Könyvfigyelő - Öt nap - Corn&Soda

Könyvfigyelő: Öt nap

Ezen a héten Julie Lawson Timmer Öt nap ( Five Days Left) című szívfacsaró történetét ajánljuk figyelmetekbe. A kanadai írónő első remekműve tavaly látott napvilágot, idén pedig a magyar olvasóközönséghez is eljutott. Második regénye, az Untethered előreláthatólag jövőre kerül a könyvesboltokba. Öt napMit tennél, ha előre tudnád a halálod időpontját? Talán sablonosnak tűnik a kérdés, amely már rengetegszer került feldolgozásra a különböző médiumok és műfajok segítségével. Visszaemlékezhetünk például a Nagy Hal kulcsfontosságú jelenete, amikor a két fiú vakmerő kíváncsisággal hajol a halálukat megjósoló varázsgömb fölé, a Csillagainkban a hiba Hazelére, akire az utolsó pillanatban talált rá a szerelem, vagy Az élet nélkülem című filmben szereplő bátor, életszerető nőre, aki titokban tartja betegségét mindenki előtt, és csendben vezeti a listát mindarról, amit még meg kell tennie.

Mara Nichols, az Öt nap főhősnője szintén listát vezet, amely azonban négy évnyi igyekezete ellenére egyre csak hosszabb lesz. Élete valóra vált álomnak látszik; sikeres ügyvédnő, boldog feleség és édesanya. A hirtelen rosszullétet követő orvosi vizsgálat azonban mindent megváltoztat.

Öt nap

Scott Coffman középiskolai tanár. Úgy érzi, végre minden kívánsága teljesült. Felesége sokévnyi hiábavaló próbálkozás után gyermeket vár. És egy éven át nevelhetik Curtist, a nagyszájú nyolcéves kisfiút, akinek az anyja börtönbe került. Igazi család ők hárman, nemsokára négyen.

Marának és Scottnak mindössze öt napja van, hogy hátra hagyja egész életét, és felkészüljön az Ismeretlenre. Ha ugyan fel lehet rá készülni. Hogyan lehet lemondani arról, ami a legértékesebb? Miként válhat erősebbé az ember a legválságosabb élethelyzetben? És mennyi áldozatot képes meghozni a szeretteiért? Ezekre a kérdésekre nem létezik tökéletes válasz. Julie Lawson Timmer regénye azonban értékes gondolatokkal gazdagíthatja szemléletünket a témában.

Ez is tetszeni fog...