Könyvajánló - Nyáry Krisztián: Festői szerelmek - Corn & Soda

Könyvajánló – Nyáry Krisztián: Festői szerelmek

A nagysikerű Így szerettek ők kötetek után Nyáry Krisztián újra nagyjaink szerelmi életébe enged bekukkantani. A Festői szerelmek című kötetében az ismert magyar festők múzsáit, titkos szerelmeit mutatja be a tőle megszokott olvasmányos, szórakoztató stílusban. A könyv a Corvina Kiadó gondozásában jelent meg.

A Corvina Kiadó fotója

Mennyire ismerjük a magyar festők magánéletét? Mennyit tanulunk róluk az iskolában? A válasz kiábrándító. A művészettörténet ilyen jellegű oktatása szinte teljesen kimarad  a magyar iskolások életéből, a festőinkről, képzőművészeinkről általában semmit nem tudunk. Nyáry Krisztián Festői szerelmek című műve már ezért is hiánypótló, és ráadásul rendkívül szórakoztató olvasmány. A kötetből megismerjük a 19.-20. század legnagyobb magyar festőinek életét, múzsáit, szerelmeit.

Megtudjuk, ki volt a Lilaruhás nő modellje, vagy hogy Czóbel Béla felesége, Mondok Mária titokban remekműveket alkotott, amiket a férj csak a nő halála után fedezett fel. Megismerjük Munkácsy Mihály szerelmi viszonyait, és arra is fény derül, hogy ki volt Lotz Károly híres aktjainak a modellje. Olyan megdöbbentő történetekről is olvashatunk, mint Czigány Dezső szerelmeinek titokzatos halálesetei, vagy hogy Berényi Róbert zeneművész felesége miért nem tudott házasságkötésük után többé zenélni.

A Festő szerelmek története hosszabbak az Így szerettek ők írásainál, mivel itt az író igyekezett bemutatni a szóban forgó festő pályaképét is, és nem csupán egy-egy érdekes esetet akart elmesélni róluk. Így nemcsak híres festőink szerelmi életébe pillanthatunk be, hanem átfogó képet is kapunk életükről, munkásságukról.  Azonban senki ne gondoljon száraz és unalmas művészettörténeti szakkönyvre, mivel Nyáry Krisztián ebben a kötetében is megőrizte könnyed, szórakoztató, közvetlen stílusát, így a 19.-20. század magyar festőinek életéről olvasgatva olyan érzésünk van, mintha csak régi ismerőseinkről anekdotázna nekünk.

Összességében a Festői szerelmek izgalmas és szórakoztató kultúrtörténeti utazás a magyar festészet egyik legnagyszerűbb korszakába. Azoknak ajánlom, akiket érdekel a művészettörténet, többet szeretne megtudni magyar festőinkről, de mindemellett szórakoztató olvasmányra is vágyik. Nyáry Krisztián művei kedvelőinek pedig kötelezően ajánlott.

Ez is tetszeni fog...