Kovács úr két élete – Kritika az Altered Carbon című sorozatról - Corn & Soda

Kovács úr két élete – Kritika az Altered Carbon című sorozatról

A 2018-as év legújabb teljes évadban lement sorozata az Altered Carbon. Kicsit sci-fi, kicsit film noir,azaz technoir a széria, amelyet mindenkinek érdemes megnéznie, akit egy kicsit is érdekel a műfaj.

forrás: IMDB

A történet szerint Takeshi Kovács (azaz Kovács Takeshi – mert a japánok is elöl használják a vezetéknevüket) 250 évvel a halála után új testben ébred, ezzel pedig új lehetőségeket kap arra, hogy korábbi életét megváltoztatva segítsen kinyomozni egy igencsak bonyolult történetet. Kovács úr ugyanis egy olyan világban találja magát, ahol az emberek több százévesek is lehetnek, köszönhetően annak a technológiának, amely a lelket be tudja fogni és tetszőleges ideig újabb és újabb testbe (vagy ahogy a sorozat hívja őket: porhüvelybe) helyezni. Minden csupán pénz, s hatalom kérdése.

A világ és a benne rejlő morális kérdések tehát igencsak izgalmasak. A sorozat nem fél különféle kényes témákat feszegetni. Például: hogyan hatna mindez az emberek mindennapjaira? A vallások és egyházak mit tennének, ha a lelkek felett már nem ők, hanem technokraták uralkodnának? Hogyan hatna mindez az emberi szexualitásra? Vagy egyáltalán az ép elmére? Hogy lehet elviselni a gondolatot, hogy bármikor meghalhat az ember, de újabb testben ébred – és milyen hatásai lehetnek ennek hosszú távon az emberi pszichére?

forrás: IMDB

A kérdések tehát érdekesek, izgalmasak, és ami igazán ijesztő: nem állnak túlzottan messze azoktól a problémáktól, amelyeken lassanként a mi életünkben is el kell gondolkodnunk. Hová vezet majd a technológia, amelyben élünk, és az, ami már a küszöbön van? Mennyire változtat meg minket a folyamatosan a cybertérben töltött idő? Milyen hosszú távú hatásai lesznek ennek a társadalomra, az emberi kapcsolatokra? Fontos kérdések, amiken érdemes elmerengeni néha –  ez a sorozat bőven ad erre lehetőséget. Lássuk, hogy sikerült ezt valójában kivitelezni.

A vonalvezetése nagyjából lineáris. A hatodik részig folyamatában látjuk a cselekményeket, akkor azonban hirtelen megakasztják: ugrunk egyet vissza az időben, hogy megismerjük a hős múltját, majd ugrándozva haladunk tovább. Ez a szisztéma nem tökéletes, de a finálét megnézve végül minden a helyére kerül. Ritmusát tekintve kellemes. Bővelkedik az izgalmakban, de hagy időt arra, hogy egy gondolatot magunkévá tegyünk és elmerenghessünk rajta – de szerencsére nem húzzák túl ezeket a részeket. Szóval: lüktető ritmus kis kanyarokkal, mint egy jó autókázás a hegyekben.

A világ felépítése és kivitelezése nagyban hasonlít a Szárnyas Fejvadászéhoz (Blade Runner(2049, 2017) – eléggé hasonló látványvilágot és stílust kapunk, amit nagyszerű dizájnnal oldottak meg, és jól mutat a díszletekben és a kosztümökben is. Különösen az egyik visszatérő szín, a hotel – ahol Kovács úr lakik – lett hihetetlenül izgalmas és érdekes, nem is beszélve az azt uraló Mesterséges Értelemről, Poe-ról.

forrás: IMDB

Bizony, a sorozat legjobb főszereplője nem is a Kovács urat alakító Joel Kinnaman, de nem is az Ortega hadnagyot alakító szépséges Martha Higareda, hanem a hotel mesterséges értelme, Poe, azaz Chris Conner, akinekjátéka ötvözi mindazt, amiért egy film noirt az ember szeretni szokott: játékos, de komoly, fullasztó, mégis habkönnyű. Mint a Casablanca (Casablanca, 1942) Louis Renault századosa. A színésznek, mondhatnám, jutalomjáték volt ezt a szerepet eljátszani, mert az írók nagyon aládolgoztak és olyan egysorosokat rittyentettek neki, hogy öröm volt nézni, illetve hallani a játékát. Mivel könyvadaptációról van szó, természetesen a figura a Richard Morgan könyvírónak köszönhető, de azért a forgatókönyvírók, valamint a színész keltette igazán életre a számomra a figurát, ahogy magát az egész világot is.

Az Altered Carbon úgy is jó, mi több, kiemelkedő sci-fi sorozat tudott lenni, hogy mostanában egyre többet készítenek (végre!) ebben a műfajban. Sajnos azonban a mennyiség nem függ össze a minőséggel. Egyre másra érik a közönséget a csalódások, mint legutóbb a borzalmas Stargate Origins (2018)esetében (olyannyira rossz lett, hogy a pilot epizódot sem bírtam végignézni). Az Altered Carbon viszont hatásos sci-fi, nagyszerű film noir –  ezzel remélhetőleg a technoir stílust egyre többen fogják megismerni, akár filmről, akár könyvekről van szó. A sorozat közel sem lett tökéletes, de ha gyermekhibáit kiküszöböli, igen grandiózus és nagyszerű világot, szereplőket, illetve történeteket kaphatunk az elkövetkezendő évadokban.

Ez is tetszeni fog...