Hollywoodi fizetések - mennyit zsebel be Iron Man? - Corn&Soda

Hollywoodi fizetések 1. rész – avagy mennyit zsebel be Iron Man?

Hollywoodi fizetésekről ritkán hallunk, mindig a box office a téma, pedig sokakat foglalkoztathat, hogy mennyit rakott zsebre például Robert Downey Jr. az Iron Man filmekért – sokat -, de arra is fény derül, hogy mennyit kap egy majom egy filmszerepért.

Filmsztárok

A filmiparban befutni nem olyan egyszerű. mint azt elsőre hinnénk, hiszen az ugyan tény, hogy a szupersztárok, mint Robert Downey Jr., aki 75 millió dollárt kapott az Iron Man 3-ért, vagy Sandra Bullock 10 milliót sepert be a The Heattel, rengeteget keresnek, de azok a színészek, akik a középmezőnyben mozognak, ennek csak a töredékét látják.

“Ha nagy sztár vagy, akkor jól keresel.” – mondja egy befutott ügynök, – “de a középmezőny nagyon lemarad.” Leonardo DiCaprio 25 millió dollárt kapott a bónuszokkal együtt a The Wolf of Wall Street főszerepéért, míg Jonah Hill csupán 60.000 dollárt, persze aztán becsúszott egy Oscar-jelölés is, ami nagy teljesítmény. Mickey Rourke is jó példa erre, akinek 250.000 dollárt fizettek az Iron Man 2-beli szerepéért.

A kép jól illusztrálja az igazán jól fizetett sztárok gázsiját, bár azt nem hittem volna, hogy Dwayne Johnson megelőzi Leonardo DiCapriót.

Hollywoodi fizetések

Ügynökök

Nehéz idők járnak Hollywoodban, a tehetségkutató ügynökségeknek meg kellett húzniuk a nadrágszíjat. “A legnagyobb aggodalmad az volt régen, hogy 100 ezer vagy 200 ezer bónuszt fogsz-e kapni. Nos, a dolgok változtak.” – mondja egy veterán ügynök. A bónuszokat még mindig megkapják természetesen, de ahhoz egy befutott sztár kell – vagy öt, és az ügynökség tapasztalata sem mindegy. Kezdő ügynökök nagyjából 50-60 ezer dollárra számíthatnak, a tapasztaltabbak pedig 200 ezer dollár körül keresnek, míg a partnerek 400-700 ezer dollár között, a bizottsági tagok, mint Bryan Lourd, a Creative Artists Agency elnöke, vagy Patrick Whitesell és Ari Emanuel (William Morris Endeavor ügynökség) pedig 10 millió dollárt is megkeresnek. Persze kivételek mindig vannak, a Johnny Deppet képviselő Tracey Jacobs (United Talent Agency) 9 millió dollár fizetést kap.

Ezzel szemben az ügynökök asszisztensei mindössze 10-13 dollárt keresnek egy óra alatt. Az ilyen ügynökségekre is érvényes, hogy a postázóban kezdi a leendő ügynök a karrierjét és onnan járja végig a karrierlétrát. Richard Lovettnek (CAA) például öt asszisztense van.

Állatszínészek

Crystal, a majom 108 ezer dollárt keresett 2012-ben az NBC-s Animal Practice-ben való szerepléséért. Ez duplája egy átlagos színész fizetésének, aki 52 ezer dollárt keres. Ám a legtöbb állat mogyoróért dolgozik: egy kutya vagy egy macska napi 400 dollár körül keres, ami éves szinten 5-10 ezer dollárt jelent.

Operatőrök

Az operatőrök átlagosan 5 és 30 ezer dollár között keresnek. A legjobbak keresik a legtöbbet, nagyjából heti 25-30 ezer dollárt, akikből 10-15 van az iparágban összesen. Ebbe az elitbe tartozik az Oscar-jelöléssel rendelkező Roger Deakins, Emmanuel Lubezki, aki Oscar-díjat kapott a Gravity-ért, valamint Robert Richardson, Martin Scorsese állandó operatőre. Egy nagy költségvetéssel dolgozó filmstúdiónál – 80 millió felett – egy operatőr körülbelül 10 és 20 ezer dollár közötti fizetésre számíthat hetente, egy alacsony költségvetésűnél pedig 2000 és 5000 közöttire. Tévéprodukcióknál ez az arány heti 5000 és 8000 dollár között alakul.

Filmrendezők

Egy filmrendező 250 ezer és 20 millió dollár között keres egy filmért. Az Interstellar pontosan 20 milliót hozott Christopher Nolannek, Paul Greengrass és Ridley Scott pedig 7 milliós bevétellel számolhatnak.

Sorozatrendezők

A sorozatrendezők egészen más műfaj, ők 25-42 ezer dollár között kapnak egy epizódért. Egy félórás epizód körülbeül 25.145 dollárt ért, míg egy egyórs 42.701-et, persze ezalól is vannak kivételek, hiszen Bryan Singer csak a House M.D. pilotjáért több tízmillió dollárt kapott.

Játékmesterek

A játékmesterek heti 25 ezer és 75 ezer dollár közötti fizetést kapnak, kivéve Alex Trebeket, aki egy év alatt 10 milliót zsebelt be.

Talk show műsorvezetők

Ezek a műsorvezetők nem panaszkodhatnak a 3 és 30 millió dollár közt mozgó gázsijukkal. Stephen Colbert évi 15 milliót kap a Comedy Centraltól, A The Daily Show Jon Stewartja 25-30 milliót tesz zsebre egy évben. Jay Lenonak (The Tonight Show) 15 milliót hoz a konyhára a szereplés, míg Seth Meyers-nek meg kell elégednie csekély 3 millió dollárral.

Pornósztárok

Joanne Cachapero szerrint egy átlagos pornósztár évi 120 ezer dollárt keres. A felső kategóriába tartozó színészek természetesen ennél sokkal több pénzt látnak, de itt a fizetéseknek van határa, szemben a filmszínészek gázsijával.

Az első részbe ennyi fért, de a következő cikkünkből megtudhatjátok, hogy mennyit keres egy hangalámondó és a CEO-k.

the-great-gatsby-cocktails

 

Forrás: Hollywood Reporter Magazine

 

Ez is tetszeni fog...