Koronázási Szertartásjáték - III. BÉLA - Az aranykor trónusán - Corn & Soda

Koronázási Szertartásjáték – III. BÉLA – Az aranykor trónusán

Forrás: szekesfehervar.hu

Idén is folytatódik a Székesfehérváron immár 5. alkalommal megrendezett Koronázási Szertartásjátékok sorozat, melynek keretén belül ezúttal III. Béla királyunk megkoronázásának históriáját viszi színpadra Szikora János rendező. Az előadás részleteit a festői és egyben történelmi Budavári Mária Magdolna Toronyban ismertették a sajtóval.

A sajtótájékoztatót Székesfehérvár polgármestere, Dr. Cser-Palkovics András üdvözlő szavai nyitották meg. „A Koronázási Játékok célja nagy királyaink korának, személyének és örökségének bemutatása. Ez a lelke, egyben középpontja a programsorozatnak, mert ott játszódik le ismét a történet, ahol évszázadokkal ezelőtt megtörtént. A lelkekben építjük fel a templomokat, amelyeket a történelem viharai leromboltak.” – nyilatkozta a polgármester úr.

A 2017-es előadás több szempontból is különleges alkalom lesz: III. Béla király az Árpád-ház legfényesebb, ám méltatlanul elfeledett uralkodója – épp ezért külön öröm, hogy az ő históriája pont a jubileumi 5. alkalomra esik, ami pontosan félúton van a kezdet és a 10 előadásra tervezett sorozat lezárása között.

A rendező, Szikora János így nyilatkozott a készülő darabról: „III. Béla ideje nem a háborúk, hanem a szisztematikus országépítés kora volt. Aranykor, ha úgy tetszik: rohamosan terjedt az írásbeliség, máig élő nemzetközi kapcsolatokat alakított ki, műemlékekké vált épületek emelkedtek fel és még lehetne sorolni e kor érdemeit. Ez így elmondva érdekes, de vajon az marad-e a színpadon is? A válasz, nem. III. Béla „eseménytelen” uralkodása nem ígér látványos csatajeleneteket, borzongató és mégis izgalmas kínzásokat – mélyebbre kell menni. Esetében azok a szellemi hatások érdekesek, amik körülvették. Egy anya, aki le akarja taszítani őt a trónról; egy szerető feleség, akinek a halála egy új házassággal sem betölthető űrt hagy maga után; és végül, de nem utolsó sorban egy érsek, aki megtagadja tőle a szent koronát. Ez így már érdekes.”

A szemkinyomás és csonkítás helyett idén a látványvilág részletessége és az extra elemek gondoskodnak a kellemes borzongásról. A király múltját figyelembe véve magyar és bizánci stílusú jelmezek és díszletek is lesznek, 4,5 méteres óriásbáb áll majd a színpadon, és fellépnek a Fővárosi Nagycirkusz artistái is – utóbbiból ízelítőt kaphattak a résztvevők a sajtótájékoztató lezárásaként, ahogyan a muzsikáért felelős Szirtes Edina Mókus és Zenekara játékéból is.

A Koronázási Szertartásjátékok nem csupán felejthetetlen színházi és kulturális élmény, de egyben híd a középkor és a jelen között – maga az élő múlt. A monumentális és liturgikus színpadi játékok következő darabja 2017. augusztus 18-19-én lesz látható a Koronázási téren, az ország legnagyobb szabadtéri színpadán, melyre a jegyek már online is megvásárolhatóak.

Ez is tetszeni fog...