Kötelező filmek – Nyárközépi ZH és nyereményjáték - Corn & Soda

Kötelező filmek – Nyárközépi ZH és nyereményjáték

Forrás: pixabay.com

Kedves Olvasók! Mivel olyan rég volt már ilyen, úgy döntöttem, ismét játékra hívlak benneteket! A cikkben találtok egy 16 kérdésből álló nyárközépi ZH-t, melynek kérdéseit könnyedén meg tudjátok válaszolni, ha elolvassátok a 2018–2019-ben megjelent Kötelező filmek-cikkeket. (Nem ér az oldal keresőjét használni! Na jó, de…)

A játékban való részvételhez nem kell mást tennetek, mint egy Word-dokumentumba bemásolni és megírni a ZH-t, majd elküldeni a cornandsoda@cornandsoda.com e-mail címre 2019.08.10. 00:00-ig – névvel, lakcímmel és telefonszámmal.

A ZH beküldői között nyertest sorsolunk, aki egy DVD-t, természetesen egy kötelező filmet kap ajándékba! Sok sikert kívánok, játékra fel!

Nyárközépi ZH

1.) Melyik az a filmelmélet, amely „azt vizsgálja, miként működik az emberi elme, amikor a néző filmet néz”?

2.) Ki volt az a filmes, aki életre hívta Hulot úr karakterét?

3.) Kitől származik az alábbi kiáltvány/idézet?

„Semmi sem eredeti. Lopj bárhonnan, ami inspirál, vagy felkelti a fantáziádat. Fogadj be régi filmeket, új filmeket, zenét, könyveket, festményeket, fényképeket, verseket, álmokat, véletlen beszélgetéseket, építészetet, hidakat, utcai feliratokat, fákat, felhőket, vízformákat, fényeket és árnyékokat. Viszont csak azokat nyúld le, amik tényleg közel állnak hozzád. Ha így csinálod, az egész (amit összelopsz) hiteles lesz. A hitelesség felbecsülhetetlen; eredetiség meg nem létezik. Azzal ne is törődj, hogy eltitkold, honnan loptad – inkább örülj neki, és hirdesd, ha gondolod. Mindenesetre mindig emlékezz, mit mondott Jean-Luc Godard: »Nem az a fontos, honnan, hanem hogy hová használsz dolgokat.«”

4.) Ki rendezte a Tízezer km című filmet?

5.) Mely műfaj definíciója a következő: „a horror egyik alműfaja, melynek legjellemzőbb formai jegye, hogy a történet pszichotikus hőse valamely szúró- vagy vágószerszámmal öli meg áldozatait”?

6.) Kinek a filmje Az Északi-sark meghódítása?

7.) Mikor indult a free cinema (szabad mozi) elnevezésű angol filmművészeti irányzat?

8.) Mi a neve annak a dramaturgiai fogásnak, amely a néző figyelmének fenntartására, érzelmeinek irányítására szolgál, s amely már-már összeforrt Alfred Hitchcock nevével?

9.) Mely filmcsalád alműfajai ezek: zsarufilm, gengszterfilm, kémfilm, film noir, thriller?

10.) Mi a címe Pedro Almodóvar első nagyjátékfilmjének?

11.) Kinek a regénye ihlette Luchino Visconti Vihar előtt című, egy szicíliai halászcsaládról szóló grandiózus művét?

12.) Ki volt az a színésznő, aki 1936-ban elutasította Joseph Goebbels felkérését, aki azt akarta, hogy Németországban forgasson?

13.) Mi a címe Akira Kurosawa azon filmjének, mely 1951-ben elnyerte a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán-díját, és feltette a nyugati világ térképére a japán filmet?

14.) „Valamely filmelbeszélés jellegzetes lezárása, amikor az elbeszélő a film végén minden konfliktust felold, s a dramaturgiai tetőpont után minden jóra fordul.” Mi a neve az ilyen típusú befejezésnek?

15.) Kinek a gúnynevéből ered a screwball comedy műfaji megnevezés?

16.) Mely sorozat utolsó epizódját nézték tömegek 2004-ben a New York-i Times Square-en óriás kivetítőn?

Ez is tetszeni fog...