Így váltsd meg a világod! – A Pszichorendelés duójának könyvbemutatója - Corn & Soda

Így váltsd meg a világod! – A Pszichorendelés duójának könyvbemutatója

Fotó: Pszichorendelés

Már az egyetemi évek alatt bebizonyosodott, hogy a közös munka nagyon jól működik az azóta sokak által jól ismert pszichológuspáros, Böhönyey Márta és Tóth Melinda esetében. Azonban a duó nem állt meg a sikeres műhelymunkák elkészítésénél, a Pszichorendelés zászlója alatt elindították #HurráHétfő előadássorozatukat 2015 márciusában, melyet számos telt házas este követett. Legújabb dobásuk pedig nem más, mint a “Mira. Így váltsd meg a világod!” címmel kiadott formabontó pszichológiai könyv, melyet május 22-én mutattak be a Mika Tivadar Mulatóban.

Fotó: Dancs Enikő Bianka

A közösen írt szakirodalmi mű érdekessége, hogy egészen újszerűen mutatja be azt a terápiás elméletet, amelyet a páros munkája során alkalmaz páciensei esetében. A könyv első része regényes formában tárja elénk a címszereplő, Mira életét. A harmincas csaj akár mi magunk is lehetnénk, hiszen hozzánk hasonlóan különféle mindennapos párkapcsolati, családi és munkahelyi problémákkal küszködik, majd váratlan események hatására elkezd pszichológushoz járni, s az ő történetén keresztül megismerhetjük, hogyan is zajlik egy-egy terápia, amit Márti és Melinda az életben is követ. A második rész már gyakorlati jellegű, melyben különböző példákat és tippeket olvashatunk.

Fotó: Dancs Enikő Bianka

A könyvbemutatón megtudhattuk, Mira történetét laikusok számára írták, azonban azoknak is érdekes lehet, akik már ismerik a fent említett terápiás elméletet, hiszen ad a kliensek számár egyfajta többletet, még jobban át tudják látni külső szemlélőként a saját problémáikkal párhuzamos élethelyzeteket. Márti és Melinda hozzátette, természetesen a szakemberi segítséget nem tudja helyettesíteni a regény, azonban gondolatébresztőként rendkívül hasznos lehet, illetve egy-két apróbb problémát magának is meg tud oldani az ember az olvasottak tükrében. Mélyebben gyökerező, vagy az élet több területére kiható nehézségek esetében érdemes pszichológussal beszélni, hiszen ő tud rávilágítani objektíven arra, amit mi magunk nem feltétlenül veszünk észre.

Fotó: Dancs Enikő Bianka

Az alkotópár nem titkolt célja volt az is, hogy bemutassák, ideális esetben körülbelül hogyan kellene zajlania egy terápiának és amennyiben ez nem valósul meg, a klienseknek érdemes más szakemberhez fordulniuk. A lányok szeretnék elérni, ha pszichológushoz járni olyan természetes lenne, mint fodrászhoz, vagy manikűröshöz, hiszen mindenkinek lehetnek kisebb-nagyobb hullámvölgyei az élete során, amin egy hozzáértő és kívülálló vélemény nagyon sokat segíthet. Mirát nem igazán konkrét emberekből, inkább problémakörökből, egy-egy karakter sok apró megnyilvánulásából, nehézségéből vagy épp erősségből gyúrták össze, távlati céljaik között szerepel a férfi megfelelőjének megalkotása is egy újabb könyv formájában.

Ez is tetszeni fog...