Létezik-e lelki társ? - Róbert Katalin: Keresd az igazit! - Corn & Soda

Létezik-e lelki társ? – Róbert Katalin: Keresd az igazit!

Milyen lehet az a világ, ahol mindenki megtalálhatja az igaz szerelmét? Milyen lehet, ha teljes bizonyossággal tudhatod, hogy aki melletted van, a lelki társad? Ilyen és még hasonlóan izgalmas kérdéseket vet fel Róbert Katalin legújabb, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában megjelet regénye, a Keresd az igazit!. A kötet egy új Young Adult fantasy sorozat, a Lélekfény első része, ami egy izgalmas, egyedi világba kalauzolja el az olvasót, ahol mindenki megtalálhatja a lelki társát. Vagy mégsem?

forrás: Könyvmolyképző Kiadó

Már a beharangozók alapján kíváncsi lettem Róbert Katalin legújabb regényére, és izgatottan vártam, hogy olvashassam, hiszen ki ne vágyna egy olyan világra, ahol az emberek biztosan megtalálhatják az igaz szerelmüket. Örök kérdés: létezik-e lelki társ, létezhet-e egyetlen igazi az ember életében? És ha igen, képesek lehetünk-e megtalálni? Róbert Katalin regényében olyan világot teremtett, melyben ezekre a felvetésekre igen a válasz.

A tíreknél mindenki valamilyen jegyet visel a csuklóján, ami gyermekkorban tűnik fel. A többségé társjegy, ami alapján párt találnak, de néhány kiválasztottnak egy fa motívum jelenik meg az alkarján, ami miatt olvasó, a jegyek értelmezője válik belőle. Az olvasók nem lelhetnek társra, ők a tírek vallási vezetői, minden tudás letéteményesei, a jegyek és látomások értelmezői.

A Keresd az igazit! világa rendkívül összetett és egyedi. Merít az ismert vallásokból, kultúrákból, legtöbbet talán a keresztény és kelta kultúrkörből, de mindezt úgy gyúrja össze, hogy egy teljesen egyedi, részletesen kidolgozott társadalmat és vallási rendszert kapunk. Ráadásul ez nem egy utópisztikus, tökéletes világ, hanem ugyan úgy megvannak a maga hibái, visszásságai, mint bármelyik mai társadalomnak. Nagyon izgalmas látni, ahogy egy tökélesnek látszó idea – mint hogy jegyek alapján mindenki megtalálja a maga párját – milyen buktatókat, hibalehetőségeket rejt magában, milyen újabb és újabb kérdéseket vet fel. Ráadásul nem csak a világ, annak a lakói sem tökéletesek, hanem mint az emberek általában, a saját igazukat, hasznukat és boldogulásukat keresik.

A regény cselekménye két szálon fut, négy fiatal sorsán keresztül követhetjük az eseményeket, ebből hárman nézőpontkarakterek is. Milo, aki kiválasztott, hiszen karján az olvasók jegyét viseli, de ő titokban mindig társra vágyott, ami az olvasók számára lehetetlen. Elina, aki mindig is érezte, hogy Kellán számára az igazi, de egy szabály miatt tilos összeházasodniuk. És végül Deniel, aki titkos küldetéssel érkezik a tírek szigetére a vízen túlról, a doburok országából. A fiatalok sorsa végül összefonódik, a cselekményszálak egyesülnek, és a szabályok, tilalmak megkérdőjeleződnek.

A három fő nézőpontkarakter közül Elinát szerettem a legjobban. Komoly jellemfejlődésen megy keresztül, története nagyon jól kidolgozott, így képes erős érzelmi kötődést kiváltani az olvasóból. Egyedül azt sajnáltam, hogy a szerelme, Kellán, akiért képes a végsőkig elmenni, kicsit se hal-se hús jellemnek tűnik a számomra, bár ennek az is lehet az oka, hogy az ő karakterét még nem ismerjük eléggé. A másik főszereplő, akit még nagyon jól kidolgozott, izgalmas karakternek érzek, az Milo. Nála is erős jellemfejlődés megy végbe, és ő az, akinek a leginkább meg kell küzdenie az elveivel. Talán azért kötődtem hozzá kevésbé, mint Elinához, mivel az elején túlságosan gyenge, erőtlen jellemnek tűnt. Deniel csak a történet közepén tűnik fel, így ő még igazi rejtély, aki mindenesetre határozottságával, lelkierejével és titokzatossággával egyelőre nagyon szimpatikus. A közte és Milo között alakuló szerelmi szál pedig külön izgalmas része a történetnek. Kíváncsi vagyok, ezen a téren milyen csavarokra számíthatunk a folytatásra.

Összességében a Keresd az igazit! egy rendkívül alaposan felépített, egyedi háttérvilágú regény, amely amellett, hogy egy izgalmas kalandra hívja az olvasót, hősein keresztül egy örök emberi vágyat, az igaz szerelmet és annak lehetőségét kutatja. Mivel pedig a kötet egy sorozat első része, így nagyon bízom benne, hogy a folytatás minél hamarabb érkezik, és újra elmerülhetünk a Lélekfény különleges világában.

Ez is tetszeni fog...