Jodi Picoult & Samantha Van Leer: Sorok között - kritika - Corn & Soda

Jodi Picoult & Samantha Van Leer: Sorok között – kritika

Az Athenaeum Kiadó gondozásában Magyarországon is megjelent Jodi Picoult új könyve, a Sorok között Babits Péter fordításában. Ám ezúttal több meglepetést is tartogat számunkra az írónő, ugyanis eddigi műveitől eltérően új regénye a young adult műfajba tartozik. Ami nem is véletlen, hisz Jodi lányával, Samantha Van Leer-el közösen írta meg a könyvet.

Az Athenaeum Kiadó fotója

Az Athenaeum Kiadó fotója

A történet középpontjában Delila áll, akit szülei válása után az édesanyja egyedül nevel. A lány számára pokol az iskola, egyetlen mentsvára egy régi, kopott mesekönyv, a Sorok között. Újra és újra kikölcsönzi a könyvtárból, és már fejből tudja a történetet, melynek főhőse Olivér, a királyfi. Ám bármennyire is jól ismeri Delila a mesét, azt mégsem tudhatja, hogy a szereplői önálló életet élnek, mikor az olvasó becsukja a könyvet.

Így ismerjük meg a történet másik főszereplőjét, Olivért. A királyfi élete papíron maga a valóra vált álom. Ő mégsem boldog, mert szeretné tudni, mi történik a „Boldogan éltek, míg meg nem haltak” után. Unja már nap mint nap ugyanazt a szerepet eljátszani. Aztán váratlanul megpillantja a könyv aktuális olvasóját, Delilát, és minden megváltozik számára.
A két fiatal elkezd beszélgetni, s ahogy egyre inkább megkedvelik egymást, közösen terveket kovácsolnak arra, hogy Olivért kiszabadíthassák a könyv fogságából.

Aki olvasott már az írónő eddig megjelent önálló könyvei közül akár csak egyet is, azok számára a Sorok között kimondottan furcsa lehet elsőre. Ugyanis Jodi Picoult művei arról híresek, hogy mindig valamilyen igazán komoly és nehéz téma (iskolai lövöldözés, vallás, holokauszt, öngyilkosság, súlyos betegségek) köré épülnek, nem számítanak könnyű olvasmánynak. Miért vállalkozott hát mesekönyv írására?
Talán azért, amit a köszönetnyilvánításban meg is említ az írónő. Rajongói évek óta kérték, hogy írjon egy olyan művet, ami által megismertethetik az írónő munkásságával gyermekeiket. Mi is lenne alkalmasabb téma ehhez a kötethez annál, amit a lánya javasolt? A könyv tehát tulajdonképpen egy könnyed bevezető mű kezdő Jodi Picoult rajongóknak. Ugyanis ebben a kötetben is hű marad ahhoz, amit a rajongók már megszokhattak az írónőtől.
A Sorok között épp olyan, mint Jodi többi könyve. A történetet fejezetenként mindig más szereplő szemszögéből ismerhetjük meg. Épp ez az, ami az írónő egyik legnagyobb erőssége, hiszen minden történetnek legalább 2 oldala van.

A regényben elolvashatjuk Delila és Oliver oldaláról is a történteket. Adott egy önbizalom hiányos 15 éves lány, aki nehezen viseli, hogy apa nélkül kellett felnőnie, és nem érzi magát jól az iskolában, ahol kirekesztik. És adott egy királyfi, akinek papíron megvan mindene, mégsem boldog, pedig az ember azt hinné, egy mesében csupa jó dolog történik. A karakterek (még a mellékszereplők is) egytől egyik szerethetőek és bájosak.

A könyv szórakoztató olvasmány, könnyed kikacsolódásként ideális választás. Néhol vannak benne ugyan logikai bukfencek, van néhány olyan része, ami nem lett igazán kidolgozva, vagy átgondolva. Ilyen például a történet felvezetése, és a bonyodalmak is kicsit hosszúra nyúltak. Sok-sok oldalon keresztül olvashatunk arról, hogy a fiatalok hogyan próbálják kiszabadítani Olivert a könyv lapjai közül, ehhez mérten a megoldás a végén szinte már túl gyorsan és csupán pár oldalon érkezik. Ezektől eltekintve a regény nagyon is szerethető. A történet egyedi és szórakoztató, a karakterek pedig életszerűek, függetlenül attól, hogy egy tündérmeséről van szó. Mindehhez társul egy igazán különleges, színes illusztrációkkal ellátott megjelenés, hogy tényleg úgy érezhessük, épp egy meséskönyvet lapozunk.  Természetesen az idősebb Jodi Picoult rajongóknak nagy valószínűséggel nem ez lesz a kedvenc kötete, hiszen egy teljesen más műfajhoz szoktak hozzá az írónőtől, mivel felnőtteknek írott könyveiben nem igazán jellemző, hogy a főhősök boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Én az a fajta Jodi Picoult rajongó vagyok, aki ha meglátja, hogy új könyve jelent meg, gondolkodás nélkül viszi is a kasszához, akármiről is szóljon. És bár a Sorok között nem olyan történet, mint a többi, ami még az olvasás után is sokáig elgondolkodtat, mégis magával ragadott. Ajánlom mindazoknak, akik szeretnének megismerkedni az írónő munkásságával, első lépésnek tökéletes.

Köszönet a könyvért az Athenaeum Kiadónak!

Ez is tetszeni fog...