Magyar rövidfilmek - 8. Friss Hús programja - Corn & Soda

Magyar rövidfilmek – 8. Friss Hús programja

Korábban már hírt adtunk a külföldi rövidfilmekről, most a magyarok következnek a 8. Friss Hús rövidfilmfesztivál (Toldi Mozi, március 23-39. beharangozójában.

Az egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó 8. Friss Hús Budapest – elsősorban a közönség számára rendezett – eseménysorozat az elmúlt évek alatt a nemzetközi és magyar rövidfilmek első számú ünnepévé nőtte ki magát Magyarországon.

A magyar programba összesen 28 filmet válogattak be, köztük 12 női rendező alkotását. Két rendező kétszer is szerepel az idei fesztiválon: Rudolf Olivér és Török Marcell is 2-2 filmmel lesz jelen a Friss Húson, ahol többek között a többszörösen díjnyertes Dombrovszky Linda, illetve a korábbi Friss Hús-díjazott Szilágyi Fanni új filmje is bemutatkozik. Bartha Máté Szél viszi című diplomafilmje már látható volt a Verzió fesztiválon, ahol a diák-és elsőfilmes versenyprogramban debütált, és lett a kategória legjobbja.

Nagy Zsolt
Berényi Andor: Vasárnap

Az Akik maradtak sztárja, Szőke Abigél két kisfilmben is látható lesz (Vakáció, Reggelim a vacsorád). Gryllus Dorka, Nagy Zsolt, Keresztes Tamás, Jordán Adél, Trill Zsolt is megjelenik rövidfilmes szerepben. A 8. Friss Húson korábban a Legjobb Színész díjával kitüntetett Vilmányi Benett a Szabadok c. filmmel tér vissza.

A zene több filmben is fontos szerephez jut. A Mónika nem akar a földön járni című filmben egy harmincas transz nő musicalbetétektől sem mentes álomszerű kálváriáját látjuk, míg a Mióta velem jár a nyolcvanas évek underground Budapestjén játszódik, és Tasnádi Bence alakítja benne a fiatal rockzenész apukát.

Gryllus Dorka
Beleznai Márk: Agapé

Idén összesen 6 animációs film lesz a programban, köztük Andrasev Nadja Szimbiózis című alkotása is. A rendező korábban A nyalintás nesze című filmmel versenyzett a fesztiválon, a Szimbiózist pedig olyan rangos nemzetközi fesztiválokon mutatták be, mint a Slamdance, az SXSW vagy Annecy. 

Ezek mellett számos különleges és magas művészi értéket képviselő alkotás került a versenyprogramba a hazai filmes oktatási intézményekből (Budapest Metropolitan Egyetem, ELTE, MOME, SZFE), valamint a Média Mecenatúra által támogatott filmek is megjelennek majd a fesztiválon. 

Tasnádi Bence
Szeleczky Rozália: Mióta velem jár

Március 29-én, vasárnap osztják ki a díjakat. A magyar versenyprogramban a legjobb magyar élő szereplős rövidfilm, a legjobb magyar animációs rövidfilm, a legígéretesebb 30 év alatti rendező, a legjobb színész és a legjobb színésznő díját ítélik oda, valamint több különdíjat is kiosztanak. 

A szervezők hamarosan bejelentik a fesztivál hagyományos (Queer, Horror) szekciói mellett az idei év újdonságait is.

Vilmányi Benett
Bernáth Szilárd: Szabadok

Magyar versenyprogram:

A vége (r.: Gyimesi Anna)

Agapé (r.: Beleznai Márk)

Alvások (r.: Ászity Boglárka)

Anja (r.: Baranyi Gábor Benő)

Az ezredes a vörös nőért sír (r.: Nagy V. Gergő)

Családi kör (r.: Török Marcell)

Csillagok, csillagok (r.: Török Marcell)

Fonica M-120 (r.: Rudolf Olivér)

Ha egyszer (r.: Wrochna Marcell)

Halak a hálóban (r.: Nagy Lili)

Helfer (r.: Szöllősi Anna)

Kelet (r.: Dávid Attila)

Menned kell (r.: Szabó Márton István)

Minden este amikor leviszed a szemetet (r.: Rudolf Olivér)

Mióta velem jár (r.: Szeleczki Rozália)

Mónika nem akar a földön járni (r.: Korom Anna)

Orsi és Tenshinhan (r.: Szilágyi Fanni, Szilágyi Gábor)

Pá kis Panelom! (r.: Darabos Éva)

Reggelim a vacsorád (r.: Pantyi Petra)

Szabadok (r.: Bernáth Szilárd)

Szél viszi (r.: Bartha Máté)

Szimbiózis (r.: Andrasev Nadja)

Szökési sebesség (r.: Rebák Tamás)

Szünet (r.: Kölcsey Levente)

Újjászületés (r.: Dombrovszky Linda)

Vakáció (r.: Konkol Máté, Papp Tamás)

Vannak problémáim (r.: Debreczeni Zsuzsanna) Vasárnap (r.: Berényi Andor)

Ez is tetszeni fog...