Három szín - fotókiállítás a Mai Manó Házban - Corn & Soda

Három szín – fotókiállítás a Mai Manó Házban

A Mai Manó Házban augusztus 28 – október 6. között Három szín címmel érdekes fotókiállítás látható Szergej Prokugyin-Gorszkij és a munkásságára reflektáló kortárs művészek fotográfiából.

A Három szín kiállítás fókuszában az orosz tudós és fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij 1909. és 1915. között készített színes fotográfiái, a korai színes fényképezés területén elért izgalmas eredményei állnak. Az orosz fotográfus képeihez olyan kortárs művészek alkotásai társulnak a kiállításon, akik a színes fényképezés jelenségeire alkotó módon reflektálnak, a fotográfián belül színelméleti kérdésekkel foglalkoznak, vagy Prokugyin-Gorszkij életműve közvetlenül hatott művészetükre.

Három szín fotókiállítás
Fotó: Csizmadia Attila

Az eredetileg kémikus végzettségű Prokugyin-Gorszkij korát megelőzve, már az 1900-as évek első évtizedeiben jelentős fototechnikai eredményeket ért el színes fotóival. Korán felismerte a médiumban rejlő edukációs lehetőségeket; hogy tömegeket tud elérni és tájékoztatni a fotográfia segítségével.

Három szín fotókiállítás
Fotó: Csizmadia Attila

Az orosz fotográfus életműve a képei utóélete miatt is fontos. Lenyűgöző színtartományai és a szemünk előtt kirajzolódó, az ismeretlen Orosz Birodalomban készült képei nem hagyták, hogy az utókor szó nélkül menjen el mellettük. Az Amerikai Kongresszusi Könyvtár tulajdonába került hagyaték feldolgozása az ezredforduló környékén kezdődött el, köszönhetően a mai digitalizációs eljárásoknak.

Három szín fotókiállítás
Fotó: Csizmadia Attila

A kép és a látás egymáshoz való viszonya, a színkísérletek, a fotográfia építőelemeinek mibenléte a mai napig a fotográfiai vizsgálódások középpontjában áll, ezért fontos, hogy kortárs művészek munkáin keresztül a néző ezekről a kísérletekről, reflexiókról is képet kapjon.

Három szín fotókiállítás
Fotó: Csizmadia Attila

Kiállítók: Szergej Prokugyin-Gorszkij (RUS), Balogh Rudolf (HUN), Biró Dávid (HUN), Eperjesi Ágnes (HUN), Liz Nielsen (USA) és Bill Sullivan (USA)

Kurátor: Barta Edit

Kiállítás helyszíne: Mai Manó Ház, időtartama: 2019. augusztus 28 – október 6.

Ez is tetszeni fog...