Kortárs magyar ősbemutató – Gina a Radnóti Tesla Laborban - Corn & Soda

Kortárs magyar ősbemutató – Gina a Radnóti Tesla Laborban

Schwechtje Mihály Gina című darabját mutatta be a Radnóti Színház a Tesla Laborban.

Kreatív: Tóth Andrej

Schwechtje Mihály, aki filmrendezőként ismerhetünk, nem először foglalkozik fiatalokat érintő témával, problémával. 2018-ban került a mozikba első nagyjátékfilmje, a tinédzserek elleni internetes zaklatásokkal foglalkozó Remélem legközelebb sikerül meghalnod 🙂, amely a Magyar Filmkritikusok Szövetségének legjobb forgatókönyv és legjobb elsőfilm díját érdemelte ki. Az örökség című színházi produkciója másfél éve fut nagy sikerrel a Jurányiban, amelyért elnyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat. A Ginát valós történet ihlette és Schwechtje Mihály saját módszerével dolgozott a Radnótiban: a szövegkönyvet a színészekkel együttműködve a próbafolyamat alatt, az improvizációik alapján írta.

Schwechtje Mihály: Gina – Radnóti Tesla Labor
László Zsolt, Nagy Márk és Török-Illyés Orsolya
Fotó: Dömölky Dániel

A Gina (GHB, gamma-hidroxi-butirát) disszociatív hatású nyugtató, melyet általában italba csepegtetnek, és euforikus hatást idéz elő, illetve nagyobb mennyiségben ájulást, eszméletvesztést okoz. Akinek a szervezetébe kerül, az csak gyakran pár óra múlva ébred fel és nem emlékszik semmire. Könnyen túladagolható, ami végzetes lehet.

A Radnóti színház tartalmi ajánlója:

„Nem lehet rosszat mondani a vidéken elő Boros családról: konszolidált, értelmiségi, vegán étrendet követő emberek, még akkor is, ha a mai Magyarországon csak a kis csalások játékszabályai szerint tudnak boldogulni. Egy este, amikor áthívják vacsorára egykori barátjukat, az azóta befolyásossá vált vízilabdaedzőt, történetük nem várt fordulatot vesz. Az éjszaka közepén egy nyomozónő állít be hozzájuk, és közli, hogy a fiukat, és vele együtt az egész vízilabdacsapatot letartóztatták egy kiskorú lány bántalmazási ügyében. A kisvárosban hamarosan mindenki tudomást szerez az esetről, a szülők pedig harcba kezdenek a fiuk védelmében. A közvélemény azonban nem kíméletes – senkivel sem. A bűn és a felelősség kérdéseit feszegető történetben azt követhetjük végig, hogy ebben az extrém élethelyzetben a családtagok hogyan szembesülnek egymással, végeredményben pedig önmagukkal.”

Schwechtje Mihály: Gina – Radnóti Tesla Labor
László Zsolt, Török-Illyés Orsolya és Nagy Márk
Fotó: Dömölky Dániel

Schwechtje Mihály darabja nagyon is életszerű, hisz olyan helyzetet mutat meg, ami sajnos nagyon gyakran előfordul és előfordulhat még. A felelősség, a felelősség vállalás kérdését is feszegeti a darab, mely felidézi Hartung Attila FOMO című díjnyertes filmjének hasonló misszióját.

Schwechtje Mihály egyedi stílusú darabot, előadást hozott létre úgy, hogy az előadás megtekintése közben óhatatlanul felmerül Hajdu Szabolcs „ernellás-kálmámnapos-egyszázalékindiános”, Pintér Béla drámáinak probléma megközelítése. Szó sincsen semmiféle másolásról, mert Schwechtje Mihály kialakította sajátos, egyedi hangját.

Schwechtje Mihály: Gina – Radnóti Tesla Labor
Schneider Zoltán és Török-Illyés Orsolya
Fotó: Dömölky Dániel

A Gina egy magyar vidéki kisváros mindennapjaiba visz el, amelyet a belterjes kapcsolatok, és a kicsinyes, érdekalapú hatalmi mechanizmusok működtetnek. Megy a mutyi, kéz kezet mos és a legfontosabb „érték”: a látszat. Kavics kerül a gépezetbe, a megszokott hétköznapokat bűnügyi botrány kavarja fel, amelynek eltusolása szinte mindenkinek érdeke, kivéve az elszenvedőnek, de őt nem érdekeli senki, mert első a közügynek álcázott látszat. Az eltusolás érdekében összefog a kisváros „elitje”.

