Lear király – nyár eleji bemutató a Katonában - Corn & Soda

Lear király – nyár eleji bemutató a Katonában

A viharvert színházi szezon vége felé veretes előadást, a Lear királyt Hegedűs D. Géza címszereplésével mutatja be a Katona József Színház.

Lear király
rendező: Zsámbéki Gábor
fotó: Szilágyi Lenke

William Shakespeare egyik legtöbbet játszott tragédiája Nádasdy Ádám nagyszerű fordításában a legkisebb mértékben sem tűnik porosnak.

Lear király
rendező: Zsámbéki Gábor
fotó: Szilágyi Lenke

A 18-19. századi színházi adaptációk elsősorban a tragikumot és a fenségességet hangsúlyozták, gyakran a krisztusi szenvedéstörténethez emelték Lear király sorsát oly módon, hogy Shakespeare-nél megszokott humoros és groteszk vonalat el is tüntették a drámából, ahogy a Bolondot sokáig ki is húzták a szereplők sorából. A 20. században már egyre több feldolgozás változtatott azon, hogy a dráma csak Lear tragikumáról szóljon, sőt, a 70-es években egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a komédiai elemek azzal együtt, hogy a színházakban még sokáig a fenségesség és a tragikum maradt a fő vonal.

Lear király
rendező: Zsámbéki Gábor
fotó: Szilágyi Lenke

Az elmúlt 50 évben számos stílus, Lear király értelmezés, hangsúly elhelyezés jelent meg a színpadokon. Ezért érdekes, hogy 2021-ben a Katona József Színházban Zsámbéki Gábor rendező hogyan nyúl a nagy-nagy klasszikushoz. Lear király címszerepe pedig abszolút a jutalomjáték lehetőségét adja. Ez esetben Hegedűs D. Gézának vendégművészként ez meg is adatott. A Katona József Színház előadása megtartja a darab emelkedettségét úgy, hogy a humort sem hagyja ki az előadásból, ahogyan William Shakespeare sem tette művében.

Lear király
rendező: Zsámbéki Gábor
fotó: Szilágyi Lenke

A Lear királyban felvonulnak a Katona József Színház nagyszerű színészei: Ónodi Eszter, Kocsis Gergely, Pelsőczy Réka, Rajkai Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Bezerédi Zoltán, Keresztes Tamás, Tasnádi Bence, Dankó István és Bán János. Cordelia szerepében Tóth Zsófi e.h. látható, akihez Ujvári Bors e.h., Szécsi Bence e.h., Gloviczki Bernáth e.h., Katona Péter Dániel e.h. és Jakab Balázs e.h. csatlakoznak.

Lear király
rendező: Zsámbéki Gábor
fotó: Szilágyi Lenke

A díszlet Khell Csörsz, a jelmez Szakács Györgyi, a dramaturgia Török Tamara és a zene Keresztes Tamás munkája.

Bemutató: 2021. május 29.

Az előadás előzetese:

Ez is tetszeni fog...