Az ábécé szinte minden betűjére jut szerző a Margón - Corn & Soda

Az ábécé szinte minden betűjére jut szerző a Margón

Október 18-án startol el a tizenkettedik Margó Fesztivál, amely évente kétszer vonzza egy helyre a kortárs irodalom iránt érdeklődőket. Láthatóan egyre nagyobb számban, hiszen a helyszíneket sorra növi ki a rendezvény. Most csütörtöktől vasárnapig a Várkert Bazár lesz a hely, ahol legszívesebben minden nap ott lennénk. Nem csoda, hiszen ősszel nem csak a magyar irodalom körül forog minden, hanem számos külföldi szerző friss megjelenéssel is a négynapos program vendége.

Megkérdezte tőlem valaki, mikor megyek a Margóra. Végiglapoztam a 48 oldalas impresszív műsorfüzetet, hogy válaszoljak neki, de szimplán be se tudtam lőni, mikor is. Vagy inkább mikor nem? … A csütörtöktől vasárnapig zajló eseménysorozatnak ugyanis annyi érdekes beszélgetése, könyvbemutatója, vitaindítója, koncertje és előadása van, hogy E O Q U X Y nincs, egyébként az ábécé minden betűjére jut legalább egy szerző, akiről vagy akinek műveiről többet tudhatunk meg, ha a négy nap alatt ellátogatunk a Várkert Bazárba. Ha meghallgatjuk Vass Virágot vagy Závada Pált, ahogy dolgozószobai világukról vallanak, vagy Eszenyi Enikőt és Fluor Tomit, két ennyire különböző közéleti személyiséget könyvekhez fűződő viszonyáról, csak töredékrészét említettem a több mint 100 féle programnak.

Nyári Margón

Csütörtökön jelentős szerepet kap a Margó-Díjátadó, ahol tíz felterjesztett elsőkönyves szerző közül díjazzák a szerintük legjobbat. Aznap egyből érdemes ott ragadni, Máté Gábor Színházi Naplók című könyvéről beszél, Nyári Krisztián ismét szerelmeslevelekkel ejt ámulatba minket (Írjál és szeressél, 2018), Ugron Zsolna pedig megosztja velünk titkait az írósarkáról, mielőtt Szabó Balázs Bandája elpengeti, hogy rózsafa ugrik át a sövényen. Pénteken indítsunk egy jó kis Nádas Péter beszélgetéssel, majd üljünk le Catherine Millet elé a nézőtérre, és hallgassuk meg, hogy a leplezetlenül őszintén megírt szexuális életéről szóló könyve (Catherin M. szexuális élete, 2001) után a 2014-ben megírt, nálunk 2018-ban megjelent Mesés gyerekkor című regénnyel kapcsolatban rózsaszín vattacukor történetről olvashatunk-e. Ha azonban kevésbé vagyunk lelkileg felkészülve egy tragédiákkal, szegénységgel fűszerezett, önéletrajzi ihletésű elbeszélésre, hallgassuk meg inkább a Gárdos Péter legújabb könyvével (Hét mocskos nap, 2018) kapcsolatos beszélgetést, amelyben a múlt, a sors három család életét összekapcsoló eseményeiről esik szó.

Szombaton és vasárnap délelőtt a korábbi évektől eltérően sokkal összetettebb és színesebb gyerekprogramokkal várja a rendezvény a fiatalabb látogatókat és a gyermeklelkű felnőtteket. Például engem, aki boldogan beülne a Csimota Kiadó Papírszínház programjára, vagy készítenék egy bábot a Csirimojó Kiadóval. A délelőtt folyamán a felnőtteknek Légrádi Gergely Nélkülem című új regényét ajánlanám, amely elég érdekes, akár többünket érintő problémakört boncolgat. Utána cseh képregénybemutató lenne nálam terítéken, majd Laetitia Colombani programja, ahol a francia színésznő, filmrendező mutatja be Hajfonat (2018) című első regényét, amelyben három nő élete, mint hajtincsek fonódnak össze. A Hofi Gézáról szóló beszélgetésről és Ráskó Eszterről én semmiképp nem maradnék le, ez utóbbinál azért is, mert Ott Anna elég jól kérdez. Cserna-Szabó András, Vásáry Tamás és Al Ghaoui Hesna csak hab a tortán, amelyet nálam a feministákról szóló kerekasztalbeszélgetés testesít meg. Itt D. Tóth Kriszta, Rács Zsuzsa, Tóth Krisztina beszélget például. Dragomán Györggyel vagy Simon Mártonnal való beszélgetés és Krasznahorkai Lászlóról szóló portréfilm pedig egyértelműen a nap legkeresettebb programjai lesznek.

Vasárnap sem maradunk érdekes program nélkül, sőt. Délelőtt Nádas Péter, Vajda Pierre és a női irodalmi alkotásokról szóló beszélgetések alapozzák meg a délutánt, ahol már olyanok, mint Varró Dániel, Lackfi János vagy Fehér Boldizsár beszél saját könyvéről. Susan Faludira este 6 óráig kell várnunk, de biztos, hogy érdemes lesz, mert a magát 76 éves korában nővé operáltató édesapjáról megírt igaz története (Előhívás, mindent apámról, 2018) teljesen egyedülálló a kortárs irodalomban. Mivel csak kiemeltem éppen párat a programokból, szeretném, ha ide kattintanának a teljes műsorfüzet megtekintéséhez, annál is inkább mert tele van szuper kuponokkal, ami -most szólok- kelleni FOG.

Mert olyan nincs, hogy Margóról könyv nélkül jövünk el. Ott találkozunk!

 

Ez is tetszeni fog...