„Komplex műfaj és lelki mélységek” – Interjú az Artica Sound énekesével, Tikász Leoo-val - Corn & Soda

„Komplex műfaj és lelki mélységek” – Interjú az Artica Sound énekesével, Tikász Leoo-val

Három évvel ezelőtt Kőteleki Richárd (keyboard, hangszerelés) csatlakozott Tikász Zsolt ’Leoo’-hoz (gitár, ének, dalok), Varga Rókushoz (cajon, dob-programok) és Farkas Lászlóhoz (basszusgitár, vokál) – és ekkor teljessé vált az Artica Sound zenekar felállása. A budapesti székhelyű banda elektronikus-akusztikus, cyberpunk hangzásával és ezoterikus, lírai témájú szövegeivel robbant be a köztudatba, és gyakran társadalomkritikát is megfogalmaznak dalaikban. Az együttes megalakulásáról, és a készülő új EP lemezről a csapat énekesével, Tikász Leoo-val beszélgettünk.

Corn & Soda: Kezdjük az elején: Hogyan indult el a zenekar története?

Tikász Leoo: Az Artica Sound ötlete 2015-ben vetődött fel, de a mai formáját 2017-ben nyerte el, amikor Richárd belépett a zenekarba és kialakult a közös hang. Nagyon sokat jelent Rókus és Laci jelenléte, és az ötleteik is – hihetetlenül kreatív így a csapat.

Corn & Soda: Kicsit kikerülhetetlen a kérdés: Mire utal a nevetek?

Tikász Leoo: Az Art szócska a tagok művészi vénájára utal: Rókus színész, Ricsi zeneszerző/DJ, Laci hangmérnök, én meg építész vagyok egyébként.

Corn & Soda: Milyen zenei inspirációk értek titeket, amelyek mentén kialakult az együttes egyedi elektronikus-akusztikus punkos hangzása? Ki melyik vonalat hozta be a bandába?

Tikász Leoo: Rókussal és Lacival már korábban is együtt játszottunk az Ulysses és Exe Busho zenekarokban rock/metál vonalon. Ezeket 2014-ben a Mandala Sound követte, ahol már szintén készültek elektro alapok a dalokhoz és megjelent több helyen az akusztikus gitár is. Richárd pedig a kreativitását és az elektrót hozta a bandába, vele sikerül megvalósítani azt a komplex zenét, amivel már korábban is próbálkoztunk.

Corn & Soda: A dalaitokban gyakran fogalmaztok meg társadalomkritikát. A készülő második nagylemezeteken is felbukkannak majd ilyen kérdések?

Tikász Leoo: Szerintem a szövegeknek jót tesz, ha a világunkról is ír, amely egyszerre fenséges és iszonyatos. Viszont kerüljük a direkt üzeneteket, politizálást a dalszövegekben.

Corn & Soda: Számíthatnak megújulásra a rajongók az új albumon? Miben lesz más, mint az első, a Mandala című LP-tek?

Tikász Leoo: Továbbmegyünk az első lemezen megkezdett úton, marad a változatosság, dinamika, dallamok. Lesznek húzós steampunk darabok és líraiak is.

Corn & Soda: Mikorra várható a második nagylemez megjelenése?

Tikász Leoo: Hamarosan kijön az új középlemezünk ESŐ címmel, 5 dalt játszottunk fel, már a masterelés zajlik. Elérhető lesz az összes netes zeneáruházban (Spotify, Itunes, Deezer. stb.), és természetesen készül néhány videó is a számokhoz.

Corn & Soda: A korong címadó száma, az „Eső” már meg is jelent és arról a tragikus élethelyzetről szól, amikor semmi sem alakul jól és mindent fekete-fehérben látunk. Úgy hivatkoztatok erre a dalra, mint „meditáció új formában”. Számodra mit jelentenek a meditatív, én idő percek?

Tikász Leoo: Az „Eső” című dal korai verziója valóban akkor született, amikor mindenki bemattult a válság miatt és gyászos arccal mászkált. Viszont, ha zenben vagy, akkor van esélyed, hogy úsz az árral és élj a lehetőségekkel a túlélésre, újrakezdésre.

Corn & Soda: Téged mi lendít tovább a fent említett nehéz napokon?

Tikász Leoo: Sok minden lehet, ami biztosítókötél a nehéz napokban: a család és barátok szeretete, támogatása elsődleges, de a közös zenélés szintén lehetőség az elmélyülésre, a sorok rendezésére. Ha van egy jó zenekarod, akkor a próba vagy buli több mint zenélés – közös aktív meditáció, ahogy Osho is elképzelte.

Corn & Soda: Nemrég jött ki a „Hiányzik valami” című dalotokhoz készült klip, amiben a posztolási kényszerről is beszéltek. Te hogy állsz a telefonfüggőséggel? Félre tudod tenni, hogy igazán megéld a pillanatokat?

Tikász Leoo: A mobiltelefon és a közösségi oldalak kemény függőséget okozhatnak, ezért sok barátom nincs is benne az Arcos könyvben. Szerintem minden (felnőtt) ember el tudja dönteni mennyi időt szán az életéből erre. Én inkább arra használom ezeket a médiumokat, hogy eljussak a barátaimhoz és azokhoz, akiket érdekel a zenénk. De előfordulnak olyan napok (például hétvégén), amikor offline vagyok és lazulás, zeneírás van.

https://articasound.hu/

https://www.facebook.com/ArticaSoundBp/

Fotók: Artica Sound

Ez is tetszeni fog...