Klasszikusok karácsonyra a Libritől: különleges Ady- és Szabó Magda-kötet született - Corn & Soda

Klasszikusok karácsonyra a Libritől: különleges Ady- és Szabó Magda-kötet született

Idén is folytatta karácsonyi misszióját a Libri, hogy klasszikus szerzők örök érvényű műveit hozza el az olvasóknak ünnepi köntösbe bújtatva. Ezúttal olyan magyar írókat bemutató antológiákat állítottak össze, akiknek gondolatai nem koptak meg az idők során, üzenetük ma is érvényes, képesek megszólítani a mai kor emberét. Most karácsonykor egy különleges Ady-antológiát és egy karácsonyi témájú írásokat tartalmazó Szabó Magda-kötetet tehetünk a fa alá.

forrás: Libri-Bookline Zrt.

Az Élő Ady – Ady-antológia kortárs költők válogatásában című kötetben szereplő verseket kortárs írók, költők, többek között Karafiáth Orsolya, Kiss Judit Ágnes, Kemény István, Szálinger Balázs és Térey János, válogatták össze. Ők a saját ízlésük, élményeik, emlékeik alapján választották ki a kötetbe megjelent verseket, az indokokat pedig az általuk írt, a költeményeket tagoló reflexiókban olvashatjuk.

forrás: Libri-Bookline Zrt.

Az antológia az Ady-kötetek megjelenését követve rendszerezi a verseket. A szárnyát bontogató fiatal költő Versek és Még egyszer című köteteinek néhány költeményével kezdődik a válogatás, és egészen a posztumusz megjelent Az utolsó hajókig címűig halad, az antológia végén pedig olyan különleges szerzeményeket is találunk, melyek eredetileg kötetbe rendezve nem adtak ki.

A válogatásban ott vannak a legnépszerűbb, legismertebb költemények, mint a Góg és Magóg fia vagyok én, Lédával a bálban vagy a Kocsi-út az éjszakában, de a kevésbé ismertek, gyűjteményekben ritkábban szereplők is, mint a Fekete virágot láttál, Adja az Isten vagy a Nóták piros Ősszel.

Minden versnél szerepel, hogy a kortárs szerzők közül kik választották be az antológiába, emellett szakaszonként egy-egy reflexiót is olvashatunk, melyekben a válogatók vallanak a költeményekről és Adyhoz való viszonyukról.

“Minden Egész eltörött”- ez a Verssorom. A lehető legtömörebben nevezi meg azt a nagyon nagy bajt, amibe a modern emberi tudat jutott. Felelős nem nevez meg, megoldást nem tud, és nem szól a világ keletkezéséről és végéről se. De még így is ez a verssor a csúcsa az általam ismert költészetnek” – vallja Kemény István a Kocsi-út az éjszakában kapcsán.

A könyvet gyönyörű, sokszor álomszerű, a versek és a kötet hangvételélével harmonizáló illusztrációk színesítik, melyek Nagy Norbert munkái. Az antológiát a Scolar Kiadóval közreműködve állította össze a Librivel.

Szabó Magda karácsonyi írásainak gyűjteménye a Daloljanak itt angyalok címet kapta, amiben esszék, cikkek, visszaemlékezések, novellák és versek olvashatók.

forrás: Libri-Bookline Zrt.

A legtöbb írás rendkívül személyes hangvételű. Visszaemlékezések a gyermekkora, családtagokra, mint például A vízibornyú vagy A karácsonyi ajándék címűekben, ahol az eltűnt gyermekkor csodákkal és szeretettel teli világa elevenedik meg. Némelyik írás a felnőtt élet egy-egy emlékezetes karácsonyát idézi meg, a Mikor kapar a farkas például egy New Yorkban töltött ünnep történetét meséli el. Egyes írások pedig, mint a Csodát csak Isten adhat, emlékeztetnek a varázslatra, mely még a magányosan átélt ünnepek mögött is ott van.

A kötet különleges írásai közé tartozik az Apokrif című novella Heródes király képzeletbeli udvarába repít el, az Az a szép, fényes éjszaka című pedig Jézus születésének történetet meséli el az újszülött Krisztus szemszögéből.

A kötetet Jolsvai Júlia állította össze, és mint az Ady-antológiát, ezt is Nagy Norbert gyönyörű illusztráció díszítik. A könyv elkészítésében a Jaffa Kiadóval működött együtt a Libri.

A díszkiadású köteteket kizárólag a karácsonyi időszakban, limitált példányszámban, 9000 Ft feletti vásárlás esetén 599 Ft-ért lehet megvásárolni a Libri bolthálózatában és webáruházában.

Ez is tetszeni fog...