Kémia Zsédával - lemez- és naptárbemutató a Four Seasons Hotelben - Corn & Soda

Kémia Zsédával – lemez- és naptárbemutató a Four Seasons Hotelben

Zséda négy év után elkészítette új stúdióalbumát Kémia címmel, melyet 2016. november 8-án sajtóreggeli keretében mutattak be a Four Seasons Hotelben. A művésznő mellett Joós István, a Magneotonlemezkiadó alapítója, Zséda lemezeinek kiadója, Rakonczai Viktor Artisjus-, és eMeRTon-díjas zeneszerző, és Lackfi János József Attila-díjas író – aki franciául írt dalt a korongra – meséltek a friss dalok születéséről. A lemezbemutatón az énekesnő legújabb, 2017-es kalendáriuma is bemutatkozott, mely a Zene és Szöveg címet viseli és az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Zséda a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapestben tartott sajtótájékoztatón Fotó: Schumy Csaba

Zséda a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapestben tartott sajtótájékoztatón
Fotó: Schumy Csaba

 A Four Seasons Hotel Andrássy-termébe a díszbemutatóra várva egyre csak gyűltek az érdeklődők, végül már újabb székeket kellett elhelyezni, hogy mindenki helyett kapjon a megnyitóra. A hatalmas érdeklődés miatt végül csúszással kezdődött a sajtótájékoztató, de azt hiszem,  ezt senki nem bánta. A várakozás alatt óriáskivetítőn nézhettük meg az énekesnőről készült legújabb csodás fotókat, és közben meghallgathattuk az új lemezt is, mely lágyan szólt a háttérben igazi “zsédás” hangulatot varázsolva.

Balról jobbra: Lackfi János, Joós István, Rakonczai Viktor,Zséda , Bárd Noémi Polli Fotó:

Balról jobbra: Lackfi János, Joós István, Rakonczai Viktor, Zséda, Bárd Noémi Polli
Fotó: Schumy Csaba

A díszbemutatót Bárd Noémi Polli nyitotta meg, elmondta, hogy az új album, a Kémia immár a hatodik album a A Zséda (2002), Zséda-Vue (2004), Ünnep (2005), Rouge (2008), és Ötödik érzék (2012) után. Majd beszélgetést kezdtek az énekesnővel az új korongról. Kiderült, hogy lemezen található 15 dal két éven át érlelődött, formálódott, így egy zeneileg sokszínű és kidolgozott album született. A cím a szerelemre utal, a két ember közötti “kémiára”. Ahogy a művésznő fogalmazott, ez egy olyan lemez, ami szerelmet adó dalokat tartalmaz. Ráadásul zenei sokszínűségének köszönhetően mindenki megtalálhatja rajta a szívéhez igazán közel állót.

Zséda Fotó: Schumy Csaba

Zséda
Fotó: Schumy Csaba

“Úgy érzem, talán ez eddig a „legzsédásabb” nagylemez. Benne van mindaz, ami jellemez engem.  A jazz, a blues, a soul nagyon fontos részei voltak a zenei pályámnak, alapvetően meghatározzák azt, ahogyan manapság pop-ot énekelek. Van benne egy kis színház is, a sanzonok világa. Mindezek ellenére mégis egy nagyon mai, modern, mainstream lemezt készítettem, egy ütős popalbumot. Élő hangszerekkel, gazdag hangszereléssel. A mának szól, és remélem, hogy minél többeket megszólít majd. “– mondta a lemez kapcsán Zséda.

Arra a kérdésre, hogy miért tartja fontosnak az internet korában nagylemezzel is jelentkezni, kifejtette, hogy így tudja leginkább megmutatni magát, s azt, mit gondol a világról.  Számára ez a lemez egyben alkotói hitvallás is.

Fotó: Schumy Csaba

Fotó: Schumy Csaba

A beszélgetéshez csatlakozott  Joós István, a Magneoton lemezkiadó alapítója,  aki egyben Zséda lemezeinek kiadója is, Rakonczai Viktor zeneszerző,  aki már a kezdetek óta együtt dolgozik a művésznővel és Lackfi János író, aki franciául írt dalszöveget Zséda számára.