A drámai helyzeteket Schwechtje Mihály életteli párbeszédek által, a humort, az iróniát jó ízléssel használva teremti meg. A darabban a problémák több síkja bontakozik ki: párkapcsolati, családi, nevelési, társadalmi és morális jellegű válságot mutat. A Gina nem esik túlzásokba, nagyon is reális, mert úgy rakja elénk a történetet, hogy az egy pillanatig sem merül fel bennünk, hogy ez nem történhetett meg, vagy nem történik meg éppen bármely pontján hazánknak. A Gina társadalmi és morális válságot tükröz vissza úgy, hogy a pontosan és hatásosan megírt dialógusok, monológok, a helyzetek végig fenntartják a feszültséget, nincs üresjárat az előadásban. Schwechtje Mihály tökéletesen belakja a Tesla Labort, képes a nem túl nagy térben számos helyszínt ötletesen megjeleníteni. A rendezése, a színészek vezetése, a helyzetek felállítása jól sikerült, és egy olyan színvonalas drámát és előadást eredményezett, ami feltehetőleg nagyobb szériát érhet meg. Izsák Lili díszletmegoldásai ötletesek, több funkciót is ellátva segítették a rendezést. A csapatmunka lejött vagy inkább feljött a Tesla Labor színpad nélküli teréről. Ahogy lehet tudni, a színészeknek nagy részük van az darab létrejöttében, és ez nagyon jót tett az előadásnak, érződik átélésükön a személyesség. A Gina című előadást a szeptember 26-i közönség bemutató előtti napon láttam, de már összeállt az előadás, és biztos vagyok benne, hogy estéről estére tovább fog érni és még jobb lesz.

Schwechtje Mihály: Gina – Radnóti Tesla Labor
Martin Márta és Schneider Zoltán
Fotó: Dömölky Dániel

Török-Illyés Orsolya otthonosan mozog az Gina-jellegű, kortárs-realista-irónikus darabokban, ez esetben is hitelesen, természetesen, ha kellett visszafogottan, ha kellett drámaian játszott. László Zsolt nagy energiákat mozgatott, a karakter hangulati változásait érzékletesen mutatta meg, egy vibráló személyiség formájában.  Schneider Zoltánnak mindig erős a színpadi jelenléte, a Ginában is bátran, határozott eszközökkel, a közönséget magával ragadóan játszott. Jó volt Martin Mártát úgy látni, hogy neki főleg a monológok nehéz műfaja jutott, és azokkal teljes mértékben megfogta a közönség figyelmét. Moldvai Kiss Andreának ugyan kisebb szerep jutott, de azt játékával hangsúlyossá tudta tenni. Nagy Márknak és Kizlínger Lillának, a fiataloknak nehéz, drámai szituációkban kellett helytállniuk, melyet hitelesen oldottak meg.

Jó volt látni, hogy Schwechtje Mihály erősíteni tudja a magyar kortárs drámaírók csapatát, és nagyon dicséretes, hogy a Radnóti Tesla Labor egy év alatt már a hatodik magyar kortárs drámának ad megjelenési lehetőséget. Példát vehetnek ebben a színházainknak a Radnótis törekvésében annak érdekében, hogy minél több kortárs magyar drámát láthassunk a színpadainkon.

Schwechtje Mihály: Gina – Radnóti Tesla Labor
Martin Márta, Nagy Márk és Kizlínger Lilla
Fotó: Dömölky Dániel

SCHWECHTJE MIHÁLY: GINA

Helyszín: RADNÓTI TESLA LABOR | Kazinczy 21., II. emelet

Szereplők: TÖRÖK-ILLYÉS ORSOLYA, LÁSZLÓ ZSOLT, NAGY MÁRK, SCHNEIDER ZOLTÁN, MARTIN MÁRTA, MOLDVAI KISS ANDREA, HAJDU LUJZA / KIZLINGER LILLA

Dramaturg: Kelemen Kristóf, jelmeztervező: Ignjatovic Kristina, díszlettervező: Izsák Lili, a rendező munkatársa: Ari Zsófi.

Értékelés: 9/10

Ez is tetszeni fog...