Könyvfigyelő: A titkos történet - Corn & Soda

Könyvfigyelő: A titkos történet

the secret history 2

Ezen a héten Donna Tartt első regénye,  A titkos történet (The Secret History) kerül bemutatásra. Az írónőt világhírűvé tette már ez a műve is, amelyet később a Kis barát (The Little Firend) és a The Goldfinch követett; utóbbi Pulitzer díjat is hozott. Tartt a Mississippi Egyetemen kezdte tanulmányait 1981-ben, ám hamar fény derült írói tehetségére, így tanára javaslatát követve egy évvel később átiratkozott a szabad művészetekkel foglalkozó vermonti Bennington College-be.

Az ott szerzett élményei meghatározóak lehettek számára, ugyanis A titkos történet közegét adó egyetem is ugyanebben a városban található. A csoport négy fiúból, és egy lányból áll, ám később még egy diáknak, Richard Papennek is sikerül bekerülnie ebbe a különleges társaságba. Ő az, aki később elmeséli, csapatuk legextrémebb jellemzője nem az volt, hogy ógörögöt tanultak, hanem az, ahogyan. Mániákus tanáruk vezetésével ugyanis nem csupán könyvekből ismerkednek a korabeli kultúrával, hanem át is élik az ősi vallást, a vad orgiákat és a véráldozatot.

A titkos történet

Hol húzódik a határ fikció és valóság között? Hogyan válik a kísérlet halálossá? Ki lesz az áldozat? Az írónő számos hasonló kérdésen halad végig, miközben krimijében aprólékosan boncolgatja az emberi lélek legrejtettebb, legsötétebb részét.

Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, akit érdekel a psziché normalitáson túl húzódó része, amelyet nem tudnak megkötni a társadalmi szerződések.

Ez is tetszeni fog...