Hírek a 2. ZsVF-ről - Corn & Soda

Hírek a 2. ZsVF-ről

Forrás: ZsVF

A  tavaly először megrendezett Zsigmond Vilmos Filmfesztivál idén folytatódik, ennek pedig mi nagyon örülünk. A szervezőktől kaptunk is emailben egy kis sajtóanyagot, amiben sok hasznos infót osztottak meg velünk.

Egy hét lenne hátra a nevezés lezárásáig, a tervezett, január 21. éjféli határidőig, a szervező stáb viszont úgy döntött, január 28-ig meghosszabbítják a határidőt. Ennek oka, hogy technikai hiba miatt pár napig nem volt elérhető a fesztivál honlapja, így a nevezési lap sem  – erről több értesítést is kaptak a pályázóktól. Nyilvánvalóan ez az egy hét azon már nem segít, aki csak most kezdene bele a filmjének a forgatásába, de ha esetleg olvasná ezt a cikket egy olyan ember, akinek lenne otthon elfekvőben egy film és még nem nevezett, az most gyorsan még pótolhatja.

A nevezések száma most 200-on felül jár. Mind az öt kategóriában – nagyjátékfilm, kisjátékfilm, kísérleti- és dokumentumfilm, animáció – érkeztek filmek. Legtöbb a kisjátékfilm, de a nagyjátékfilmek száma is meghaladja már a tavalyiakét. Ez évben a mozikban játszott, sikeres magyar játékfilmeket is neveztek. Animációs kategóriában egyelőre kevés film érkezett, hiszen ennek a műfajnak több önálló fesztiválja is van az országban, legismertebbek a Kecskeméti Animációs Fesztivál vagy a Primanima. Ez az arány tavaly is hasonló módon alakult, animációt kaptunk a legkevesebbet, viszont a beérkezett pályamunkák nagyon magas színvonalúak voltak – nehezen döntött a zsűri.

A nemzetiségek tekintetében ismét nagy a szórás, a világ minden tájáról érkeztek nevezések, legtöbb Magyarországról, Németországból és Amerikából. De igazi különlegesség, buthani – magyar koprodukció is érkezett.

A neves művészekből álló előzsűri felállt, és megkezdte működését. Minden kategóriában egy rendező és egy operatőr dönt arról, mely filmek kerüljenek a versenyprogramba, illetve az információs vetítések programjába.

Az előzsűri tagjai:

Monory-Mész András, Jancsó Nyika – nagyjátékfilm

Bollók Csaba, Lovasi Zoltán – kisjátékfilm

Ferenczi Gábor, Gózon Francisco – dokumentumfilm

Sopsits Árpád, Maly Róbert – kísérleti film

M. Tóth Éva, Kardos Sándor – animációs film

A május 9-12. között megrendezésre kerülő 2. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál zsűrielnöke idén is Szabó Gábor operatőr lesz, tagjai Enyedi Ildikó filmrendező, Muhi András producer, James Chressanthis amerikai operatőr és Erdély Mátyás, a Saul fia operatőre.

Természetesen mi idén is ellátogatunk majd a rendezvényre, így számíthattok majd azon filmek kritikájára amiket ott tekinthetünk majd meg, illetve március elején, mikor a versenyprogramba bekerült filmek nyilvános bejelentése fog megtörténni, arról is számot adunk majd nektek.

Ez is tetszeni fog...