Könyvajánló: Selja Ahava - Az égből leeső dolgok - Corn & Soda

Könyvajánló: Selja Ahava – Az égből leeső dolgok

Forrás: Typotex.hu

Selja Ahava finn írónő második regénye, Az égből leeső dolgok a Typotex gondozásában jelent meg. E könyvével elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját is, ennek köszönhetően jutott el neve hazánkba.

Ahava eredetileg forgatókönyvíróként kezdte pályáját, ennek hatása igen erősen érződik regényében is. Nem elsősorban a történet szempontjából, sokkal inkább az ábrázolási technikáiban.

A könyv alapproblémája: hogyan szakíthat félbe egy családot és tehet tönkre életeket egy olyan véletlen, amelynek a valószínűsége szinte egyenlő volt a nullával. És megtörténhet-e egy ugyanekkora véletlen még egyszer? Aztán meg még egyszer? A könyvben már-már a nevetségességig fajulnak a véletlenszerű helyzetek, amelyeknek következményei azonban korántsem ilyen viccesek. Mindez egy fiatal kislány szemüvegén keresztül, aki gyermeki naivitással kutatja: vajon van-e értelme mindennek?

Nem szokványos olvasmány Az égből leeső dolgok. Különös kérdéseket vet fel, s az olvasót is bevonja, hogy együtt találják meg a választ. Ennek ellenére könnyű haladni vele, érdemes egy nekifutásra, sebtében elolvasni, mert a történet ezt igényli. Nem érdemes csámcsogni rajta, emésztgetni sorait, hanem pergetni, akár a filmszalag képkockáit.

Ez is tetszeni fog...