Girl in the mirror – Sad Songs for Writers EP – Corn&Soda

Girl in the mirror – Sad Songs for Writers EP

A szomorú zeneszámoknak nem kell szükségszerűen hervasztónak is lenniük. A Girl in the mirror művésznéven alkotó Ruskó Eszter munkássága példa arra, hogy rengeteg szenvedély és szépség lakozik a melankolikus hangvételű dalokban. Az énekesnő Sad Songs for Writers című EP-jének debütálása alkalmából megosztotta velünk a dalok keletkezésének és az inspiráció forrásának titkokait, illetve tanulmányaival  és eddigi pályafutásával kapcsolatos információkat.

A Sad Songs for Writers címe onnan jön, hogy amikor az egyik dalt megmutattam író barátnőimnek, Krausz Emmának és Sütő Fanninak, megemlítették, milyen jól tudnak írni az ehhez hasonló dalokra. Természetesen a zenék nemcsak íróknak szólnak, hanem bárkinek, aki szereti a lassú, melankolikus dalokat, vagy esetleg a filmzenéket.
Eddig elsősorban angolul írtam zenéket, ám ez a dalgyűjtemény most a magyar közönségre összpontosít a három magyar számmal, illetve az első, hangszeres anyag is magyar címet kapott. Az EP egyik számát, az Ess, esőt a Spotify szerkesztősége eddig két lejátszási listára is kiemelte: a New Music Friday Magyarország és a Nemazapop listákra.


Közreműködők:
Ének, zene, videók: Ruskó Eszter
A Night Drive és a Tomorrow dalszövege: Sütő Fanni
Gitár a Tomorrow-ban: Godefroy Dronsart
Rajzok: MargaréTaLány & flwrs.

 

Youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PLGhbbxrRGkY4dPOqlHxkrD9OD9kVAfa_c
Streaming: https://fanlink.to/sadsongsforwriters

1. Autóút az éjszakában

Nem véletlen, hogy ez a rövid szám a Night Drive magyarra fordított nevét viseli, hiszen annak a számnak a zongoraátirata. Szerettem volna egy rövid, bevezető, instrumentális számot készíteni, amely ráhangol a következő dalokra. Ez a szám nagyon gyorsan készült el – talán egy óra munkája lehetett. Az Autóút az éjszakában Ady Kocsi-út az éjszakában című versére reflektál, hangulatvilága akár annak a versnek az aláfestése is lehetne.


2. Night Drive

A Night Drive zenei alapja az egyik első számom, amit azóta készítettem, hogy elektronikus zeneszerzésbe fogtam. Sokáig állt a fiókban, majd ebben az évben újra elővettem, kicsit leporoltam, zeneileg felújítottam, majd Fannit kértem fel, hogy segítsen hozzá szöveget írni. Fanni a zene alapján írta a szöveget, így próbált a hangulatnak megfelelő történetet kerekíteni. Azt mondta, hogy amikor zenét hallgat, mindig képek villannak fel a szeme előtt, ehhez a számhoz pedig neonfényű reklámokat, sportautókat és esős éjszakát képzelt el. Eköré építette egy megismerkedés és szétválás történetét. Úgy érzem, ez az egyik legszomorúbb számom, amit eddig készítettem a szöveg miatt, felvétel előtt egy kicsit rá kellett készülnöm lelkileg.


3. Light-Years Between Letters

Ez a szám kísérletező jellegű, amelyben a filmzenét és a trapet kevertem. Egy kis érdekesség: felvettem benne egy kaval nevű fúvós hangszert, amit azt hiszem, talán öt éve vehettem egy vásárban. Ez az egyik leginkább energikus szám az EP-n. 2020 tavaszán született meg, és sokáig ült ez is a fiókban. A címe magyarul azt jelenti, hogy Három fényév a levelek között, és egy olyan sci-fi világot képzeltünk el hozzá a barátaimmal, amelyben egy személy a világűrben utazik, különös tájakat lát, és néha levelet küld az otthon maradt szeretteinek.


