Három klasszikus új ruhában a Pagonyban - Corn & Soda

Három klasszikus új ruhában a Pagonyban

Amelyik gyerek Axel Scheffler és Julia Donaldson meséin nő föl és ismeri a Németországban született meseíró, grafikus illusztrációit, az én gyerekeimhez hasonlóan biztosan kívülről tudja már A majom mamáját, a Graffalót vagy A legcsinosabb óriás meséjét. A szerzőpáros könyvei más megvilágításba helyezik a meséket: a hétköznapi párbeszédekből merítik mondanivalójukat, amelyet átültetnek aztán a hagyományos mesék világába. Ehhez jön hozzá Axel Scheffler szellemes képzeletvilága, amely mintegy előrágja a gyerekeknek a mesében zajló feszültséget és könnyebben emészthetővé teszi azt.

Fotó: Pagony Könyvkiadó

Axel Scheffler és Julia Donaldson könyvei akár a Biblia: mindenre választ találhatunk benne.

Éhes vagy? – „…ötórai teámhoz boszit eszem csipsszel” (Boszi seprűnyélen)

Mit vegyek ma fel? „Tessék, itt az ingem, kilóg a nadrágból, neked adom ingyen.” (A legcsinosabb óriás)

Van itthon sütemény? „- Nincs sütim. Csak kóró és lóhere. – Na, mindegy, add csak ide!” (A bandita patkány)

Berekedtél? „Hű, de kínos, mondta. Még szerencse, hogy van nálam mentolos cukorka. „ (Zog a sárkány)

Ma mit tanulunk? „Arra, hogyan kell rabolni szépséges királylányt!” (Zog a sárkány)

Fotó: Pagony.hu

Axel Scheffler Hamburgban született 1957-ben, és egész korán rájött, hogy valamit kezdeni szeretne rajztehetségével. Képzőművészeti tanulmányait Angliában végezte, ahol azóta is él. Munkásságát szabadúszó illusztrátorként kezdte, portfóliója rövid időn belül számos felkérést hozott. Könyveivel és rajzaival számtalan díjat nyert és az általa illusztrált könyvek a világ minden táján megjelentek. Az illusztrátor rajzainak szerintünk egyik legnagyobb értéke a részletekben rejlik, amely rendszerint hiányzik a mesekönyvek képeiből. A képek előterében a szökőkútban horgászó macska, az óriás méretű ruhákat hirdető plakát előtt tanácstalanul álló törpe, a békát kézenfogva kísérő királylány, a pókhálóban csodálkozó pillantással raboskodó légy mind-mind különlegessé teszik a legismertebb meséket is.

Fotó: Pagony.hu

Axel Scheffler most három új könyvecskével jelentkezik, szintén a Pagony gondozásában, amely az óvodás korosztály számára nyújt színvonalas szórakozást. A meseíró- illusztrátor ezúttal ismert népmeséket ruházott fel új arculattal. A két angol népmese és a francia klasszikus, A három kívánság, a Csizmás kandúr és A három kismalac és a farkas a már ismert történetet meséli el kicsit lerövidítve, a már megszokott különleges rajzokkal. Nem hiszem, hogy eddig jelent már meg úgy valahol A három kismalac meséje, hogy só- és borsszóró is az illusztrációk része. Vagy említhetném a Csizmás kandúrban a varázsló házában (a mese szerint kastélyában) a falra rajzszöggel rögzített állatképeket, amelyekké mellesleg változni tud.
A könyveket egyediségük miatt is ajánlom az igényes olvasóknak.: puha fedelesek, harmincoldalas méretük miatt kicsik számára is könnyen kezelhetőek.

Fotó: Pagony Könyvkiadó

Axel Scheffler három klasszikusa, 990 Ft, Pagony Kiadó

MEGVESZEM

Ez is tetszeni fog...