„Ha olvasol, akkor is elutazhatsz, amikor maradnod kell” - Corn & Soda

„Ha olvasol, akkor is elutazhatsz, amikor maradnod kell”

Margó Irodalmi Fesztivál (Forrás: sajtóanyag)

A Margó Irodalmi Fesztivál a járványhelyzetre való tekintettel 2020. június 3-7. között online valósítja meg a kilenc év alatt megkerülhetetlenné vált irodalmi ünnepet. A személy kapcsolatfelvétel hiányát olvasó és alkotó között a rendezők 50 izgalmas programmal kompenzálják.

“A rendkívüli helyzetben a júniusi Margót online valósítjuk meg. Sokféle szempontot kellett mérlegelni, de az elmúlt évtizedek olvasással töltött idejéből egy dolgot megtanultunk: az irodalom minden szélsőséges élethelyzetben segít jobban megérteni magunkat és a társadalmunkat, és erre most nagy szükségünk van” – mondta Valuska László a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója.

Krusovszky Dénes (Kép: Valuska Gábor)

Ahogyan a Margótól megszokott és elvárt, nagy és kedves nevek tűnnek fel ismét a fesztivál keretein belül. Új kötettel jelentkezik Erdős Virág, Fiala Borcsa, Krusovszky Dénes, Nádasdy Ádám, Selyem Zsuzsa, Spiró György, Szentesi Éva és Tompa Andrea. A nézők megismerhetik az idei Libri irodalmi díjasokat, valamint és Bereményi Gézával is találkozhatnak. A fesztivál második napján, június 4-én Trianon 100. évfordulójára emlékeznek: többek között beszélgetnek Ablonczy Balázs történésszel, bemutatják az Osiris Kiadó exkluzív szöveggyűjteményét, valamint a Cserna-Szabó András szerkesztésében készült alternatív irodalmi Trianon-antológiát.

A Margón a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a Fortepan, a Katona József Színház, a Ludwig Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a TRIP Karanténszínház és a Várkert Bazár is rendhagyó, online platformra tervezett előadással, beszélgetéssel vagy tárlatvezetéssel jelentkezik.

Spiró György (Kép: Valuska Gábor)

Az elmúlt hetekben a szervezők újragondolták a lehetőségeket, mert fontosnak tartják megmutatni, hogy az olvasással nemcsak élményt kapunk, hanem világlátást is. A kultúrának kiemelten fontos szerepe van a jelenlegi helyzetben: megtart, reményt ad és általa fellélegzünk. A Bookline szavaival élve: „Ha olvasol, akkor is elutazhatsz, amikor maradnod kell”.

A programtáblát május közepén teszik közzé a margofeszt.hu és a Facebook.com/margofeszt oldalakon.

Ez is tetszeni fog...