4. Most már

Egyszer valaki felvetett egy témakört, amely egészen megfogott: szerelembe esés a halállal. Aztán kihívott, hogy mutassam meg, én mit gondolok erről a motívumról. Majd megírtam ezt a dalt. Emlékszem, ennek a számnak az első változatát először 2019 áprilisában mutattam meg két barátnőmnek egy montenegrói kirándulásunk alkalmával. Egyikük azt tanácsolta, hogy az első versszak után tegyek be egy rapbetétet. Ezt az ötletet elvetettem, majd 2020-ban újból elővettem a számot, nagy részét újraírtam, és ekkor készült el a végleges formája.


5. Ess, eső

A tavalyi albumomon volt egy szám, ami egész sokakat megfogott (Fúj a szél, leng a szélcsengő). Mivel magyar ismerőseim sokszor emlegették, ezért úgy gondoltam, csinálok egy ahhoz hasonló stílusú dalt, amely a magyar népdalok szerkezetét és motívumait ötvözi az elektronikus zenével. A dal főszereplője az esőhöz fohászkodik, ebben a különös világban pedig az eső elviszi az emberek gondjait, rossz érzéseit. Munkacíme sokáig Rain Lullaby volt, ám ezt elvetettem, mert a dalnak magyar a szövege, és úgy éreztem, magyar címet kellene neki adnom.


6. Fekszem a kicsontosodott parton feat. Krausz Emma

Krausz Emma barátnőm írta a számon elhangzó egypercest a 2020. januári koncertünkre, amit akkor felolvasott. Nagyon szerettem volna Emmával közös számot, mert nagyon szép a beszédhangja, és kellemes hallgatni a felolvasását. Egy időben próbáltam rábeszélni arra, hogy rappeljen, de ahogy ő mondja, nincs tehetsége a zenéhez, nincs ritmusérzéke. Viszont nagyon örülök, hogy elővettük ezt a régebbi írást, Emma felvette, és elkészülhetett egy olyan verzió, amelyen zongorán kísérem az ő felolvasását. A zongorakísérethez A nimfa és a madár című dalom akkordsorát és dallamát használtam fel.

7. Tomorrow

A Tomorrow egy álmatlan éjszakán született ma és holnap határán. Egy roppant furcsa év végéhez közeledve a jövő lehetőségeit fontolgatja. Nagyon szomorú számnak indult, de idővel megtaláltuk benne a reményt. Ennek a dalnak először a szövege született meg, amit Fanni elküldött nekem, én pedig megírtam hozzá a dallamot, és kitaláltam az akkordsort. Nagyon örülök, hogy férje, Godefroy Dronsart nemrég bejelentkezett, hogy szeretne gitározni egy számomban – az internet segítségével gyorsan összeszerveztük ezt a Párizson-Budapesten átívelő koprodukciót, Godefroy felvette a gitárszólót, én pedig elkészítettem a szám többi elemét – az orgonát, a dobokat, a szintetizátorokat, majd felvettem az éneket. Szerencsére még épp időben elkészült, hogy bónusz dalként felkerülhessen az EP-re.


A Night Drive című dal szövege magyarra fordítva:
Autóút az éjszakában

Pulzáló zene,
vakító fény,
csillogtál az éjszakában,
színkoktél,
neonrózsaszín és arany.
Kihagyott szívverés –
életem legnagyobb hazugsága.

Vár a kocsim,
tűnjünk el innen,
titokzatos idegen,
mosolyogsz,
olyan félénknek tűnsz,
de minden sóhajod
veszélyről beszél.
Te leszel a végzetem.

Sárga sportautóval
hasítjuk az éjszakát,
mint egy szívbe lőtt golyó
Tudtam, hogy sosem jutunk messzire,
eső áztatta szélvédő,
sistergő rádió.
Egyikünk nem tér vissza.
Nem együtt jövünk vissza.

A varázslat véget ért
az első reggeli fénnyel
múlnak a hónapok,
és csak veszekszünk
esőfoltos utcák
magányos felhőkarcolók
ki gondolta volna,
hogy egyszerűbb papíron a szerelem?

A szavak jobban vágnak,
mint ezer kés,
megtaláltad a gyenge pontom
egy mérgezett tőrrel,
mindenki megy tovább a maga útján
a dalunk véget ért,
eljött a búcsú ideje.

