"A könyv önálló tárgyként fejezi ki gondolataimat" - Simon Ilona, grafikus, tipográfus, könyvtervező művész - Corn & Soda

“A könyv önálló tárgyként fejezi ki gondolataimat” – Simon Ilona, grafikus, tipográfus, könyvtervező művész

Szabó Magda születésének századik évfordulója alkalmából meghirdetett illusztrációs pályázatunk résztvevői bemutatására indított sorozatunk legújabb részében Simon Ilona munkásságáról igyekszünk képet adni. Összeállításunkban grafikusi, tipográfusi, könyvtervező művészi alkotásaiból szemezgettünk.

Simon Ilona alkotása az illusztrációs pályázatunkra

Simon Ilona

Simon Ilona tipográfusként nyomtatott könyvet és újságot tervez. Örül a konkrét feladatoknak, de a kísérletezés is fontos a számára. “Az írás régóta a gondolatközlés kifejezésére szolgál. Kivételes alkotói élmény, ha a betűk szubjektív használatával ezen az alap jelentésen túl is sikerül átadni egy-egy számomra fontos belső vízió üzenetét” – vallja munkájáról.

Simon Ilona: Epigramma

Azt, hogy miért szeret finom, szavakon túli jelentésű, személyes üzenettel bíró “tipos” posztereket készíteni, szerinte Paolo Santarcageli A betűk mágiája című könyvének egyik idézete fejezi ki a leginkább:”az írás inkább isteni, mintsem emberi találmány, ugyanis kellő képzelőerő híján isteninek nevezzük mindazt, ami már-már hihetetlen tökéletességével szinte meghaladja az emberi mértéket. A betűkkel mindent el lehet érni.”

Simon Ilona: Tipochondria

2010 óta a könyvvel való kapcsolat egy másik, speciális és izgalmas, értelmezéséhez is közel került, amiben a könyv önálló tárgyként fejezheti ki gondolatait.  Ezek az egyedi, kis szériás könyvalkotásai. Legutóbb, a reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon imakönyvek, zsoltároskönyvek tipográfiai újragondolásai jelentettek számára lebilincselő feladatot.

Simon Ilona: Gyöngybeton

A szokványos vizuális panelek világából való kizökkenés vágya vezetette a következő, még inkább a tiszta absztrakció irányába forduló könyvplasztikák felé.

Simon Ilona: More_maiorum

Simon Ilona úgy érzi, egyre inkább elvarázsolja, az a személyes folyamat, amikor az ötlet, intuíció és a gondolkodás által létrejön egy új dolog, ami a kezében nyeri el végleges formáját.

Ez is tetszeni fog...