Játék készült Az átváltozás-ból - Corn & Soda

Játék készült Az átváltozás-ból

„Fölolvasnám az elbeszélést, s közben fognom kellene a kezed, mert bizony egy kissé félelmetes a történet. Átváltozás a címe, és alaposan megijednél tőle, sőt talán eleged is volna az egész históriából…” – írja kedvesének Franz Kafka 1912 novemberében. Nem is tévedett. Az átváltozás a világirodalom egyik legnagyobb hatású műve, amely nyomasztó, sötét hangulatával szinte csontig hatol az olvasóban, s kitörölhetetlen emlékeket hagy maga után.

az átváltozás

Illusztráció a játékból – A Mito Studio fotója

A történet szerint Gregor Samsa utazóügynök egy reggel óriási féreggé változva ébred fel ágyában. Mindezek után megkísérelné életét változatlanul élni tovább, családtagjai azonban félelmükben szobájába zárják őt. Az itt eltöltött hónapokról szól az elbeszélés. Kafka a kispolgári lét viszontagságait, a hivatalnoki életforma gyötrelmeit, nem utolsó sorban pedig saját személyes magánéleti problémáit jelenítette meg ebben a műben. Ám Az átváltozás sokkal több ennél. Egy olyan korszak problémáit, életérzését fejezi ki, amely lehet, hogy a mai napig sem zárult le teljesen. Teszi mindezt iszonytatóan intenzív és gátlástalan módon, s aligha hiszem, hogy akad olyan, aki ne lenne képes pontosan felidézni az érzést, amikor először olvasta.

Illusztráció a játékból – A Mito Studio fotója

Megjelenése óta 101 év telt el. Számos filmet, festményt és más irodalmi művet inspirált. Készültek belőle mozifilmek és színpadi művek is. Arra viszont, hogy Gregor Samsa esetét végigjátszhassuk, egészen idáig kellett várnunk. Egy budapesti digitális ügynökség, a Mito Studio volt az, akiben először merült fel a kérdés – joggal: Hogy lehet, hogy egy ekkora jelentőségű alkotásból nem létezik játék? A csapat azonnal a probléma orvoslására sietett, s megalkotta a Metamorphosist.

A játék logója – A Mito Studio fotója

Az elkészítéséhez JavaScript alapú Phaser böngészős játékfejlesztési keretrendszert használtak, amely nagyban segíti az elemek kirakását, mozgását, a hangok és animációk kezelését, valamint gravitációt és ütközésvizsgálatot ad a platformjátékok létrehozásához. A játék nagyon egyszerű. Hősünket, Gregort kell eljuttatnunk ágyába – amely a műben a biztonságot jelentő menedéket jelenti neki újra és újra –, azzal, hogy az elbeszélés angol nyelvű szövegének egyes szavait gépeljük be. Ezek, miután beírtuk őket, platformmá alakulnak, amelyeken főszereplőnk mászni tud. A mi feladatunk egyengetni útján. Ha azonban nem vagyunk elég óvatosak, lezuhan, a játék pedig kezdődik elölről. A háttérben mindeközben nyomasztó, baljóslatú zene szól, a bogár apró lábainak csoszogása pedig csak tovább fokozza ezt a kellemetlen, szorongató érzést. A szintek között illusztrációkat láthatunk a történet legemblematikusabb jeleneteiből, s az utolsó előtti blokknál az a bizonyos alma is ott rothad már a főhősünk hátában. Így jutunk el végül az utolsó pályára, ahol többé nem vagyunk képesek befolyásolni útját. Gregor megállíthatatlanul zuhan a mélybe, hogy beteljesítse sorsát, mi pedig tehetetlenül nézzük végig, hisz ha mi lettünk volna azok helyében, akiknek lehetősége lett volna megmenteni őt, nekünk sem sikerült volna.

metamorphosis-image-06

Kép a játékból – A Mito Studio fotója

Összességében tehát nem, nem fogunk órákat tölteni ezzel a játékkal, nagyjából 5 percig tart végigjátszani. Nem nyújt különösebben nagy élvezetet, de ha az ember elkezdi, garantáltan be is akarja fejezni. Úgy érzem, a szándék az alkotás mögött nem is erre irányult, sokkal inkább megemlékezni kíván a világirodalom egy nagy remekéről, s én, mint Kafka rajongója, tudom értékelni a kezdeményezést. Könnyen lehet, hogy ez csak az elejét jelenti Az átváltozás játékok sorának. Mindenesetre a Mito Studio lefektette az első követ Gregor Samsa nyughelyére, és talán a jövőben felépül a teljes sír is, hogy végre békében nyugodhasson a tragikus sorsú kishivatalnok.

A játék ezen a linken érhető el: http://metamorphos.is/
Használt technológiák és a készítők: http://metamorphos.is/#/credits/
Bővebben a Mitóról: http://mito.hu/

Ez is tetszeni fog...