Sárga sportautóval
hasítjuk az éjszakát,
mint egy szívbe lőtt golyó
Tudtam, hogy sosem jutunk messzire,
eső áztatta szélvédő,
sistergő rádió.
Egyikünk nem tér vissza.
Nem együtt jövünk vissza.


Bemutatkozás

Ruskó Eszter vagyok, nagykanizsai származású, jelenleg Budapesten élő zenész. Legfőképp arról ismernek, hogy dallamos jellegű elektronikus zenéket készítek, illetve énekelek és zongorázok. Szeretek olyan dalokat írni, amelyek szórakoztatják az embereket, de gondolatokat inspirálnak, dalaim pedig néha energikusak, néha melankolikusak.

Tizenévesen kezdtem zenéket írni – zeneiskolai keretek között hat évet tanultam zeneszerzést, ahol komolyzenével foglalkoztam. Manapság fontosabb számomra az elektronikus zene, és kezdetben ALISA, illetve később Girl in the mirror néven publikáltam a számaimat az interneten. Elvégeztem egy budapesti zenei produceri iskola, a Sonic School képzését, ahol klassz dolgokat tanultam az elektronikus zenéről. Ez a képzés megspórolt minimum 5 év kísérletezést az életemből.

Sokat köszönhetek annak, hogy zenész családba születtem, így egész életemben meghatározó volt a hangszeres játék: először zongorázni, majd nagybőgőzni és gitározni tanultam – de ismerőseim sokszor, viccelődve azt mondják, minden hangszeren játszom, ami a kezem ügyébe kerül.
Inspirációk

Művészetemre az ázsiai kawaii-kultúra, valamint az amerikai underground hip-hop volt hatással.
Arra a kérdésre, hogy akusztikus tanulmányaim után miért fordultam az elektronikus zenéhez, a válaszom: az elektronikus zene lehetőséget adott számomra olyan új hangok felfedezésére és létrehozására, amelyek nem léteztek korábban.
Az elektronikus zenében rendkívül inspirálónak tartom azt, amikor új hangszíneket tervezhetek szintetizátorok segítségével (sound design), valamint az akusztikus hangszerek utólagos feldolgozását, amellyel új színezetet adok az eredeti hangzásvilágnak.
Úgy érzem, a zenei produceri szakma a világ egyik leginspirálóbb tevékenysége. Lehetőségem van arra, hogy világokat teremtsek: hogy ábrázoljak egy ötletet, egy érzést vagy egy történetet.
Szívesen dolgozom olyan emberekkel, akik számára fontos, hogy a producer ne csak a szintetizátorokhoz, hanem a hangszeres játékhoz is értsen. Ebben a kreatív környezetben inspiráljuk egymást énekesekkel és más zeneszerzőkkel.

Zenei karrierem néhány pontban összefoglalva

► 2021. január 2. – A Sad Songs for Writers EP megjelenése.
► 2020. július – A Beats of Zooburbia („Állatkertvárosi dallamok”) nevű projekt megalapítása a Párizsban élő Sütő Fanni költőnővel.
► 2020. május – Az ALISA név helyett a Girl in the mirror nevet kezdtem használni a zenékhez.
► 2020. január 17. és 18. – Az első két saját koncertem. Budapest, Óvóhely.
► 2020. január 3. – Megjelent első, Underwater Tales című albumom online formátumban
► 2018. szeptember – A Sonic School zenei produceri képzésének sikeres elvégzése.
► 2018. május – Ekkor kezdtem el publikálni a dalaimat az interneten, először ALISA néven. (SoundCloud, Spotify, Bandcamp, Apple Music stb.)
► 2018–2019 – 10 előadás a Színes kis kozmoszok nevű formációval. Tagjai: Braun Barna, Endrész Aliz, Kemény Gabriella, Ruskó Eszter. Budapest, Szeged, Esztergom.
► 1998–2010 – A Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI növendéke. Zongora, szolfézs, számítógépes zene, nagybőgő, fuvola.

 

Fotók: Nagy Diána

Ez is tetszeni fog...