Képzőművészeti mustra - kiállításajánló - Corn & Soda

Képzőművészeti mustra – kiállításajánló

Május rendszerint a tavaszi fesztiválok csúcspontja, képzőművészeti szempontból pedig idén sem lehet okunk panaszra. Az ország szinte minden pontján sorra nyílnak az izgalmas és aktuális kérdésköröket boncolgató tárlatok; ezek közül ajánlunk most néhányat!

Reök – Szeged

Május 23-ig még megtekinthető a Szín-forma-tér elnevezésű tárlat a Reök palotában. A kiállítás a modern magyar képzőművészet geometrikus törekvéseit mutatja be mintegy negyven alkotó munkáit felsorakoztatva. Az alkotásokban közös az elvonatkoztatás, legtöbbször a geometriai absztrakció, ám mindezek mellett számos variáció, mint a kemény és lágy, zárt és oldott struktúra jelenik meg a sík- és térgeometrikus elemekkel operáló műveken.

Képzőművészeti mustra 2

Ludwig Múzeum – Budapest

A Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum jelenlegi kiállításai és programjai a rockzene világát állítják középpontba – a ’60-as, ’70-es és ’80-as évek jellegzetes rajongói magatartását járják körül, különös tekintettel a rockzene területét meghatárózó jelenségeket taglalják. Szenvedély. Rajongás és művészet címmel június 26-ig látogatható a berlini Künstlerhaus Bethanienből érkező kiállítás. A művészek a rajongás jelenségét vizsgálják, valamint a különböző kölcsönhatásokat, ami a pop- és tömegkultúra és a rajongói magatartás között lépett fel. Társprogramként az I. emeleten Rock/idő/tér címmel a magyar könnyűzene és képzőművészet kölcsönhatásaiból született ikonikus darabok láthatóak. A ’70-es és ’80-as évek underground zenei világa elválaszthatatlan a képzőművészettől; a neoavantgárd művészei több esetben nyilvánultak meg, mint zenészek, a kor művészetfelfogása teljesen természetesnek vette az eltérő médiumok használatát. A jellegzetesen új műfajként megjelenő lemezborítók és plakátok még több érintekési felületet biztosítottak (és biztosítanak ma is) a zene és a vizuális művészetek között. A tárlat június 26-ig megtekinthető.

Képzőművészeti mustra

Godot Galéria – Budapest

Május 11-én 19 órakor nyílik Weiler Péter Pop New York című kiállítása. A művész így nyilatkozott a tárlatról: “Életem meghatározó helyszíne New York, és a város összefonódik számomra a pop art legnagyobb művészeivel, az olyan legendás helyszínekkel, mint az Andy Warhol Factory vagy a Studio 54. Mindig vágytam, hogy bárcsak átélhetném azokat az időket… erre teszek egy kísérletet a mában, és Budapesten. A képeken megelevenedő jelenetek helyszíne New York, a 60-as 70-es évek elképesztő épületei előtt az élet megy tovább. A sodró város új legendákat és helyeket gyárt, keveredik a múlt és a jelen. Apró mozdulatok, borítékok, autók és hangulatok kiragadva a metropolisz post pop-art hétköznapjaiból.” A megnyitót követően 20:30-tól Kolin acoustic live teszi méginkább emlékezetessé az eseményt.

Kézőművészeti mustra 3

MissionArt Galéria – Budapest

Idén május elején ünnepik a Nagybányai művésztelep megalakulásának 120. évfordulóját. A MissionArt Galéria tevékenységének egyik legfontosbb szeletének tekinti az eddig kevésbé vagy egyáltalán nem ismert nagybányai művésztelepen alkotó művészek felfedezését és műveik köztudatba való integrálását. Mivel Magyarországon kevés hangsúlyt fektettek a művésztelep évfordulójának megünneplésére, a MissionArt galéria május 10-től látogatható tárlata így kíván tisztelegni a nagy múltú művésztelep és alkotóik előtt. Nagybánya 120 év – MissionArt 12 kép elnevezésű kiállításon a galéria korlátozott méretei miatt a szervezők úgy döntöttek, minden évtizedet egy-egy kép reprezentál majd, amik kivétel nélkül a galéria tulajdonából kerültek ki a magángyűjtőkhöz. A tárlaton olyan ikonikus alkotók művei tekinthetők meg, mint Iványi-Grünwald Béla, Hollósy Simon vagy Börtsök Samu.

Képzőművészeti mustra 4

 

 

Ez is tetszeni fog...