Lesley Pearse: A múlt nyomában - kritika - Corn & Soda

Lesley Pearse: A múlt nyomában – kritika

Áprilisban jelent meg Lesley Pearse legújabb romantikus regénye, A múlt nyomában magyarul az Alexandra Kiadó gondozásában. Az írónő újra rendkívül fordulatos és izgalmas történettel örvendeztette meg az olvasóit, s egy fontos társadalmi kérdést járt körül.

Az Alexandra Kiadó fotója

Az Alexandra Kiadó fotója

Aki ismeri Lesley Pearse regényeit, az tudja, hogy hősnői általában erős, öntudatos fiatal nők, akik képesek megküzdeni saját boldogságukért. A múlt nyomában főszereplője, Molly Heywood is illeszkedik ezeknek a női alakoknak a sorába. A történet az 1950-es évek Angliájában, egy somerseti aprócska faluban játszódik. Molly itt él szüleivel és apja vegyeskereskedésében dolgozik, nyugalmas, eseménytelen életét azonban felforgatja barátnőjének, Cassie-nek a tragikus és rejtélyes halála. A lányt meggyilkolják és kislányát, Petalt pedig elrabolják. Mollyt sokkolja a felfoghatatlan kegyetlenség, s úgy érzi, meg kell találnia a gyermeket és a gyilkost is. Erre utal maga a cím is, hiszen a lány elindul felgöngyölíteni barátnője múltját, hogy megértse az okokat és rátaláljon a tettesre. A fiatal nő élete ettől kezdve teljesen megváltozik, az önkéntes nyomozása kihatással lesz saját sorsára is. Sarkára áll és képessé válik küzdeni saját magáért is. Szembeszáll elnyomó és zsarnok apjával, kialakítja önálló és független életét. Alakja így az önmagukért tenni képes és az elnyomást nem tűrő nők példaképévé válik.

A regény szereplői egytől egyig remekül kidolgozott, élettel teli, több szempontból jellemzett egyéniségek. Maga a főhősnő, Molly hatalmas jellemfejlődésen megy át. A bizonytalan és félénk kislányból határozott és erős fiatal nő válik. A történet többi szereplői is élettel teli alakok, emellett mindannyian valamilyen látásmód vagy erkölcsi állásfoglalás képviselői. Molly apja a megtestesült zsarnok, erőszakos, aki a környezetében élők életét megkeseríti. Anyja pedig a tipikus bántalmazott, megfélemlített nő, aki képtelen ellenállni vagy változtatni a sorsán. Cassie maga a modern, önmagát felszabadított nő, aki erős, önálló személyiség, megáll a saját lábán, és nincs szüksége senkinek a támogatására. Ő az, aki megmutatja, hogy egy asszonynak más útja is lehet, mint kiszolgálni a férjét és családjának szentelni az életét. Molly rendőrbarátja, George pedig a megbízhatóság, az empátia és a tolerancia mintaképe, aki ráadásul maga is támogatja a női egyenjogúságot. A főszereplők mellett a mellékalakok is mind érdekes és egyéni karakterek, akik színessé és sokrétűvé teszik a történetet.

Az írónő stílusa könnyed, közérthető, gördülékeny. Bár a fókuszban a cselekmény áll, azonban nem feledkezik meg a karakterábrázolás mellett a környezet érzékletes bemutatásáról sem. Tájleírásai színesek, intenzívek, a helyszíneket élményszerűen mutatja be. Kiváló képet kapunk mind a vidéki Anglia, mind a londoni nagyváros különböző kerületeinek világáról. Pearse szociográfiailag és történelmileg is hiteles képet fest a II. világháború utáni brit életről. Így amellett, hogy érdekes és izgalmas történetet olvasunk, a kulturális ismereteinket is elmélyíthetjük.

A regény szerkezetileg remekül felépített, fokozatosan derül fény az eseményekre, ráadásul újabb és újabb rejtélyekre bukkanunk. Azonban az írónő minden cselekményszálat a kezében tart, s a végére szépen el is varrja őket, egyetlen kérdést sem hagy nyitva. Én egyedül Charlie Mollyval való szakítását éreztem kissé esetlennek és kidolgozatlannak. Viszont nagyon tetszett a történet folyamatos ellenpontozása: a hősnő élete mindig két pólus között ingadozott, egyszer nagyon jól alakult minden, majd hirtelen kilátástalanná váltak a dolgok. Ez a fent-lent hinta formálta Molly jellemét és tanította meg küzdeni.

A történet természetesen a romantikus regényeknek megfelelően mindenki megelégedésére szolgáló befejezéssel zárul, ahol  jók elnyerik méltó jutalmukat, a rosszak pedig büntetésüket. Megerősödik az a hitünk, hogy mindig érdemes kiállnunk azon eszmék mellett, melyek a gyengébbeket, az elesetteket védik, mert az erkölcsi igazságoknak végül mindig győzniük kell.

Összességében A múlt nyomában egy igazán kiváló és igényes romantikus történelmi regény, izgalmas történettel, és középpontjában egy kiemelkedően fontos társadalmi problémával, a nők egyenjogúságának kérdésével. Mélyen megindító és lebilincselő olvasmány, melyet szeretettel ajánlok minden lánynak és asszonynak kortól függetlenül, hiszen olyan témát jár körül, ami ma is mindannyiunkat érint.

A könyv megrendelhető az Alexandra Kiadónál.

A regényért köszönet az Alexandra Kiadónak!

 

 

 

Ez is tetszeni fog...