Gallai Péter emlékének dedikálja a Piramis a szombati koncertet - Corn & Soda

Gallai Péter emlékének dedikálja a Piramis a szombati koncertet

A Volt egyszer egy Ifipark rendezvénysorozat utolsó epizódjaként lép színpadra a Piramis szeptember 21-én, szombaton. A zenekar a koncertet a hét elején elhunyt egykori zenésztárs, Gallai Péter – a zenekar egyik alapítótagja, valamint többek között a Szállj fel magasra című örökzöld duett szerzője – emlékének dedikálja.

Gallai Péter
forrás: sajtóanyag

A szombati koncerten a 1979-es “A nagy buliként” elhíresült ifiparkos este elevenedik meg, felejthetetlen Piramis slágerekkel. A Piramis-rajongók nevezték el így 1979-ben az ifiparkos Piramis-koncertet, ami abban az évben az egyik legnagyobb rock esemény volt a fővárosban. A Piramis-láz csúcsbuliját pedig egy koncertlemez is megörökítette. Abban az időben hazánkban ez volt a második élőben rögzített album, amit kiadtak. A legendás koncertre pedig közel 10000 néző volt kíváncsi, az elő-zenekar pedig az akkor még feljövőben lévő Edda Művek volt.

Zenekari próba
forrás: sajtóanyag

Természetesen a hatalmas tömegtől az akkori karhatalom tartott és óriási erőkkel vonult ki a Budai Ifjúsági Parkhoz, ám ott semmilyen rendbontás nem történt, a koncert minden különösebb balhé nélkül zajlott. Sajnos azonban a duplára tervezett élő korong csak normál kiadásban jelent meg, feltehetően az akkor monopóliumot élvező lemezkiadó döntése okán.

 2019. szeptember 21-én majdnem napra pontosan negyven évvel az ikonikus „A nagy buli” után most ugyanott, ugyanazok a dalok csendülnek fel az egykori Budai Ifjúsági Park helyén, a mai Várkert Bazár színpadán. A Piramis együttes a magyar rockzene történetének egyik legnagyobb sztárja, magyar zenekar talán soha nem váltott ki ekkora tömeghisztériát, mint ez a csapat a hetvenes-nyolcvanas években.

Zenekari próba
forrás: sajtóanyag

Az együttes 1975-ben alakult és rövidesen az ország legnépszerűbb zenekara lett. A Budai Ifjúsági Parkban tízezren tomboltak a zenéjükre, évente több száz koncertet adtak az ország minden pontján, szabadtéri színpadokon, művelődési házakban, ifjúsági parkokban. Lemezeik több százezres példányszámban keltek el, Piramis őrsök alakultak, verseket írtak hozzájuk, a zenészek úgyszólván nem tudtak kimenni az utcára, mert láttukra leállt a forgalom. Nótáik a mai napig a magyar rock legnépszerűbb dalai közé tartoznak, a „Szállj fel magasra”, a „Becsület”, a „Ha volna két életem”, a „Kívánj igazi ünnepet” és a többi sikerdal már igazi klasszikusok, és a rádiók mai napig gyakran játszott slágerei.

A zenekar feloszlása után a rajongók tizenkét évet vártak, hogy ismét találkozhassanak kedvenceikkel. 1992-ben öt telt házas koncertet adott az együttes a Budapest Sportcsarnokban, ekkor mondta a Magyarországon koncertező Aerosmith énekese a Piramis tagjainak: „Ti sokkal nagyobb sztárok vagytok, mint mi, mert nekünk csak egy telt házat sikerült csinálni”. Az újra kiadott lemezeket ismét hatalmas példányszámban kapkodták el, de mégsem lett folytatás, a Piramis hosszú évekig újra elnémult.

Zenekari próba
forrás: sajtóanyag

A következő megjelenés 2006 decemberében volt, amikor megint összeállt a zenekar, és kétszer töltötte meg az Arénát. A várakozásokkal ellentétben most is elmaradt a nagyobb volumenű visszatérés. A Piramis egykori tagjai közül hárman: Závodi János gitáros, Gallai Péter billentyűs és Köves Miklós Pinyó, a dobos,  azonban úgy érezte, hogy ezt a zenei örökséget nem szabad veszni hagyni, a közönség továbbra is igényli a koncerteket, élőben szeretné hallani a dalokat. Felkérték hát basszusgitárosnak Vörös Gábort, az Ossián együttes egykori tagját, az énekesi posztra pedig Nyemcsók János bizonyult a legmegfelelőbbnek: megszállott Piramis rajongóként mind hangi adottságai, mind színpadi munkája hitelessé teszi a Piramis frontvonalában. Ebben a formában éled most újra az 1979-es „A nagy buli”, utoljára, az Ifipark színpadán. A koncertet a zenekar a héten elhunyt Gallai Péter emlékének dedikálja.

forrás: sajtóanyag

Ez is tetszeni fog...