Ha két kerék nem elég - Raoul Taburin a mozikban - Corn & Soda

Ha két kerék nem elég – Raoul Taburin a mozikban

Az egyik legnépszerűbb francia színész, Benoît Poelvoorde főszereplésével kedves, szórakoztató és nagyon emberi francia filmet mutat be a jövő héten a Vertigo Média Raoul Taburin (2018) címmel.

Jean-Jacques Sempé népszerű képregénye az alapja a Raoul Taburin című filmnek, melyet Pierre Dodeau rendező és Guillaume Laurant forgatókönyvíró álmodtak széles vászonra. A történet a kerékpározás körül forog – ami a franciáknál nemzeti sportág -, de a film nem a versenyzésről szól, hanem a biciklizés képességéről, ami az emberek számára – látszólag – könnyedén elsajátítható.

Benoît Poelvoorde a Raoul Taburin című filmben
Forrás: Vertigo Média

A film műfaja tipikusan családi vígjáték, melyben a főhősünk egy titkot őriz magáról. Raoul meg van győződve arról, ha kiderül titka – ami egy képességbeli hiányossága – akkor a francia kisváros lakói, családja, barátai megvonják tőle a szeretetüket. Raoul azt is feltételezi, hogy egy illúziótól és mítosztól fosztaná meg a közösségét, ha a titka lelepleződne. A filmben nincsenek egetverő konfliktusok, minden a csendes, rutinból működő kisváros keretei között játszódik, melynek életét az kavarja fel, hogy egy városi fotós jelenik meg körükben. A Raoullal jó barátságba keveredő fotós, Hervé (Édouard Baer) tudatlanul és minden rossz szándék nélkül hozza olyan helyzetekbe őt, hogy azok által lelepleződhet egy képességbeli hiányossága.

Édouard Baer a Raoul Taburin című filmben
Forrás: Vertigo Média

A film nem moralizál sokat, de megmutatja azt, hogy a szeretet elvesztésnek félelme, a felesleges megfelelési kényszer miatt hogyan nehezíti meg a főszereplő a saját életét, terheli meg a lelkét és gátolja meg azt, hogy felszabadultan, boldogan élhessen. Raoul igyekszik leplezni titkát, és a törekvése miatt számos humoros helyzet alakul ki a filmben.

A film jelenetei kevés helyszínen, de annál szebb környezetben, egy hangulatos kisváros utcáin és a környékén, hegyes, völgyes vidéken játszódnak, melyeket a film operatőre, Claire Mathon szépen mutat be a vásznon.

Benoît Poelvoorde és Suzanne Clément a Raoul Taburin című filmben
Forrás: Vertigo Média

Benoît Poelvoorde tehetsége garantálja azt, hogy egyszerre jelennek meg Raoul Taburin karakterében a szerethető, a vicces és a drámai elemek. A mai filmekben nagyon gyakoriak a fontos szerepet eljátszó gyermekszereplők, amire ebben a moziban is szükség volt, hiszen három idősíkban zajlik a történet. Mindig megcsodálom, hogy mennyi tehetséges gyerek van a filmekben, de a kisgyermek Raoul nevét nem tudom ideírni, mivel semelyik elérhető adatlap nem tűnteti fel. Victor Assié személyében, – aki a 20 éves Raoult játssza – megtalálták Benoît Poelvoorde megdöbbentően tökéletes fiatalkori hasonmását. Édouard Baer a fotós Hervé, Suzanne Clément pedig a feleség, Madeleine szerepében jó ízléssel vegyítik a humoros és érzelmes színészi eszközöket.

Raoul Taburin
Forrás: Vertigo Média

A filmet azoknak ajánlom, akik egy meseszerű, de azért mégis a valóságos emberi viszonyokat tükröző, színvonalas vígjátékra szívesen ülnek be a moziba.

Értékelés: 70/100

MAFAB: na

IMDb: 6/10

https://www.youtube.com/watch?v=wWPDpZGiz9A

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] Ha két kerék nem elég – Raoul Taburin a mozikban […]