Könyvfigyelő: Király Mária - Így történt - Corn & Soda

Könyvfigyelő: Király Mária – Így történt

Heti könyvajánlónkban most Király Mária  Így történt című életrajzi regényére hívjuk fel a figyelmeteket. A mű a szerzőnő első alkotása, ráadásul a  könyv külön érdekessége, hogy valós, dokumentumokkal alátámasztott történet mesél el néhány ’56 -os emigráns fiatal Svájcba szökéséről és ottani útkereséseikről.

A Novum-Kiadó képe

A Novum-Kiadó képe

Király Mária Így történt című művének története szerint 1956 decemberében hat váci diák indul el a határ felé, hogy a megtorlások elől kimeneküljön az országból. Rengeteg viszontagság után csak a három Király-testvér és egyik barátjuk jut át Ausztriába, ahonnan a testvérek Svájcba kerülnek.

Egyikük, Mária, aki ’56-ban 16 éves volt, közvetlen hangú írásban idézi fel a kalandos határátkelést és az első svájci évek hol küzdelmes, hol derűs hétköznapjait. Megtudjuk, hogyan éltek nyelv és szakmai tudás nélkül, milyenek voltak óragyári mindennapjaik, és hogyan hatott rájuk a svájci mentalitás és a számukra meglepő szokások. A sűrű levélváltásból kiemelt anyai, apai idézetek rávilágítanak a két szülő egyéniségére, s választ adnak arra a kérdésre is, hogy vajon viszontlátják-e a gyermekek Magyarországon maradt szüleiket?

A leírás nem regény, hanem igaz történet, amelyet korabeli fényképek és dokumentumok tesznek hitelessé, az édesapa, Király Endre színes akvarelljei pedig művészeti élménnyé.

Király Mária Budapesten született, 1957 óta Svájcban él. A Lausanne-i Egyetem Természettudományi karán biológia szakon végzett. Adjunktusként ment nyugdíjba 2002-ben, azóta fő hobbijára szánja ideje nagy részét: svájci barátai számára szervez utazásokat Magyarországra.

Az önéletrajzi írásról hamarosan kritikát is olvashattok tőlünk, amihez majd várjuk a ti hozzászólásaitokat is Király Mária történetéről.

Ez is tetszeni fog...