Hazai ősbemutató a Centrálban - Házassági leckék középhaladóknak 2. - Corn & Soda

Hazai ősbemutató a Centrálban – Házassági leckék középhaladóknak 2.

Stohl Andrással, Balsai Mónival, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal látható a Házassági leckék középhaladóknak 2. a Centrál Színházban.

A Házassági leckék középhaladóknak „folytatásában” Florian Zeller francia író összehozta ugyanazt a négy szereplőt. Puskás Tamás rendezésében ismét együtt játszik a színpadon Stohl András, Balsai Móni, Kovács Patrícia és Schmied Zoltán. Az eredeti előadás alaphelyzetét gondolta újra Florian Zeller író, a kortárs francia szépirodalom fiatalabb generációjának meghatározó alakja. A Molière-díjjal, Prix Interallié-val és a Művészetek és Irodalom Érdemrendjének lovagja elismerésekkel méltatott szerző egy felkavaró este erejéig egy asztalhoz ültette ugyanazt a négy szereplőt.

Stohl András és Balsai Móni
Forrás: Centrál Színház
Fotó: Horváth Judit

A Centrál Színház ajánlója:

„Kedvenc hazudozónk, Michel (Stohl András) bajban van: felesége, Laurence (Balsai Móni) ugyanis botrányt készül csapni, mivel meglátja az utcán a baráti házaspár (Kovács Patrícia – Schmied Zoltán) férfi tagját amint egy idegen nővel csókolózik. Michel a kegyes hazugság mellett érvel. Nehezíti a helyzetet, hogy a két házaspár aznap együtt vacsorázik, így a katasztrófa borítékolható.”

Kovács Patrícia mondta az előadás kapcsán:

„Azt hiszem, már mindannyiunknak volt része olyan kellemetlen vacsorában, amikor a könnyednek ígérkező estén váratlanul súlyos témák kerültek terítékre. Ugyanakkor roppant szórakoztató tud lenni, mikor az ember mindent elkövet azért, hogy a titkai ne derüljenek ki.”

Balsai Móni hozzátette:

„Az író azt a kérdést teszi fel a darabban, hogy megcsalás esetén az őszinteség vagy a kegyes hazugság-e a célravezetőbb, Ez egy nagyon nehéz dilemma, de egy biztos: én soha nem szeretnék ilyen helyzetbe kerülni.”

Puskás Tamás, az előadás rendezője elmondta:

„Az előző darab – melyet immár 150-szer adtunk elő – egy bővérű francia komédia. Ebben a második részben mélyebb vonók szólalnak meg. Egy idő után úgy érezzük, mintha mocsáron, vagy a Hold sötét oldalán járnánk, teljes a bizonytalanság, fogalmunk sincs, mi az igazság. A Házassági leckék középhaladóknak 2. ádázabb darab, mint az első volt, de változatlanul egy nagyon szórakoztató komédia, mely remek játéklehetőséget biztosít ezeknek a nagyszerű színészeknek.”

Stohl András és Kovács Patrícia
Forrás: Centrál Színház
Fotó: Horváth Judit

Az egyfelvonásos, pergő, humoros és feszült párbeszédekkel, jelenetekkel teli kamaradarab tipikus példája a minőségi szórakoztatást képviselő előadásnak. Florian Zeller szerző briliánsan játszik a szavakkal. A hazudozó karakterek is a szavak játékával igyekeznek egymást félrevezetni és manipulálni. A darab műfaja komédia, de nagyon is húsbavágó témát feszeget, hiszen a párkapcsolatban és a barátságban az egyik legfontosabb érték kerül terítékre: a bizalom.

Házassági leckék középhaladóknak 2. olyan darab, amelyben a rendezőnek hagynia kell játszani a színészeket. Puskás Tamásnak nyilván megvoltak az átgondolt instrukciói, de biztos, hogy az előadás sikerességének, hatásának a kulcs az is, hogy elegendő szabadságot hagyott a színészeinek. Stohl András szemlátomást nagyon élvezi a szerepet. A humoros és kínos helyzetekből következő minden kis és nagy érzelmi reakció úgy jeleníti meg, hogy nem lépi át a túlzás határát. Balsai Móni olyan kiszámíthatatlan gondolati és manipulatív „cikázást” ad elő, amely által az előadás feszültsége folyamatosan fennmarad. Stohl András és Balsai Móni összhangja a kulcsa a komédiának, amely meg is valósul a színpadon. Alapvetően ők ketten a főszereplők, az ő karaktereiknek csatája adja meg a feszültség fő forrását. Kovács Patríciának és Schmied Zoltánnak inkább a visszafogottságot kell képviselniük a szerep szerint, mivel nekik is van takargatni valójuk, de a kettejük konfliktusa háttérben marad.

Matis Edit jelmeztervező és Pallós Nelli a díszlettervező a párizsi középréteg modern laza eleganciáját vitték a színpadra, mely nagyon jól áll az előadásnak.

Stohl András és Schmied Zoltán
Forrás: Centrál Színház
Fotó: Horváth Judit

A Centrál Színház további ajánlója:

„Az előadást mindenkinek ajánljuk: simliseknek és őszintéknek, férfiak és nőknek, azoknak, akik látták az előző részt, és azoknak is, aki nem…”

Értékelés: 8/10

Ez is tetszeni fog...