Lezárult a Kafka kéziratok pere - Corn & Soda

Lezárult a Kafka kéziratok pere

Izrael Legfelsőbb Bírósága meghozta döntését a nyolc éve tartó perben, melynek eredményeképp az Izraeli Nemzeti Múzeum kapja meg a korábban magánkézben lévő Franz Kafka leveleket és kéziratokat. Így került pont egy kafkaeszk történetnek a végére.

kafka kéziratok

Franz Kafka

Kafka Csehországban élő, német származású, zsidó író volt. (Ennek köszönhetően három nemzet áll sorban, hogy magáénak vallhassa.) 1924-ben tuberkulózisban halt meg. Halálos ágyán levélben kérte barátját, Max Brodot, égesse el minden írását, hogy nevét örökre elfeledjék. Brod azonban nem tett eleget a kérésnek, sorra kiadatta műveit, melyek által Kafka neve bekerült a világirodalomba, mint a huszadik század egyik legjelentősebb szerzője. Brod 1939-ben emigrált a nácik elől Palesztinába, ahová magával vitte a kéziratokat is, melyek 1968-as haláláig az ő tulajdonát képezték. A papírokat titkárnőjére, Esther Hoffera bízta azzal az utasítással, hogy adja át őket a Jeruzsálemi Héber Egyetemnek, a tel-avivi városi könyvtárnak vagy más szervezetnek Izraelben vagy külföldön. Esther – aki 2007-ben hunyt el – azonban szintén megtagadta a kérelmet, s elosztotta két lánya közt az értékes kéziratokat, melyeket a család svájci és izraeli bankok széfjeiben őrzött ezidáig. A kollekció állítólag tartalmaz korábban kiadatlan Kafka írásokat is.

brod-y-kafka

Brod és Kafka

2009-ben vette kezdetét a per Esther örökösei ellen, melyben a Hoffe lányoktól az összes dokumentum átadását követelte az állam. A lányok azonban megtagadták a kérelmet, mondván, édesanyjuk Brodtól kapta őket, s így joga volt úgy rendelkezni velük, ahogy ő kívánt. Nyolcévnyi pereskedés után az izraeli Legfelsőbb Bíróság meghozta ítéletét, melynek értelmében a papírok az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerülnek. Döntésüket Brod végakaratára hivatkozva indokolták, miszerint a kéziratok a Nemzeti Könyvár tulajdonát képezzék, s ne kerüljenek értékesítésre. Esther Hoffe egyébként korábban már eladta az író egyik legismertebb művének, A per-nek (Vicces, nem? – a szerk.) eredeti példányát 2 millió dollárért

7594802863765b72f598acadfb4919fe

A Per kézirata

„Ez egy ünnepnap a kultúraszerető emberek számára, Izraelben és külföldön egyaránt.” – mondta David Blumberg, a Nemzeti Könyvtár elnöke. „A Nemzeti Könyvtár követni fogja a bíróság utasításait, és megóvja az értéktárgyakat azáltal, hogy az országban tartja és hozzáférhetővé teszi őket a nagyközönség számára.” A kéziratok tartalmazzák többek között Kafka rajzait és levelezéseit is, főként barátjával, Max Broddal, így a kutatók további értékes információkkal gazdagodhatnak az író életével kapcsolatban.

Forrás: dpa International

Ez is tetszeni fog...