József és testvérei az Örkényben- bibliai történet a mának - Corn & Soda

József és testvérei az Örkényben- bibliai történet a mának

Az Örkény István Színház egyik legnagyobb vállalása a József és testvérei. Az előadás méltó módon – Polgár Csabával és Patkós Mártonnal a címszerepben -, magas színvonalon vezeti végig a nézőket Thomas Mann bibliai ihletésű, nagyívű történetén.

A nem szokványos előadáshossz miatt halogattam a József és testvérei előadás megtekintését, de éreztem, hogy nem hagyhatom ki. Jól tettem, hogy végigültem a nettóban körülbelül négy órás színdarabot. Számos esetben érzem azt, hogy egy produkció – legyen az színházi, vagy mozi – negyedóra, húsz perccel hosszabb, mint ahogy nekem jól esne, vagy azért mert leül, vagy azért mert túlragozz egy helyzetet, témát. Az extra hosszúságú József és testvérei megtekintése közben egy másodpercig sem éreztem ezt, sőt.

József és testvérei
Forrás: Örkény Színház web oldala
Fotó: Horváth Judit

Az, hogy a világirodalom egyik leghosszabb és legzseniálisabb regényfolyamát igyekszik valaki a színpadra átírni, már önmagában nagy bátorság. Nagyon jó, hogy Gáspár Ildikó nem félős.

A bibliai, ótestamentumi történet alapján az irodalmi Nobel-díjas Thomas Mann által megírt monumentális regényt Gáspár Ildikó úgy adaptálta színpadra, hogy meghagyta az író egyedi, sokszor ironikus és mégis bölcs alapanyagát, miközben nagyon is maivá tette. A korunkra, az aktuális politikai és társadalmi helyzetre vonatkozó utalások jó ízléssel és bátran jelennek meg az adaptációban. Vonatkozik ez a rendezésre is, melyet Ascher Tamás és Gáspár Ildikó közösen végeztek. A díszletekben és a jelmezekben az ókori hangulat és a korunkra vonatkozó jellegzetességek jó arányban, egymást kiegészítve keverednek egymással.

Tenki Réka
Forrás: Örkény Színház web oldala
Fotó: Horváth Judit

A közönség felé ki-kiszóló, narratív magyarázatok tökéletesen segítik a mű megértését, nem hagyják, hogy a néző elveszítse a bonyolult és sokfelé ágazó történet fonalát. Az élőzene hozzáad az előadáshoz, nem vonja el a figyelmet a szövegről, mint sok más összművészeti elemeket használó rendezés esetében. Ki kell emelnem, hogy az Örkényes színészek minden szavát lehetett érteni, ami alapvető a színházban, de nem természetes manapság. A színészek tiszta artikulációja, a szövegek elmondására hagyott elég idő és a jó hangosítás biztosították ezt.

Thomas Mann az emberi lét rejtelmeinek kérdéseire, az egyedi és kollektív sorsok ok-okozati összefüggéseire, a szeretet, a hit, a megbocsájtás, a kitartás erejére mutat rá úgy, hogy nagyon is földi, miközben mégis spirituális a szemlélete. Gáspár Ildikó munkáján a mű sokrétűsége átsugárzik. A bibliai történet közel kerül hozzánk, mert nem érzünk semmiféle misztikumot az adaptációban. József életének szakaszai – az egyszer fent-egyszer lent hullámzó ritmusában – úgy változnak, ahogy bármely emberé. A mű fontos üzenete velünk van végig az előadásban: nem véletlenül történnek meg velünk az életeseményeink, mindegyik mögött ott feszül valamilyen fontos tanítás, amelyet ha észreveszünk, értelmezünk, akkor könnyebben küzdjük le akadályainkat.

Patkós Márton
Forrás: Örkény Színház web oldala
Fotó: Horvát Judit

A monumentális előadásban az Örkény társulat szinte teljes tagsága részt vesz – Pető Kata vendégművésszel megerősítve -, úgy hogy mindenki több szerepet is vállal. Nehéz bárkit is kiemelni. A Józsefek – Patkós Márton és Polgár Csaba – elképesztő erővel és finomsággal, intelligenciával, humorral viszik a hátukon az előadást úgy, hogy Polgár Csaba még az ifjú Jákobot is megszemélyesíti.

Gálffi László, Znamenák István, Kerekes Éva, Csuja Imre, Epres Attila minden szerepükben kiválóak. A fiatalabbak – többek között Tenki Réka, Zsigmond Emőke, Pető Kata, Vajda Milán – is éretten, jól teljesítik feladatukat. Külön ki kell emelnem Jéger zsombort, aki zseniális a fáraó szerepében. Az alakításokra talán a legjellemzőbb az intellektuális irónia, úgy, hogy a drámai helyzetek mindeközben nem maradnak súlytalanok.

Polgár Csaba
Forrás: Örkény Színház web oldala
Fotó: Horváth Judit

Az egész előadás, Polgár „József” Csaba végszavai, valamint a hatásos utolsó jelenet biztosítják a katarzis magas fokát. A pár másodperces csend a közönség soraiban és a felcsattanó, hosszú taps is ezt bizonyítja. Azzal az érzéssel, tudattal indulhatunk haza a közel öt órás program után, hogy talán van valamilyen – számunkra sokszor megfoghatatlan – rendező elve az életnek.

Az elmúlt években sok-sok színházi produkciót láttam. Számomra az Örkény Színház József és testvérei az egyik legjobb.
Nem kérdés, meg kell nézni, amíg repertoáron van.

Thomas Mann regényéből a színpadi adaptációt írta: Gáspár Ildikó

Rendező: Ascher Tamás és Gáspár Ildikó

Díszlet: Izsák Lili, Jelmez: Szlávik Júlia, Zene: Kákonyi Árpád

rendező: Ascher Tamás és Gáspár Ildikó bemutató: 2017. február 4.Fotók: Horváth Judit

Közzétette: Örkény István Színház – 2017. január 13., péntek

Szereplők: Polgár Csaba, Patkós Márton, Gálffi László, Epres Attila, Csuja Imre, Znamenák István, Vajda Milán, Kerekes Éva, Tenki Réka, Zsigmond Emőke, Pető Kata m.v., Jéger Zsombor, Takács Nóra Diána, Kókai Tünde, Ficza István, Nagy Zsolt, Novkov Máté, Máthé Zsolt, Dóra Béla, Szathmáry Judit m.v., Murányi Márta m.v.

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] József és testvérei az Örkényben- bibliai történet a mának […]