Hatóságilag Tilos - Az ember (2015) - lemezkritika - Corn & Soda

Hatóságilag Tilos – Az ember (2015) – lemezkritika

2015 utolsó napján, hosszú lemezcsend után a Hatóságilag Tilos új albummal jelentkezett, ami az Ember címet kapta. Az 1996 óta működő együttes hatodik lemeze ez, (’98-ban jött ki a Mi történt az éjjel?, ezt követte az ezredfordulón A folytatás, majd 2002-ben a Valahol.., 2004-ben a Filmek, majd 2007-ben A híd), és mind közül a legkomolyabb hangvételű anyaguk. Lemezkritika és egy kis visszatekintés.

A 2007-es lemezük után ugyan leállt egy időre az együttes mind a lemezkészítéssel, mind pedig a koncertezéssel, azonban minden tévhit ellenére a Hatóságilag Tilos sosem oszlott fel, csak felfüggesztette egy időre a működést, aminek oka, hogy a zenekar frontembere, Tapolczai Attila (McCheap) a családjával együtt Augsburgba költözött. (időközben egyébként elindult az Attila&Friends nevű akusztikus formáció McCheap vezetésével, ami a mai napig is működik, és az összes eddigi anyaguk elérhető a bandcampen) Végül 2013 májusában ismét közönség elé állt az együttes, és azóta is folyamatosak a fellépések.

A koncertek mellett az új album anyagán is folyamatosan dolgoztak a srácok hol Budapesten, hol pedig Augsburgban, aminek meg is lett az eredménye, hiszen az összes albumuk közül ez lett a legerősebb a térbeli és egyéb akadályok ellenére. A központi témák a zenekar életében mindig is a háborúk, a pusztítás, Földünk sorsa, a politika, pénz, hatalom és az ehhez kapcsolódó rendszerkritikus szemléletmód volt, és néhány kivételtől eltekintve a borús, elgondolkodtató dalszövegek jellemzik az együttest.

az ember

Nos, az Ember c. albumukon sem szakítottak a hagyományokkal, a mostani anyaguk egésze leginkább a 2007-es Híd c. albumukra hasonlít, egyfajta folytatásként is felfogható, azonban jelen esetben a lemez egyetlen témát jár körbe: saját magunkat, az embert és az emberiséget annak minden gondjával együtt. A 12 dalt tartalmazó lemez legfontosabb üzenete a zenekar szerint annak megértése, hogy „mi emberek, minden különbségeink ellenére ugyanahhoz a fajhoz tartozunk, ugyanazok az ösztönök, vágyak, jó vagy gonosz szenvedélyek irányítanak minket, a Föld bármelyik részén is láttunk napvilágot”. A szokásos, jól bevált dallamos ének-és gitártémák mellett tehát a gyűlölet, a megkülönböztetés, faji-és etnikai problémák megfogalmazása volt a cél, ami egy minden eddiginél komorabb képet festő lemezt eredményezett. Ennek köszönhetően az együttes [Tapolczai Attila (McCheap) – gitár, ének / Czirják Miklós (Mikosz) – basszusgitár / Károlyi-Kiss Benedek (Benji) – dob] elkészítette a valaha volt legkomolyabb és legkiforrottabb anyagát, és csak azért nem mondom azt, hogy ez a főművük, mert bízom benne, hogy nem ez lesz az utolsó Hatóságilag Tilos lemez. Aki tehát szereti az igényes és szövegcentrikus punk zenét, az egész biztosan nem fog csalódni!

 
A Hatóságilag Tilos- Ember c. album fizikai formában nem jelent meg, azonban bandcampen keresztül hallgatható, illetve megvásárolható 1.500 forintért.

*a borító az együttes bandcamp oldaláról származik, megtervezte Oláh Dóri és Károlyi-Kiss Benedek

Ez is tetszeni fog...