HÜGE - My Beauty lemezkritika- Corn & Soda

HÜGE – My Beauty lemezkritika

A My Beauty című szépség idén májusban irányította a progresszív-pop-kedvelő közönség figyelmét a HÜGE zenekarra. A borító egyszerű és letisztult, igazi első lemezes, amely tökéletesen illik egy frissen debütáló együtteshez. A győri zenekar 2016-ban állt össze; frontemberük, Marton Szabolcs énekel és gitáron játszik, a szólógitárt Szakács Ervin, a basszusgitárt Szakács Krisztián tartja kézben, a billentyűkért Almási Igor, a dobokért pedig Balogh Norbert a felelős.

My Beauty

Forrás: Hüge Facebook


A fiatal zenekar tagjai egyetlen percig sem tétlenkednek; lemezbemutató koncertjükre az Aurorában került sor, június 23-án, méghozzá hatalmas sikerrel, a következő fellépést pedig augusztusra tervezik. A HÜGE stílusára nagy hatással volt többek között a Nirvana, az Alt-J, a Radiohead és a Pink Floyd zenéje. A fenti klasszikusokra jellemző lebegős, hol enyhén, hol markánsabban melankolikus hangulattal fűszerezett életérzés valóban elég erőteljesen jelen van a My Beauty-n szereplő dalokban. Marton Szabolcs füstös, baritonos hangjának azonban van egy különleges karaktere, amely tovább árnyalja a HÜGE zenéjét, belecsempészve egy kis westernes beütést is.

Ezt az egyedi hatást leginkább a Yield című számnál éreztem, ahol ráadásul a maga szívdobbanásokat idéző dobhangjaival, illetve az idegeket a végletekig kiélező gitártaktusokkal a zene is rásegít arra, hogy egy párbaj bontakozzon ki a lelki szemeink előtt.

A legtalálóbban a Sailor című szám neve illeszkedik a zenéhez. A dal nyitányaként a billentyűeffektek egyszerre varázsolnak igazán misztikus hangulatot és idézik egy induló készülő hajó kürtjét. Ezután a dallamok lassan fegyelmezett staccato ritmusba sorakoznak, hogy aztán a közönség fülével játszadozva hol ellazuljanak, hol ismét szigorú menetelésre váltsanak. A Shoelace című dal ezzel szemben mintha a szöges ellentéte lenne a Sailornak. Nem hallhatunk ennyi varázslást és virtuóz játékot; a kevés szöveg és az egyszerű dallamok tökéletesen illenek egy olyan prózai, hétköznapi tárgyhoz, mint a cipőfűző.

Ha kedvet kaptatok ahhoz, hogy hangmintát vegyetek a HÜGE zenéjéből, 150 internetes áruházban és streaming oldalon megtaláljátok a dalokat (pl.: spotify, itunes, deezer, tidal és amazon), emellett augusztusban a zenekar első klipjét is megnézhetitek.

Ez is tetszeni fog...