Életre kelő széllelkek, timelapse klip jégtömbbel és világjárás Japánban – Corn&Soda

Januári programok a Deák17 Galériában

Életre kelő széllelkek, timelapse klip jégtömbbel és világjárás Japánban

Három online programot: beszélgetést, családi matinét és videópremiert ajánl a Deák17 Galéria januárra az érdeklődőknek. Január 13-án a jelenleg virtuális formában bejárható REFLEX kiállításhoz kapcsolódóan beszélget Kovács Andrea kurátor Koronczi Endre képzőművésszel a Galéria Facebook-oldalán. A beszélgetés során a REFLEX kiállításon bemutatott Adultusspiritus, 11111217 térspecifikus szélinstalláció mellett az alkotó korábbi, széllel és megelevenedő „széllényekkel” foglalkozó munkáiba is betekintést kaphatunk. Január 20-án szintén a REFLEX kiállítás kísérőprogramjaként egy online videópremier közvetítésére kerül sor. A tárlaton egy hatalmas jégtömbelemet magába foglaló, mixed média installációval jelentkező Tóth Ákos Gutter I. című timelapse klipjének képképkockáin egy különleges átalakulási folyamat szemtanúi lehetünk. A Világjáró Gyerekek Online az év első hónapjában Japánba látogat, ahol megismerhetjük a japán újévi szokásokat. Az eseményen Satoe Tone gyermekkönyv-illusztrátor origami foglalkozásra invitál, a Galéria munkatársai pedig megmutatják, hogyan készíthetünk otthon zen kertet, varázslatos japán ujjbábokat és szakura lámpást. Az online program szintén a Galéria Facebook-oldalán követhető, de akár később is visszanézhető a Deák17 YouTube-csatornán.

Világjáró Gyerekek Japán

ONLINE BESZÉLGETÉS
Reflex Talk x Koronczi Endre: SZÉLLELKEK
2021.01.13. 18.00-18.45

vendég: KORONCZI Endre moderátor: KOVÁCS Andrea
Koronczi Endre képzőművész, festő, grafikus és performer, az ikon.hu portál alapítója. Évtizedek óta dolgozik a széllel, melyen keresztül a láthatatlant és az anyagtalant igyekszik megérteni és megjeleníteni. Filmkockákon, fotókon, kültéri és beltéri „lelőhelyeken”. A REFLEX c. csoportos kiállításban látható Adultusspiritus, 11111217 térspecifikus szélinstallációját a látogatók önnön jelenlétükkel kelthetik életre mozgásérzékelők segítségével. Így egyszerre válhatnak egy fóliatestű széllélek megfigyelőjévé és mozgásának irányítójává belépve a Ploubuter Park kísérleti zónájába. Az online beszélgetésen e különleges imaginárius térbe kirándulhatunk talált és ajándékba kapott zacskók, balett-táncot lejtő fóliák, fajokba sorolható, tovaszálló és megmentett „lelkek” közé. A fókuszált figyelem és a megfoghatatlanság megtapasztalása felé. E folytonosan bővülő vizsgálati terep és saját eszköztárra épülő módszertan fontosabb állomásait Koronczi Endre és Kovács Andrea kurátor közösen térképezik fel fotó- és videódokumentációkon keresztül megidézve néhány különleges „egyedet”.

Reflex Talk: Koronczi Endre

Facebook-esemény: www.facebook.com/events/5519165794776347
CSALÁDI PROGRAM
VILÁGJÁRÓ GYEREKEK ONLINE – JAPÁN
2021.01.16. 10.00–11.00

A Galéria több éve futó családi matinéja a 2021-es évet egy egzotikus utazással indítja, Japánba látogat! Az online esemény résztvevői megismerkedhetnek a japán újévi szokásokkal, a barangolás során találkozhatnak Satoe Tone gyermekkönyv-illusztrátorral, aki a japán újévhez szorosan kötődő kínai horoszkóp állatjegyeiről mesél majd, valamint origami foglalkozást is bemutat. Ezután a résztvevők elleshetik, hogyan készítsenek otthon japán zen kertet, ujjbábokat varázslatos japán lényekkel és szakura lámpást. A vírushelyzetre való tekintettel egyelőre továbbra is online formában zajlik a program, de a Galéria munkatársai remélik, hogy ennek ellenére – vagy éppen ezért – sokan velük tartanak január 16-án 10 órától! Az esemény a Galéria Facebook-oldalán követhető, a videó később YouTube csatornáján visszanézhető.
Együttműködő partner: Japán Alapítvány Budapesti Iroda
Facebook-esemény: www.facebook.com/events/489213058733554

Világjáró Gyerekek Japán

ONLINE VIDEÓPREMIER – GUTTER
Reflex x Tóth Ákos: Gutter I. timelapse
20.01.20. 18.00-18.15

A Reflex „kiállítás egyik legemlékezetesebb munkája a fotón is látható, 140 kilogrammos jégtömb. Nem, nem ugratunk, a jégtömb valóban ott van, csak a kiállítás megnyitója óta elolvadt, és most egy tócsa formájában párolog tovább a levegőbe. A jégszobrász családból származó művész a halmazállapot-változásra és a víz sokféleségére irányítja a figyelmünket. Akaratlanul is felvetül bennünk a kérdés, hogy vajon milyen lenne lenémítani a telefont és a laptopot, és 24 órán keresztül kizárólag a víz változására figyelni.” Takács Dalma: A víz metamorfózisa / Él, lélegzik, mozog – így néz ki a Deák17 Galéria mikrouniverzuma, a Reflex (Kultura.hu)

Tóth Ákos


Tóth Ákos mixed média installációjának központi eleme egy olyan szabvány méretű jégtömb, mely a kiállítás ideje alatt az olvadás egyes stációin és a víz különböző halmazállapotváltozásain keresztül testesíti meg az örök körforgás lehetőségét, a robosztus törékenységet és a rövid időre megdermedő, majd láthatatlan gyorsasággal elillanó pillanatok időtömbjét. A Gutter I. timelapse klip képkockáin egy különleges átalakulási folyamat– egy végzetes beteljesülés szemtanúi lehetünk.
További információ: www.facebook.com/deak17galeria, https://akostoth.tumblr.com/

Fotók: Deák17Galéria

 

Ez is tetszeni fog...