formák alkalmazása a karaktereket és a környezetet illetően is, persze mértékkel és indokoltan.

Fotó: Horváth Ágnes

Corn&Soda: Hogyan találtatok egymásra, mint író és illusztrátor? Dolgoztatok már együtt korábban is?

Horváth Ágnes:  A baráti köreink átfedései révén már ismertük egymást néhány éve, de ez az ismeretség kifejezetten a Fundi-témában elkezdett munka során alakult barátsággá. Az egymásra találásunk mint író és illusztrátor, az egyik leginkább sorsszerűnek nevezhető dolog az életemben. Minden év végén elhatározok dolgokat a következő évre. 2015 decemberében kikötöttem magamnak, hogy 2016-ban készítek egy cicás mesekönyvet. Akkor úgy gondoltam, hogy a saját fiatalkori cicáimról, akik testvérek voltak és nagyon különböztek egymástól. Erre építettem volna a történeteket és az arculatot is. De már március volt, amikor én még mindig csak fejben tervezgettem ezt a dolgot. És akkor Iza egyszer csak megkeresett azzal, hogy kitalálnék-e arculatot és készítenék-e illusztrációkat a Fundiról szóló történetekhez. Akkor úgy éreztem, hogy most kikerülhetetlenül szembejön velem az elhatározásom, és erős izgalom és öröm fogott el. Ekkor épp külföldön voltam, de amint hazajöttem, azonnal elkezdtük a közös munkát, és ez az öröm a mai napig tart. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy Iza rám gondolt, és boldog vagyok, hogy együtt dolgozhatok vele!

Ambrus Izabella: A vőlegényemmel épp jöttünk haza egy külföldi útról és egyszer csak bevillant ez az ötlet, hogy Fundit mesekönyvben szeretném megismertetni a gyerekekkel. Régebben sokat báboztam, sok történet volt a fejemben, ezért is jött hirtelen ez az ötlet. Amikor ezt elmondtam a páromnak, akkor ő javasolta, hogy miért nem kérdezem meg Horváth Ágit a rajzolásról. Ettől a ponttól tudtam, hogy minden jól fog alakulni, éreztem, hogy Ági nagyon jó társam lesz ebben. Azóta nem csak „munkatársak” vagyunk, hanem lelki társak is, mondhatni, egy rugóra járnak a gondolataink, érzéseink.

Corn&Soda: A második kötetben Fundi megbetegszik. Miért tartottátok fontosnak a betegség, a higiénia témáját?

Horváth Ágnes: A történetben valóban a kézmosás, a megbetegedés témájával foglalkozunk, de amiről valójában szól az, hogy láttassuk a gyerekekkel, amikor tanácsot vagy utasítást kapnak, annak mindig oka, indoka van. Olyan oka, ami az ő javukat szolgálja, ha megfogadják és betartják. A kézmosás egy a sok olyan teendő közül, ami kisgyerekként felesleges nyűgnek tűnik. És nehéz belátni, hogy ha megbetegszünk, az igenis történhet egy korábban kihagyott kézmosás miatt. A történetben a meg nem fogadott tanácsok mind valamilyen gondot okoznak. Ezeket egy vezetett cselekmény útján összekötjük, megmutatva az ok-okozati összefüggéseket, úgy, hogy arra is rávilágítunk, minden javítható és jóra fordítható.

Ambrus Izabella: Annyival egészíteném ki Ági gondolatát, hogy sokkal könnyebb egy kedvelt mesehős által megszerettetni a kézmosást, mint csak intelmek útján. Sok szülő jelzi, hogy nagyon nehéz a kézmosásra nevelni a gyereküket, hátha ezzel a tanulságos történettel könnyebb lesz.

Corn&Soda: Mi a legnehezebb egy mesekönyv megalkotásában? Hogyan sikerül megtalálni a megfelelő hangot az óvodások megszólításához?

Ambrus Izabella: Szerintem mindenkiben ott lakozik a gyermeki énje, hiába nőtt fel. Ha ezt nem nyomja el magában, hanem bele tud újra bújni ebbe a szerepkörbe, akkor nyert ügye van. Biztos vagyok benne, hogy kell hozzá játékos szemléletmód.

Horváth Ágnes: A képi világot illetően, a szöveg stílusához illő megjelenés, a tartalmi mondanivaló tükrözése, és ennek a világnak a hiteles ábrázolása hosszú tervezés eredménye. Úgy akartam létrehozni az arculatot, hogy az minden szempontból releváns és adekvát legyen ahhoz, ami már megvolt: a szöveghez és az érzethez, amit mi Fundi világához társítottunk. Ezért kedves, nyugodt, harmonikus árnyalatokat használtam. Az alaki megjelenítésnél pedig a jellemző felületek elve és a térhatást keltő perspektivikus és tónusos ábrázolás, valamint a kézzel rajzolt hatás és a tűéles geometrikusság keverése mutatkozott a legkézenfekvőbb kifejezési rendszernek, mivel ezek a gyermeki látásmód, a meseszerűség, valamint a valóság törvényeit vegyítik, ahogyan a történet is.

Fotó: Horváth Ágnes

Corn&Soda: Milyenek az első kötet visszajelzései? Hogyan fogadta a közönség?

Horváth Ágnes: Csupa pozitív visszajelzést kapunk. Azt vettük észre, hogy az emberek hamar megszerették a karaktert is és a történetet is, várják a folytatásokat, és ajánlják egymásnak.

Ambrus Izabella: Csatlakozom Ágihoz, nagyon sokan rám írnak, küldenek fotót a gyerekeikről, ahogy olvassák a könyvet. Van, aki már magától olvassa a mesekönyvet, mert már első osztályos, és ezzel a könyvvel szívesebben gyakorolja az otthoni olvasást. Nagyon örülök ennek.

Corn&Soda: Terveztek-e további Fundi köteteket, vagy esetleg más történetet közösen?

Horváth Ágnes: Fundi kalandjainak sorozata folyamatosan bővül. Öt rész már kész szöveggel van meg, jelenleg a harmadik rész illusztrációs munkálatai folynak.

Ambrus Izabella: Más történetet is el tudok képzelni a jövőben, néha ötletelek magamban. De egyelőre csak Fundi körül forog az életünk, és nagyon izgatottan várom én is a már megírt történetekhez az illusztrációkat. Nem tudom megunni, az első résznek a képeit is még mindig perceken át tudom nézegetni.

Corn&Soda: A Könyvhéten veletek is találkozhatnak az olvasók. Üzentek-e nekik valamit előre is?

Horváth Ágnes: Szeretettel várunk mindenkit, dedikálással, és az első és második résszel!

Ambrus Izabella:A Fundi facebook honlapján fent lesznek a dedikálási időpontjaink, amikor velünk is személyesen találkozhatnak a Fundi olvasók.

Corn&Soda: Köszönjük az interjút!

Fundi facebook linkje: Fundikalandjai

Ez is tetszeni fog...