Matt Damon Mentőexpedíciója a Korda Filmstúdióban - Corn & Soda

Matt Damon Mentőexpedíciója a Korda Filmstúdióban

Az etyeki Korda Stúdióban és Filmparkban forgatott sztárokról szóló sorozatunkat Matt Damon-nal kezdjük. A filmről 2015-ben kettős kritikát írtunk, melynek linkje a cikk végén elérhető.

Matt Damon a Mentőexpedíció című filmben
Forrás: intercom

A Mentőexpedíció (The Martian, 2015) amerikai sci-fi, melyet az Oscar-díjra jelölt, Golden Globe, Emmy-díj és BAFTA-díj nyertes angol filmrendező és producer, Sir Ridley Scott rendezett, és a film elkészítésének részese lehetett hazánk földje.

Ridley Scott a magyarországi forgatáson
Forrás: Intercom

Ridley Scott nagyon szívesen forgat Magyarországon, egy következő cikkünkben egy olyan filmről írunk, melynek a producere volt és hazánkban vették fel számos jelenetét. Az a bizonyos film a Szárnyas fejvadász 2 (Blade Runner), mely kapcsán olyan filmsztárok töltöttek hónapokat hazánkban, mint Harrison Ford és Ryan Gosling.

Matt Damon forgatás közben
Forrás: Intercom

Matt Damon már sok nagy főszerepet és fantasztikus alakítást tudott a háta mögött, amikor 2014-ben Magyarországon felvették a Mentőexpedíció című amerikai filmet, melyre több kritikus is azt mondta, hogy a hollywoody sztárnak az élete szerepe volt Mark Watney. Matt Damon Oscar-díj jelölése és Golden Globe díja is ezt támasztja alá.

Matt Damon hazánkban felvett jelenetben
Forrás: Intercom

Ridley Scott filmjének stáblistáját olvasva azt hihetnénk, hogy magyar produkcióról van szó, és erre legyünk büszkék. Büszkeségünk az is, hogy a Mentőexpedíció sikere hazánk sikere is, hiszen a Bálnában, a Művészetek Palotájában, a Hungexpo-n folytak a forgatások és az űrhajó belsejét pedig az etyeki Korda Stúdióban rendezték be.

A Mentőexpedíció egyik jelenete, melyet a Művészetek Palotájában vettek fel
Forrás: Intercom
A Művészetek Palotája a Mentőexpedíció filmben
Forrás: Intercom

A marsi jelenteket a Korda Stúdió hat emelet magasságú műtermében forgatták, ahol több ezer tonna földet terítettek le. Matt Damon marsi szállása is a Korda Stúdióban volt berendezve, és külön érdekesség, hogy a stúdió futurisztikus bejáratát is felhasználták az alkotók: a kapu mögé – az utómunkák során –  NASA-épületeket szerkesztettek be.

Az etyeki Korda Stúdió bejárata
Forrás: Korda Filmpark
A Korda Stúdió kapuja a filmben, mögötte a NASA épületek
forrás: Intercom

A Mentőexpecíció egyik magyar berendezője Szabó Istvánt idézte a forgatás kapcsán, aki szerint „egy díszlettel azt az atmoszférát kell megteremteni, amiben egy színész úgy el tud veszni, hogy semmi se zökkentse ki a film világából.” Matt Damon Etyeken megkapta ezt a lehetőséget.

Homokvihar jelenet a filmből, mely a Korda Stúdióban készült
Forrás: Intercom

Ki kell, hogy emeljük, hogy a Mentőexpedíció hazai forgatása által fővárosunk kilépett abból a kliséből, hogy XX. század eleji Párizst, vagy éppen Kelet-Berlint imitáljon Budapest, hiszen a Mentőexpedíció egy jövőben játszódó sci-fi. Ehhez az „időugráshoz” pedig kellettek a Korda Filmstúdió, a Bálna, a Művészetek Palotája és a Hungexpo épületei. A budapesti modern épületeknek volt köszönhető az, hogy Peking és Houston mindössze három villamosmegállónyira került egymástól. A Duna-parton haladó kettes villamosra kellett csak felszállniuk a színészeknek és stábtagoknak ahhoz, hogy leküzdjék a látszólag hatalmas távolságot.

Matt Damon a Bálna épületében

Matt Damon a hosszabb forgatási idő miatt családját is elhozta Magyarországra, és az amerikai sztár a munkaszünetekben többször sétált Budapest belvárosában, és szívesen osztogatott autogramot, fotózkodott a rajongókkal.

Matt Damon a budapesti Four Seasons Hotel bejáratánál

A mellékelt fotókon azok a jelenetek láthatók, melyeket Etyeken és Budapesten vettek fel, illetve Matt Damon budapesti tartózkodását dokumentálják.

Matt Damon rajongói körben
Matt Damon egy magyar rajongónak autogramot ad

A Mentőexpedíció magyar szinkronos előzetesében is feltűnik a Korda Stúdió bejárata, és láthatóak részletek azokból a jelenetekből is, melyeket a Bálnában és a Művészetek Palotájában vettek fel:

Szerkesztőségünk 2015-ben kettős kritikát írt a filmről:

Ez is tetszeni fog...