Haverok, békák, nyár és egy kis fordított képrablás - Pesti balhé kritika - Corn & Soda

Haverok, békák, nyár és egy kis fordított képrablás – Pesti balhé kritika

Lóth Balázs rendezőt a nagyközönség eddig főként televíziós sorozatairól ismerte, a mozikban július 30-án debütáló Pesti balhé (2020) az első nagyjátékfilmje. A beharangozók az akció-vígjátékot leginkább a Másnaposokhoz (The Hangover, 2009) hasonlítják, és a nyár legszórakoztatóbb filmjének ígérik. A film Mészáros Béla, Petrik Andrea, Szabó Simon, Inotay Ákos és Elek Ferenc főszereplésével készült, de kisebb szerepben Reviczky Gábor és Hegedűs D. Géza is feltűnik.

forrás: sajtóanyag

A Covid-19 járvány miatt jó időre bezártak a mozik is, és nem maradt más, csak a kanapéról való film- és sorozatbámulás. Persze nem rossz dolog az otthon kényelmében kikapcsolódni, de moziba menni mégis csak egy életérzést, nem pótolja az élményt semmi, még az óriásképernyő sem.

Azonban az enyhülő intézkedéseknek köszönhetően újra kinyitottak a filmszínházak, és már érkeznek az új bemutatók is, a magyar filmek közül pedig elsőként a Pesti balhé kapott premierdátumot.

Mivel a hazai alkotásokat egyébként is szívügyemnek tekintem, így különösen örültem, hogy az első moziélményen a hosszú kihagyás után egy magyar film lehetett.  Bár kicsit féltem, hogy a blockbusternek beharagozott filmmel kapcsolatban túl nagy elvárásaim vannak, de szerencsére nem kellett csalódnom. Néhány apróságtól eltekintve a Pesti balhé tényleg az, aminek ígérik, rendkívül látványos, mozgalmas, lendületes akció-vígjáték, amin egyszerre lehet izgulni és felhőtlenül szórakozni.

fotó: Glódi Balázs

A film középpontjában egy baráti társaság áll, akik gyerekkorukban elválaszthatatlanok voltak, rengeteg csínyt követtek el együtt, de felnőttként egyikőjük, Marcell (Mészáros Béla) eltávolodott tőlük. Azonban egy nap a társaság újra összeáll, hogy a csapnivaló festő barátjuk (Jászberényi Gábor) megsegítésére egy őrült küldetést hajtsanak végre.  A tervük az, hogy barátjuk egyik képét belopják az évszázad árverésére. A küldetés végrehajtása szinte lehetetlen feladatnak látszik, de a csapat nem hátrál meg, és mindenre hajlandók a sikerért.

fotó: Glódi Balázs

A történet tehát valójában egy fordított képrablás, amikor az elkövetők nem ki, hanem be akarnak lopni egy festményt a szigorúan őrzött helyre. A cselekmény így az elvárásnak megfelelően izgalmas, fordulatos, több csavarral az amúgy sem egyszerű történetben. Rengeteg az akciójelenet, a néző gyakran csak kapkodja a fejét, olyan gyorsan pörögnek az események. A gyors tempónak megfelelő a vágás is, így a film lendülete egy pillanatra sem ül le. A jelenetek látványosak, és ennek megfelelően a film képi világa is gyönyörű, ritkán látni ilyen szépen fényképezett magyar filmet. A film operatőre Balázs István Balázs volt, aki remek munkát végzett, már csak ezért is érdemes megnézni egyébként a Pesti balhét.

fotó: Glódi Balázs

Az izgalmas, látványos cselekmény mellett többnyire a karakterek is érdekesek, szerethetők. A film központi karakterét, Marcellt, Mészáros Béla alakítja, aki egyébként is nagyszerű színész, de itt valósággal remekel. Kifejezetten érzékletesen mutatja be a hős ingadozását, lelki vívódásait. Petrik Andreával, aki a környezetvédő Alexát alakítja, nagyszerű párost alkotnak, szinte valóban érződik köztük az a bizonyos „kémia”.  Alexánál érdekes volt ez a békamentő, környezetvédő vonal, bár egy valódi környezetvédőtől nyilván nagyon távol áll a karakter, de a békamánia, és a filmben folyton feltűnő kétéltűek nagyon szerethetők voltak.

fotó: Glódi Balázs

Nagyszerű alakítást nyújtott Elek Ferenc is, a remegő kezű, rettegő állatorvost, Gusztit alakítva, és nagyon szerettem Adrián karakterét is, akit Inotay Ákos játszott. Az egyik kedvenc jelenetem a Járai Mátéval közös duettje volt. Bár valószínűleg a közönség egyik kedvence lesz a Szabó Simon által megformált Jet, nekem ő már túl sok volt. A punk indián néhány jelenete már túlment azon a vékony határon, ami elválasztja a humorost az erőltetett paródiától. A mellékszereplők közül pedig a bűnözőszakértő Gedeont szerettem még nagyon, akit Reviczky Gábor formált meg.

A filmben a karakterek mellett az apró gegek, kiszólások is a humor forrásai, néhány olyan elem, mint egy-egy mesefilm bejátszása, ’80-as, ’90-es évek játékai, pedig egy pici nosztalgiát csempésznek a történetbe. A zenei betétek is erős atmoszférateremtő hatásúak, és remekül illeszkednek a film képi világához.

Összességében tehát a Pesti balhé valóban egy igazi közönségsiker lehet a mozikban, minden adott hozzá: a cselekmény izgalmas, látványos, a színészek nagyszerűek, a nevetés biztosított, a képi világ pedig hollywoodi mozikat megszégyenítően szépen kidolgozott és látványos. Azt hiszem, egy jó kikapcsolódáshoz nem is kell több.

Értékelés: 7/10

IMDb: NA

Mafab: 72/100

Ez is tetszeni fog...