Így ünnepelte a Quimby 25. születésnapját - Corn & Soda

Így ünnepelte a Quimby 25. születésnapját

Hihetetlenül nagy elánnal készült a Quimby 25 éves fennállásának megünneplésére a Papp László Sportarénában. A negyed évszázados születésnap alkalmából Micsodaország címen egy rendhagyó, három órás koncerttel rukkolt elő az ország – talán mondhatom – legnépszerűbb zenekara, s ez önmagában is elég komoly kihívás.

quimby születésnap

Fotó: Petró Adri

A büféknél és ruhatáraknál vesztegelő nézők miatt a koncert nem pontosan kezdődött – tudom, mert 20:00-kor még én is ott toporzékoltam –, így negyedórás késéssel csapott a húrok közé a banda egy hozzájuk méltó, erőteljes dallal. A show elképesztően látványosra sikeredett. A háttérben folyamatos animációkkal tették színesebbé a mindenki által ismert dalokat, és ezek szerintem a műsor legjobban sikerült elemei voltak. Minden számhoz kiválóan illusztrált mozgóképeket sikerült társítaniuk, így aki ott volt, megtudhatta például, hogyan is néz ki az a bizonyos fekete nagyúr, a Fekete Lamour. Ezek igazán quimbysre sikeredtek. Kellően sötétek és boszorkányosak voltak. A Hintalógalopp című számnál a kamerába arccal belelengő, sötétből előbukkanó vörös hintaló látványa volt talán mind közül a legemlékezetesebb, amely gyengébb idegzetű nézőknek könnyűszerrel okozhatott álmatlan éjszakát. A küzdőtéri tombolásról sajnos nem áll módomban nyilatkozni, de a sarokban lévő ülőhelyemről nézve egészen elképesztő élmény lehetett. A hangosítás az egyik legjobb volt, amit valaha hallottam. Tisztán, torzítás mentesen lehetett érteni mindent, ami a színpadon elhangzott, és a hangszerek is nagyjából egyensúlyban voltak. A banda 13 hónapon keresztül készült erre a műsorra, és ez meg is látszott. Profizmus volt a javából minden, amit látni, hallani lehetett.

87986

Fotó: Petró Adri

Három órán át fenntartani a nézők érdeklődését még egy akkora repertoárral rendelkező zenekarnak is komoly kihívás, mint a Quimby. Korábban is elmondták, hogy dramaturgiailag nagyon sok hangsúlyt fektettek a felépítésre, hogy minden a megfelelő időben és sorrendben hangozzon el. A műsor első harmadában még az új daloké volt a főszerep, s alapvetően pörgős hangulatot teremtettek. Itt kaptak teret Dodi szürreális agyszüleményei is, amelyeket csak imádni lehet. Közben – ígéretükhöz hűen – felbukkantak a vendégszereplők. Nem óriási sztárokat hívtak meg, hogy azokkal támogattassák magukat, hiszen erre ők nem szorulnak rá. A vendégek kiegészítő elemei voltak a műsornak, mindig újabb és újabb hangszereket vontak be, így a koncert végére már cimbalom, hegedű, hárfa, szájharmonika és számos más hangszer is színesítette a produkciót. Sőt, a helyenként belibbenő balett-táncos látványa is egészen remekül illett a dalokhoz.

87976

Fotó: Petró Adri

A műsor második harmadától már néhány ismertebb dalhoz is hozzányúltak, így például viszonylag hamar szólalt meg az Autó egy szerpentinen, „az a bizonyos kabócás” – ahogy Livius felkonferálta. A dramaturgiai tervezés alapvetően jól működött, amikor már lankadt volna a nézők figyelme, mindig felébresztették azt. Az est talán leghatásosabb eleme a dobpárbaj volt, ahol először Fefe játszott egy félig teli vizespalackon, majd a többiek is beszálltak, hogy régi benzineskannákon és befőttesüvegeken játszva teremtsenek elképesztő hangulatot. Ha valami, akkor ez felrázza a közönséget. Az áttörést a Cuba Lunatica jelentette, melyet Livius az aznap elhunyó Fidel Castrora megemlékezve vezetett fel. Ezután már aligha volt olyan dal, amelyet a közönség ne ismert volna. Legyen vörös, Don Quijote ébredése, Búvóhely, Heaven goes to hell, Állatok a legelőn, Lámpát ha gyújtok – csak néhány a példa kedvéért. Közben pedig egy házi színpadot is létrehoztak három-négy szám erejéig – így emlékeztek meg a régmúltra, mikor még kis klubokban kellett játszaniuk összezsúfolódva.

88016

Fotó: Petró Adri

Mindezek után pedig egy álfináléval levonultak a színpadról. Ezt senki nem ette meg persze. Rövid szünet és tapsvihar után Tibi egymaga tért vissza, a háttérben vonósok és fúvósok csendültek fel, majd egy soha nem hallott, autentikus verzióban megszólalt a Most múlik pontosan. Sosem fogom feledni azt a gonosz, gyermeki mosolyt, ami Tibi arcára ült ki az első sor után, mikor felfedte az ismeretlen dallam kilétét. Ezután még teret kapott a Sehol se talállak, s csak ezután jött el a várva vált, katartikus befejezés, amely előtt Livius már csak ennyit kérdezett: „Tudjátok, hogy most mi jön? Őszintén!” Tudtuk. Összeölelkeztek Tibivel, majd végre felszakadt az a jól ismert, keserves D-moll, és a közönség megadta magát, akárcsak Livius, aki néhány könnycseppet is elmorzsolt a meghatottságtól.

Fotó: Petró Adri

Fotó: Petró Adri

Végezetül felsorakozott az est összes fellépője, és Tibi egyesével köszönte meg nekik, majd nekünk, hogy ott voltunk, s hogy ők ott lehettek, valamint mindenkinek, aki valaha egy Quimby koncerten is ott volt. Féltem, hogy a pontosan megtervezett show kissé menetrendszagúvá válik, de erről szó sem volt. A Quimby titka abban rejlik, hogy végtelenül emberi élményt nyújt. Emberi, hogy Tibi már a harmadik dalnál eltéveszti a szöveget, és emberi, hogy a menetrendet elfelejtve beszélni kezd, de show must go on- alapon félbeszakítja a következő felcsendülő dal, és mi sosem tudjuk már meg, miért fontos számára a Sail away című szám. De említhetném azt is, hogy a vendégfellépők bemutatásánál összetéveszt két művészt az ország Kiss Tibije. Ezért imádjuk őket.

Fotó: Petró Adri

Fotó: Petró Adri

Nemcsak dalaik emberiek, de ők maguk is, és ebben a picike országban erre van szükségünk. Utólag nézve azt mondhatom, ma Magyarországon ez az egyetlen zenekar, akinek a koncertjét három órán át, ülve is imádni lehet. Ez a csapat kinőtte magát, és szó szerint egy ország együttesévé vált. Azt látni, ahogy a Lámpát ha gyújtok közben idősek és fiatalok összeölelkezve, telefonjaikat az égbe tartva varázsolnak fényt az arénába – persze Coelho giccskeretek közt maradva, ahogy erre Tibi megkért minket –, az valami egészen lenyűgöző és varázslatos. Remélem, az ötvenéves nagykoncerten is ott lehetek. Boldog születésnapot, Quimby!

Ez is tetszeni fog...