Kritika & Interjú: Grease a Pesti Magyar Színházban - Corn & Soda

Kritika & Interjú: Grease a Pesti Magyar Színházban

2015. október 16-án mutatták be először a budapesti SYMA Rendezvényközpontban a Szurdi Miklós rendezésében újjáéledt Grease című musicalt. Az előadás a hatalmas érdeklődésre való tekintettel országos turnéra indult, Budapesten pedig a Pesti Magyar Színház tűzte műsorára.

A Pesti Magyar Színház fotója

A Pesti Magyar Színház fotója

A Grease sikere 1972 óta töretlen. A darab először Tom Moore rendezésében került bemutatásra a Broadway-n, azóta pedig számos változat és előadás készült belőle. Mindezek közül mégis talán a legismertebb az 1978-ban megjelent Grease filmmusical, John Travolta és Olivia Newton-John főszereplésével.

A történet valószínűleg ismerős mindenkinek. 1959-be kalauzol minket vissza, ahol Danny és Sandy a nyári szünetben megismerkednek, és románc szövődik kettőjük között a vakáció idején. A nyárral együtt a kapcsolat is véget ért, ám a tanév első napján meglepetés éri őket, mivel Sandy beiratkozott a gimnáziumba, ahová Danny is jár. A fiatalok szerelméről, és barátaik életéről, a gimnáziumi évekről szól a zenés, táncos darab.

A Pesti Magyar Színház musicalének szereplői között számos ismerős névre bukkanhatunk. A színészi gárdát erősítik többek között a Vastag testvérek (Vastag Csaba és Vastag Tamás), Kiss Ramóna, és Hujber Ferenc is. A főszerepeket Vastag Csaba és Görgényi Fruzsina alakítják.

A dalok magyarul csendülnek fel, melyeknek fordítását Varró Dániel készítette. Ám mit sem veszítettek a hangulatukból az elhíresült szerzemények. A hazai Grease musical a legendás zenéket egyedülálló koreográfiákkal és látványos színpadképpel egészítette ki, így a darab garantált szórakozást nyújt.
Két felvonásban élhetjük át újra Danny és Sandy szerelmét a Pesti Magyar Színházban. Az előadás hűen követi az eredeti történetet, néhány apróbb részlet kihagyásával.
A főszereplő páros ideális választás, és jól kiegészítik egymást. Görgényi Fruzsina tökéletes a visszafogott, szolid Sandy szerepében, és Vastag Csaba is remekül alakítja a beképzelt, laza Dannyt. Ám a többi színész alakítása sem hagy kivetnivalót maga után. Talán a darab kultikus jellege miatt, vagy a mindenki számára ismert és kedvelt pörgős, vidám dalok miatt, de az előadás alatt végig olyan érzés járja át az embert, mintha mindenki lubickolna a szerepében.
Érdemes megemlíteni a Barátok köztből ismert Kiss Ramóna alakítását is, aki a darab egyik legjobb női szereplője.

A hazai „Pomádé” megállja a helyét az évek során készült sok-sok változat között, és egy igazán kellemes, könnyed kikapcsolódást ígér nézőinek.

A Pesti Magyar Színház előadásain az örökifjú DJ, Vince Fontaine szerepét Hujber Ferenc alakítja. Az előadás után a Corn&Soda vele beszélgetett.

Hujber Ferenc

Dancs Enikő Bianka fotója

Corn&Soda: Mit gondol, miért lett a Grease ilyen kultikus?

Hujber Ferenc: Ma nem lenne az, mert teljesen máshol van már a világ. Azt gondolom, hogy ez most egy retro előadás. Annak idején, amikor még én is ezt néztem csillogó szemekkel a 80-as években, akkor az egész világ efelé ment: a lázadás, a tánc, az élet felé. Ma, hogyha ezt a musicalt meg akarnák csinálni, akkor arról szólna, hogy az összes szereplő ülne és a telefonját nyomkodná, és az lenne a legnagyobb konfliktus számukra, hogy a hármuk telefonjukból melyik merül le. Ezek a mai fiatalok, ez történik ma az iskolákban. Talán akkor normálisabb volt a világ, mint most, ez lehet az oka.

Corn&Soda: Ön szerint érdemes elővenni és leporolni egy-egy ilyen régi témát?

Hujber Ferenc: Sikeres a darab, a számokra emlékeznek, tehát még mindig érdekes. Csak most már kezd inkább retro hangulata lenni.

Corn&Soda: A Grease film változatát alighanem mindenki ismeri. Hogyan készült a szerepre? Törekedett hasonló alakításra, vagy esetleg szándékosan mást szeretett volna?

Hujber Ferenc: Megmondom őszintén, nem emlékszem, hogy ebben a filmben ki volt az általam alakított szereplő. Másképp gondolkozom erről, és megpróbáltam teljesen mást csinálni, mint a filmben az úriember. Ha jól tudom, ott egy idősebb bájgúnárként jelent meg a karakterem, én abszolút mást csinálok, semmi köze a filmhez.

Corn&Soda: Említette egy interjúban, hogy a táncot inkább nézni szereti. Miért vállalt mégis szerepet egy musicalban?

Hujber Ferenc: Szinte nem is kell táncolnom, csak egy pár lépést. Ez a legkényelmesebb szerep ebből a szempontból.

Dancs Enikő Bianka fotója

Dancs Enikő Bianka fotója

Corn&Soda: 2015 végén Önt választották az első magyar one-man show szereplőjének, mely a saját életéről szól – és főleg a negatív életszakaszokról. Mennyire volt ezt nehéz megosztani a közönséggel?

Hujber Ferenc: Mivel lassan 20 éve úgy élek, hogy tudatosan megosztom a magánéletemet, ezért erre már fel vagyok készülve. Most inkább visszavonuló fázisban vagyok. Csendben vagyok, figyelek, nézegetek.

Corn&Soda: Milyen visszajelzéseket kapott a darabra?

Hujber Ferenc: Kivétel nélkül nagyon jók voltak a visszajelzések.

Corn&Soda: Mi lenne Ön számára az “álomszerep”?

Hujber Ferenc: Sosem volt álomszerepem, nem is érdekelnek. Ha lennének, akkor csak kifejezetten női szerepek lennének benne.

Corn&Soda: Miben láthatják Önt a Grease mellett?

Hujber Ferenc: A Belvárosi Színházban lesz bemutatónk június 5-én. A címe „ELVIS, OLTÁR, MIAMI, avagy félmillió dollár gazdát keres” lesz. Én leszek benne az Elvis-imitátor, úgyhogy fontos és nagyon jó szerepet kaptam. A darab műfaja a folyamatos félreértéseken, komplikációkon alapuló vígjáték.
Benne leszek még az „Itt élned, halnod kell”-ben, ami a Hősök terén kerül bemutatásra június 17-18-án.

Dancs Enikő Bianka fotója

Dancs Enikő Bianka fotója

Köszönjük az interjút!

Ez is tetszeni fog...