Ifjúsági regény a vágyról - On Sai: Álruhában - Corn & Soda

Ifjúsági regény a vágyról – On Sai: Álruhában

Nemrég jelent meg On Sai második young adult regénye, az Álruhában, ami az új trilógiájának, a Vágymágusoknak az első kötete. A regényciklus az egyik legfontosabb érzésről, a vágyról szól, de természetesen izgalmas, kalandos, fantáziadús formában, ami megragadja a fiatal és a nem annyira fiatal olvasók figyelmét egyaránt. Az Álruhában a Könyvmolyképző Kiadó Vörös Pöttyös sorozatában jelent meg.

forrás: Könymolyképző Kiadó

Mivel On Sai első YA regényét, az Apa, randizhatok egy lovaggal? címűt nagyon szerettem, így rögtön kíváncsi lettem az írónő új, fiataloknak szóló regényére is. Ráadásul olyan témát dolgoz fel, ami a kamaszokat talán a legjobban érdekli: a nemiség, a szexualitás felfedezése. Azonban rögtön fel is merült bennem a kérdés: hogyan lehet a szexuális vágyról korhatáros formában írni egy egész regényen, sőt regénysorozaton keresztül? Nem könnyű feladat, rendkívül bravúros írói megoldásokat kíván, de úgy érzem, On Sai-nak sikerült megvalósítania. Az Álruhában izgalmas, figyelemfelkeltő, néhol kissé arcpirító, egy bizonyos részén zavarba ejtő (erről később még írok), de összességében remek és hiánypótló alkotás.

A regény története szerint a főhős, Szépvölgyi Rianna, egy eldugott völgy grófkisasszonya, aki bogaras atyjával és zenész ikeröccsével él. Ebben a világban mágiát csak a férfiak használhatnak, Riannának azonban mégis vannak ilyen képességei, amit titokban kell tartania. Egy nap Ras parancsnok érkezik a házukba, aki a hazaérkező hírhedt Kartal hercegnek gyűjt katonákat. Rianna éppen férfiruhában van, így véletlenül összecseréli az ikertestvérével, és magával viszi. Ha azonban valaki rájön, hogy Rianna lány, kiirthatják felségárulásért a családját. Riannának sürgősen vissza kellene cserélnie magát az öccsével, ez azonban nem egyszerű. Közben egyre jobban megismeri a vonzó Rast, a jóképű Mortot és találkozik a vad Lidérccel, aki hol ellenségként, hol pedig szövetségesként viselkedik. Rianna végig pengeélen táncol, miközben titkos mágiája egyre vonzza a férfiakat, és ő is egyre kíváncsibb lesz rájuk… Közben valaki vadászni kezd a csapatra, így Rianna élete többszörösen veszélybe kerül.

A regény cselekménye izgalmas, fordulatos, ármánnyal, intrikával és titkokkal teli. Az alaptörténet, a klasszikus személycsere motívuma persze ismerős lehet Mulan történetéből, vagy akár Mark Twain regényéből, a Koldus és királyfiból, de a rengeteg új csavar, mellékszál, és a különleges mágikus világ mégis frissé és egyedivé teszi a történetet.

A karakterek erőteljesek, a legtöbbjük szerethető, könnyű azonosulni velük és szurkolni nekik. Ráadásul egyikük sem hibátlan, mindegyiküknek van valami olyan tulajdonsága, ami miatt izgalmas jellemfejlődésen mehet keresztül a trilógia alatt.

Engem az első kötetben mégis leginkább a regény háttérvilága fogott meg, ami ugyan merít a kereszténységből is, de a női-férfi erő és a világnézet kapcsán a wicca vallásból építkezik a leginkább. Ebben a világban a természet él, gondolkodik, cselekszik, válhat segítővé vagy akadályozóvá, baráttá vagy ellenséggé, sőt szeretővé is akár. Az egész világot átszövi az elemi, burjánzó erő, a vágy, amiről a regény is szól. A szereplők amellett, hogy izgalmas kalandokba, intrikákba keverednek, felfedezik önmagukat, saját testüket és vágyaikat. Így a regény nem csupán egy kalandos fantasy, hanem fejlődésregény, felnövéstörténet is.

A főhős, Rianna most kezd kislányból felnőtté cseperedni, így a kamaszkor zavaros, útkeresős időszakában jár. Az álruhájának köszönhetően egy csapat férfi közé keveredik, így egészen közelről tapasztalja meg a másik nem viselkedését, szokásait, sőt, testét. Elkezdi felfedezni a nemiséget, testének reakcióit és a saját hatását a férfiakra. Ez a felfedezőút pedig egyszerre izgalmas, rémisztő, kínos és mégis határtalanul vonzó, mint maga a szexualitás. A regény erősségé, hogy nem csupán sablonos érzéki jeleneteket kapunk, hanem az írónő bemutatja a kamaszkori bizonytalanságokat, nehézségeket is, amit át kell élni önmagunk megismeréséhez. Egyedül egy jelenettel nem voltam kibékülve a történetben, ezt túlságosan bizarrnak éreztem. Itt körteaszalás közben, egymás megérintése nélkül, a mágia hatására érnek el a főnősök a vágy csúcspontjára. Nagyon érdekes írói megoldás a beteljesedés ábrázolására, de meglehetősen furcsa is. Erről a jelenetről meg is kérdeztem az írónőt, ő pedig a következőt válaszolta:

“Szerettem volna írni egy regényt a nemiség felfedezéséről fiataloknak. Becsszó, teljesen finoman írtam le, mi történhet abban a szobában.
Mindenképp kellett történetileg és érzelmileg egy csúcspont. Ami történik, nem olyan téma, ami ne lenne benne kamaszregényekben, csak itt ugye nehezítés, hogy ez nem mehet végbe hagyományos módon, vagy Ria azonnal halott. Szerencsére a természet nagyon lelkesen segít az ügyben.
A fiatal olvasók szerették, a felnőtteknek meg nem annyira tartalommal van gondjuk, hanem azzal, hogy plasztikus a nyelvi szint, és ehhez nincsenek hozzászokva. Zavarba ejti őket a jelenet, mert más olvasói szinten értelmezik a regényt. Vagy épp nevetnek, ahogy én is tettem írás közben.”

On Sai írónő
forrás: Vörös pöttyös? Szeretem Facebook oldal

A jelenet valóban nagyon erőteljes, valódi csúcspontja történetileg is a regénynek, és írói szempontból pedig rendkívül bravúros.

Összességében tehát az Álruhában a fiatalok számára fontos témát feldolgozó YA regény, ami ráadásul egyedi, részletesen kidolgozott háttérvilággal rendelkezik, és izgalmas, fordulatos cselekménye van. Ráadásul a “körtés jelenetet” miatt is érdemes elolvasni, és mindenkinek eldönteni, hogy számára zavarba ejtő-e vagy rajong érte. Hozzászólásban várjuk a véleményeket!

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] Sain Vágymágusok sorozatának első részét, az Álruhábant nagyon szerettem, így lelkesen vártam az új kötet megjelenését is. A két herceg alapvetően […]