Joós István elmondta, hogy szerinte amellett, hogy a Kémia egy friss, trendi album, mégis több ennél, érdekes és izgalmas ötvözet, ami képes örök érvényűvé válni.

Rakonczai Viktor, aki régóta alkotótársa Zsédának, ezen a lemezen két számot jegyez zeneszerzőként és a végső hangzásért, keverésért is ő felelt.

A „Jours Sourds” című dal francia szövegét Lackfi János írta. Kevés magyar íróról mondható el, hogy franciául ír szöveget egy pop lemezre. Több ez a szám, mint egy szomorú szerelem története, a párizsi terrortámadásokkal egyidőben szólalt meg nagyközönség előtt először, így olyan aktualitást kapott, melyet mai napig magában hordoz.

Nem könnyű Demjén Ferencet „mikrofonvégre kapni”, de Zsédának ez sikerült. Az „Úgy szeretném” című dal egy teljesen új változatban került a lemezre. Ifj. Malek Miklós és édesapja, id. Malek Miklós közösen dolgozták át a dalt, amely szimfonikus zenekari kísérettel szólal meg a lemezen. A hangszerelést id. Malek Miklós készítette, a felvétel a Magyar Rádióban lett rögzítve, majd ifj. Malek Miklós már Los Angelesben készítette el a végső hangzást.

A „Fosszíliák” című számot a SuperStereo írta Zsédának, az underground világból került Zséda repertoárjába a dal. A Szórd fényed rám!  című dalt Balogh Tamással közösen hívták életre, és a Nemzeti Tehetség Program himnusza lett.

Gyönyörű lezárása a lemeznek az „Úgy szédülök én”. Az örökérvényű és nagyívű jazzballada, a You Go To My Head feldolgozása ez a szám. Ahogyan az élő hangszerek sorban beszállnak Zséda hangjának sokszínűsége mögé, ahogyan kibomlik a szöveg gazdagsága, úgy válik egészen egyedivé ez a dal.

Az új album mellett megjelent Zséda idei, hatodik kalendáriuma is, mely a Zene és Szöveg címet viseli. Ugyanis a művésznő minden évben új kalendáriummal, s újabb és újabb tematikával lepi meg az olvasókat.

Az Alexandra Kiadó fotója

Az Alexandra Kiadó fotója

Idén memoárszerűen összegzi eddigi zenei pályafutását.  Így a megszokott témák mellett – mint öltözködés, stílus, divat, szépségtippek, receptek, programajánlatok – végigvezet minket karrierje legfontosabb állomásain, bemutatja az őt leginkább inspiráló embereket, előadókat, dalokat. Ahogy ő fogalmazott, sokan elfejtik az utat, amit végigjártak, pedig nagyon fontos, hogy visszatekintsünk, s újra emlékezzünk azokra a momentumokra, amelyek meghatározták életünket. Megismerjük egész zenei pályafutását egészen első énekóráitól Olgi néninél, budapesti kollégiumi éveit, a Cotton Club Singers korszakán át egészen szólókarrieréig.

Emellett rengeteg zenei érdekességet is megtudunk, melyek idén is évszakokhoz kapcsolódóan jelennek meg. A praktikus, mindennapi használatot a naptároldalak és jegyzetoldalak alapozzák meg. Mindez exkluzív kivitelben és gazdag képi anyaggal jelenik meg. A kötet fotósa ezúttal is Zsólyomi Norbert. Régebbi, különleges, illetve ritkán látott képeket is tartalmaz a könyv, olyan pillanatokat, melyek fontosak voltak Zséda számára az elmúlt két évtized zenei pályafutása során. Ezen kívül a kötet további különlegessége, hogy olyan fotókat is tartalmaz, melyekkel a rajongók lepték meg.

Kalendáriuma nélkülözhetetlen kísérőnk lesz egész évben, idegenvezetőnk és útitársunk egyszerre.

A sajtótájékoztató végén Zséda válaszolt az újságírói kérdésekre, miközben a vendégeket és a sajtó képviselőit villásreggeli várta.

 

Ez is tetszeni fog...