Harag Anita nyerte el az idei Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat - Corn & Soda

Harag Anita nyerte el az idei Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

Harag Anita nyerte el a hetedik alkalommal átadásra kerülő Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat az Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötetével. Az Írók Boltjában megrendezett eseményen a díj alapítója is részt vett.

Harag Anita
Forrás: Facebook

A díjat Dr. Horváth Péter hozta létre 2013-ban. A professzor úr évek óta a magyar kultúra németországi közvetítésén, megismertetésén fáradozik. 2006-ban Pro Cultura Hungarica díjjal, 2013-ban a Magyar Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki.  Az általa létrehozott 6000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, az adott évben új kötetet megjelentető, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos Stuttgarti, valamint a Literarisches Colloquium Berlin által felajánlott, jelentős összegű külön ösztöndíjjal járó – szintén egy hónapos – berlini alkotói tartózkodásra is.

Az ösztöndíj kuratóriumi tagjai: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő, Parti Nagy Lajos költő, író és Szilasi László író, irodalomtörténész, egyetemi tanár.

Czakó Zsófia, Harag Anita, Pál Sándor Attila
Forrás: Litera

A legjobb három közé került jelölt közül kettő 500-500 euró jutalomban részesült. A díjátadó rendezvényen mindhárman felolvastak most megjelent műveikből. A szerzők méltó partnereként Dés András zenei bravúrjait hallgathattuk a felolvasások között.

Dés András, Keresztury Tibor, Parti Nagy Lajos
Fotó: Tinkó Máté

Harag Anita 1988-ban született Budapesten. 2014-ben végzett az ELTE indológiai szakán. 2018-ban elnyerte a Móricz Zsigmond Irodalmi Alkotói Ösztöndíjat, és a Petri György-díjat. Novelláit korábban a Jelenkor, az Alföld, a Műút és a KULTer.hu oldalain olvashattuk. Első novelláskötete az Évszakhoz képest hűvösebb a Magvető Kiadónál jelent meg 2019-ben.

Harag Anita novellái észrevétlenül belemásznak az emberbe. Egyszerű történeteket mesél el, hétköznapi eseményeket, amelyek mögött traumák, veszteségek, szorongások, félelmek vannak. „Semmi különös, csak minden.”  – ahogy Parti Nagy Lajos fogalmazott a szerzőt méltatva.

Novelláiban belepillanthatunk szereplői életébe, de a történeteket nem zárja le, az olvasóra bízza a folytatást. Jellemző rá a tömörítés, az objektív megfigyelés.

Mint azt egy interjúban elmondta közel állnak hozzá Tóth Krisztina novellái. Nagyon szereti Raymond Carvert és Szaádat Haszan Mantót, akit egy időben hindiből fordított. „Ő is takarékos szerző, sokat mond nagyon tömör formában.”

Ha ki kellene választani a kötetből egy novellát – amit, persze nem lehet – talán a címadót választanám, amelyben egy fogkefevásárlás kapcsán élhetjük át azt a gyönyörűen megfogalmazott hiányt, amit egy elveszett szerelem okoz.

Nagyon nagy hatással volt rám a kötet minden novellája, megérintett és élvezet volt olvasni. Tökéletesen egyetértek Parti Nagy Lajos, a díjátadón elhangzott szavaival: „Hölgyeim és Uraim, olvassák Harag Anitát, érdemes.”

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb Magvető Kiadó, Budapest, 2019.

Ez is tetszeni fog...