Hétköznapi pár (Perfect Sense, 2011) - kritika - Corn & Soda

Hétköznapi pár (Perfect Sense, 2011) – kritika

Perfect-Sense-2012-movie-poster

A legutóbbi, A torinói lóról (The Turin Horse, 2011) szóló cikkemet azzal kezdtem, hogy bevallottam, eredetileg egy másik filmről akartam írni, mely az érzékek elvesztése által egy különleges világvégét vázol fel. Nos, ez a Hétköznapi pár (Perfect sense, 2011), mely egy olyan vírus terjedését mutatja be, amit sosem szeretnénk megtapasztalni. A történet vége nem a halál, a végzetes pusztulás, hanem valami sokkal, de sokkal félelmetesebb.

David Mackenzie roppant jó témát választott, belenyúlt abba a kalapba, amiből előszeretettel válogatnak a katasztrófafilmes rendezők, s egy igencsak meghökkentő dolgot sikerült előhúznia: Egy zavarba ejtő vírus az érzékek elvesztését eredményezi, és szép lassan egy egészen egyedi világvége hangulatot szabadít az emberekre.

Perfect_Sense

Szerencsére David Mackenzie nem elégszik meg ennyivel, így a Hétköznapi pár nem csupán egy sablonos vírusfilm, jóval több annál. Az egyik történetszálat valóban az ismeretlen eredetű fertőzés megállíthatatlan terjedése uralja, a másikat azonban melodramatikus köntösbe bújtatja a rendező, középpontba helyezve egy ténylegesen hétköznapi párt. Michael séfként dolgozik egy étteremben, igazi szívtipró, aki csak az éjszaka elérkezéséig tűri meg a nőket az ágyában. Az ő oldalán tűnik fel Susan, a bájos epidemológus (vírusokkal foglalkozó tudós). Ő tehát az összekötő kapocs a történet két szála között, egy igazi melodrámai karakter, az egyszerű ember, aki hatalmas, legyőzhetetlen erővel kerül szembe, s egy percig sem kérdéses, hogy alulmarad-e. Kettejük hirtelen szárba szökkenő szerelme remek táptalaj ahhoz, hogy egy sajátos oldalról ismerkedjünk meg az emberiséget sújtó, meglepő pusztítással.

Perfect-Sense-film-1

Hihetetlenül izgalmas – persze nem jó értelemben – elképzelni egy olyan jelenséget, amilyet a Hétköznapi párban láthatunk. Vajon hogyan reagálnánk arra, ha sorban veszítenénk el az összes érzékünket? Melyiktől válnánk meg a legkönnyebben, s mikor esnénk pánikba? Ezeket az igencsak furcsa kérdéseket veti fel ez az alkotás, kiegészítve egy szerelem középpontba helyezésével. Milyen lehet szeretni és szeretve lenni egy olyan világban, melyben sorra veszik el a szaglás, az ízlelés, a hallás, s a látás? David Mackenzie megválaszolja ezt a kérdést, s pont ennek a válasznak köszönhető, hogy hibái ellenére is egy remek, mélyenszántó alkotás a Hétköznapi pár.

perfect-sense_2011-8-2953x1959

A karakter kidolgozás különösen jó, épp úgy, mint a szereplőválasztás. A séf, s a tudós két ellentétes oldalról veszi fel a küzdelmet a titokzatos kórral, mindketten más-más módszerekkel próbálnak kiutat találni az egyre nyugtalanítóbb helyzetből. Ewan McGregor játéka nagyszerű, ám Eva Green bájosan komor személyiségével olyannyira belesimul a történetbe, hogy szinte egyedül ő uralja a szerelmi szálat. Azonban a karakterek motivációiról nem kapunk elég információt, amit meg mégis, az nem kerül kellőképpen kibontásra. A vírus terjedésének bemutatása is felületes, ám a dokumentumfilm-szerű jelenetek hamar elfeledtetik velünk ezt a tényt, ahogy a remek fényképezés is, így nem is vágyunk több információra. A sötét színekkel operáló képi világ, s a lassú, bús zene tökéletes hátteret adnak az egyedi, visszafordíthatatlan pusztulásnak. A rendező jó arányt teremt a romantikus és az apokaliptikus hangulat között, magyarázatot azonban nem ad a vírus megjelenésére és rohamos mértékű terjedésére, így aztán a játékidő előre haladtával egyre inkább a szerelmi dráma kerül előtérbe. Ezt azonban egy percig sem bánjuk, hiszen pontosan ettől válik különlegessé az alkotás.

Perfect_Sense-Ewan

Most mondhatnánk, hogy mindent elárultam azzal, hogy bátran leírtam, miről is szól a film, de nem lenne igazunk. A Hétköznapi pár tényleg egy meglepő világvégét mutat be, melyben sorra tűnnek el azok az alapvető dolgok, amelyek miatt emberek vagyunk. Ám nem az a lényeges, hogy mi történik, hogy épp milyen érzék veszik el, a hangsúly azon van, hogy mindez hogyan történik, s az emberiség miképpen birkózik meg a sorozatos csapásokkal. Ez pedig leszűkül a két szerelmesre, s az azonosulás lehetőségét adja, így beleérezhetjük magukat egy olyan szituációba, ami után tényleg, komolyan félni fogunk attól a bizonyos világvégétől.

Értékelés: 75/100

IMDb: 7,1/10

Mafab: 71%

Ez is tetszeni fog...