12. kihívás - A lefejezett keselyű rejtélye - Corn & Soda

12. kihívás – A lefejezett keselyű rejtélye

Az hagyján, hogy találtam egy könyvet, aminek nem emberek a szereplői, de nem is kizárólag állatok, ennek a könyvnek plüssállatok az elszenvedői! Mi sem természetesebb, hogy ez az elvetemült koncepció egy svéd fejéből pattant ki, egy bizonyos Tim Davys koponyájának tulajdona a zseniális ötlet.832061_5

A lefejezett keselyű rejtélye műfaját tekintve krimi(amikre meglepő módon rákattantam az elmúlt egy évben, ezelőtt csak elvétve olvastam nyomozós könyveket, maximum CSI-t néztem a tévében), azok közül is a nagyon titokzatos noir típus, sok femme fatale-lal (Kobra Eleonóra és Mókus Jázmin), a szívtelen burzsoával (Keselyű Oszkár), a kiégett nyomozóval (Véreb Lőrinc) és még sorolhatnám.
A fő rejtély a könyvben, hogy ki gyilkolta meg Keselyűt. Vagyis nem is gyilkolta meg, lévén szó plüssállatokról, ha megtalálják az áldozat levágott fejét, és azt visszavarrják, a karakternek kutya baja se lesz. Gyanúsított és indíték akad bőven, már csak le kell szűkíteni a kört.
Már volt szerencsém az Davyshez, amikor a Halállistát olvastam tőle, úgyhogy tudtam, nagyon nem foghatok vele mellé, már az a könyv is nagyon tetszett annak idején.
Aki egyáltalán nem szereti az ilyen jellegű könyveket, annak annyira nem ajánlom, bár a koncepció óriásit dob rajta, és sokszor megmosolyogtatja az olvasót pont emiatt. Aztán gyorsan abba is hagyjuk a mosolygást, hiszen egy hard boiled krimiről van szó, gyilkosságról, korrupcióról, drogokról és sok kegyetlenségről. Ugyanakkor folyton emlékeztet rá az író, hogy ezek plüssállatok, amitől megint viccessé válik a könyv.
Nem igazán tudom részletezni, hogy mitől jó A lefejezett keselyű rejtélye, vannak könyvek, amik egyszerűen korszakalkotóak és nem tudod nem ajánlani őket.
Tim Davys könyve is egy ilyen olvasnivaló. Akit nem vesz meg kilóra a koncepció, az forduljon háziorvosához!

Ez is tetszeni fog...