Hétköznapi tárgyak mikor rémálommá válnak - Yrsa Sigurðardóttir : Gének - Corn & Soda

Hétköznapi tárgyak mikor rémálommá válnak – Yrsa Sigurðardóttir : Gének

Yrsa Sigurðardóttir izlandi írónő legújabb, Freyja & Huldar esetei című krimisorozatának első kötete, a Gének nemrég magyarul is megjelent az Animus Kiadó jóvoltából. Az írónő bűnügyi regények írójaként Az utolsó rítus című művével debütált, mely hazánkban is nagy sikert aratott. A most megjelent kötete valószínűleg szintén erős hatással lesz az olvasóközönségre. Hogy miért? Sigurðardóttir képes lehatolni az emberi tudat legmélyére, és a legstabilabbnak hitt pontjainkon kibillenteni az egyensúlyunkat. Amolyan izlandi keménységgel.

Forrás: Animus Kiadó

A regény története szerint egy ​fiatal reykjavíki családanyát brutális kegyetlenséggel meggyilkolnak, aminek tanúja lesz hétéves kislánya is.  Az ügy koronatanújaként szereplő kislányt a gyermekvédelem gondjaira kívánják bízni, ám végül egy pszichológus, Freyja veszi őt ideiglenesen magához, és ezzel ő is bekapcsolódik a vizsgálatba. Alaposan megnehezíti a dolgát, hogy kifejezetten utálja a nyomozás vezetőjét, Huldart, aki nemrégiben megesett egyéjszakás kalandjuk után faképnél hagyta. Mindeközben pedig egy ifjú rádióamatőr, Karl különös, számokból álló üzeneteket fog, amelyekről hamarosan kiderül, hogy nem mások, mint a gyilkos nyomai….

Yrsa Sigurðardóttir regénye műfaji meghatározására leginkább a thriller a helytálló. Bár a skandinávoktól már megszoktuk a nyomasztó környezetet, a hideget, a sötétséget, az elmebeteg gyilkosokat, brutalitást, az írónőnek sikerül még félemetesebbet alkotnia, anélkül, hogy átcsúszna a horror kategóriába. Persze nála is megtaláljuk az összes felsorolt sablont, de képes új elemeket becsempészni a zsánerbe. Nála a hétköznapi helyek, tárgyak, emberek válnak a legrosszabb rémálmaink megtestesítőivé, és ezáltal szinte kihúzza a lábunk alól a talajt. Mert ugye ki félne például egy porszívótól? De mi van akkor, ha rossz kezekbe kerül? Mi van, ha egy kifacsart elme kezében gyilkos fegyverré válhat? Yrsa Sigurðardóttir világában a hétköznapiból abnormális válik, és semmiben nem lehetünk biztosak.

A regény másik erőssége a karakterekben rejlik. A két főhős,  Freyja és Huldar remek ellenpontjai egymásnak, így kiegészítői is. A köztük folyamatosan vibráló szexuális feszültség külön pikantériát ad a történetnek. A hátterük és a személyiségük remekül kidolgozott, bár a nehéz gyermekkor és a párkapcsolati problémák már szinte elvárásnak is számítanak egy valamire való skandináv kriminél. Valójába a mellékszereplők azok, akik igazán üdítő színfoltjai a regénynek és talán a műfajnak is. Ők azok, akik a kicsinyes emberi nem igazán találó képviselői. Nem igazán rosszak, de önzésükkel, szűklátókörűségükkel képesek pokollá tenni embertársaik életét. Ilyenek például a közönyös szomszédok, akik a kisujjukat sem mozdítják a felettük lakó özvegyasszonyért, meggyilkolása után is csak a ház újrafestésének lehetősége érdekli őket. Valójában rosszabbak a brutális sorozatgyilkosnál. Őket ugyanis soha nem viszi el a rendőrség… A kedvenc karakterem is tulajdonképpen a regény egyik mellékszereplője, Freyja testvére, Baldur. Az ő világlátása zseniális: számára a dolgok egyszerűek és világosak, nem kell agyonbonyolítani a dolgokat elemezgetéssel és szabályokkal, mindent megold egy jól irányzott ökölcsapás.  Baldur ősi bölcsességéiből táplálkozik a regény humorának java része. Remélem, a többi kötetben hangsúlyosabb szerepet fog kapni és többet szerepel.

A regény tempója feszes, sodró lendületű. A feszültséget folyamatosan fenntartja, olyannyira, hogy szinte képtelenség letenni. Tulajdonképpen a majd 450 oldalt sikerült nagyjából egy nap alatt elolvasnom. Persze, ez némileg az alvás rovására ment, de azt hiszem, megérte. A téma, a skandináv miliő ellenére a mű hangulata nem kifejezetten sötét és dermesztő. Sok benne a humor, a csipkelődés, az irónia, de mégsem megy a körömrágó izgalom rovására, csupán oldja egy-egy jelenet idegtépő iszonyát.

Összességében a Gének remekül felépített, élettel teli, könnyen megszerethető karakterekkel operáló regény. Izgalmas, feszültséggel, meglepő fordulatokkal teli, és még a berögzült kliséket is képes megtörni bizonyos elemeivel. Mivel a könnyedén a sorozat rabjává válhat a gyanútlan olvasó, így reméljük, Freyja & Huldar eseteinek további két kötete nálunk is hamar elérhetővé válik.

A könyvért köszönet az Animus Kiadónak!

Ez is tetszeni fog...