Megan Miranda: A tökéletes idegen - Corn & Soda

Megan Miranda: A tökéletes idegen

Októberben jelent meg magyarul Megan Miranda, a Minden eltűnt lány szerzőjének új pszichológiai thrillere, A tökéletes idegen az Agave Könyvek gondozásában. Az USA-ban tavasszal debütált kötet már most nagy sikert aratott, és ez is azt mutatja, hogy a zseniális Minden eltűnt lány nem csupán egyszeri felvillanás volt.

Forrás: Agave Könyvek

A történet szerint egy távoltartási végzés és egy lehetséges bírósági per szorításában az újságíróként kudarcot valló Leah Stevens épp eltűnni készül Bostonból, amikor összefut egy zűrös kapcsolatból menekülő régi barátnőjével, Emmy Grey-jel. Emmy felveti, hogy költözzenek Pennsylvania csendes vidékére, ahol Leah tanári állást vállalhat, és mindketten új életet kezdhetnek.

Az új kezdetet azonban szörnyű esemény árnyékolja be. A tó partján brutális támadás ér egy Leah-ra kísértetiesen hasonlító nőt, majd néhány nappal később Emmy is eltűnik. Leah-nak feltett szándéka, hogy megtalálja Emmyt, és ezért együttműködik az ügyben Kyle Donovannel, a helyi nyomozóval.

Miközben nyomok után kutatva vizsgálják barátnője életét, Leah-ban felmerül a kérdés: ismerte-e valaha Emmyt igazán? Barátok, család és digitális lábnyom hiányában a rendőrség gyanakodni kezd, vajon létezik-e egyáltalán Emmy Grey. Hamarosan már Leah szavahihetősége forog kockán: hogy saját magát megmentse, és tisztára mossa a nevét, ki kell derítenie az igazságot eltűnt barátnőjéről.

Megan Miranda legújabb thrillerében fontos és mélyen elgondolkodtató kérdéseket vet fel a bizalom, a másik megismerése és a személyazonosság kérdése kapcsán. Mennyire képes megismerni az ember azt a személyt, akivel együtt él? Bízhatunk-e bárkiben is? A bizalom csupán naivitás? Beleláthatunk a másik ember lelkébe? Mi rejtőzik amögött, amit a külvilág felé mutatunk? Hogyan bizonyítsuk valakinek a létezését bármilyen hivatalos adat nélkül? Az igazság minden áldozatot megér?

A problémafelvető kérdések mellett a regény másik erőssége a cselekményvezetése. Az olvasó az eseményeket végig az E/1-es narrátoron keresztül látja, és csupán annyi tud, amennyi maga a narrátor. Azok az információmorzsák állnak a rendelkezésünkre, amelyek a főhősünk birtokába jutnak. Így végig mozaikokból dolgozunk, a rejtélyek fokozatosan bomlanak ki, ahogyan a kirakós darabjai a helyükre kerülnek. Ennek köszönhetően a történet váratlan  fordulatokkal van tele, újra és újra meglepetések várnak, a cselekmény pedig rendkívül feszes tempójú.

A regény végig megköveteli a feszült figyelmet és a koncentrációt, hiszen egyszerre több cselekményszálat is mozgat, ráadásul két időszálon fut. Egyszerre történnek az események a jelenben, és ugyanakkor a visszaemlékezéseknek köszönhetően a múltba is visszatérünk.

A szereplőket végig az elbeszélő, Leah szemszögéből látjuk, így rajta keresztül ítéljük meg őket. Ezáltal egy nagyon érdekes elmejáték részeseivé válunk, hiszen a jellemek az események tükrében, és a narrátor érzelmi állapotának függvényében változnak, átalakulnak. Aki először szimpatikus volt, a történet végére gyűlöletessé válhat, vagy az először undoknak tűnő szereplőről derülhet ki az ellenkezője.

Megan Miranda
forrás: Agave Könyvek

Megan Miranda remekül játszik az érzelmekkel, az emberi érzelmi paletta szinte minden egyes árnyalata megjelenik a műben. Leah igazi érzelmi hullámvasutat él át mind a barátaihoz, mind a családjához és a férfiakhoz való viszonyában is. A cselekmény alakulása közben jelleme, emberi és érzelmi kapcsolatai változnak, és az írónő ezeket a változásokat remekül érzékelteti.

Az érdekes kérdésfelvetések, izgalmas cselekmény, és a remek jellemábrázolás mellet, érintőlegesen fontos szociológiai, társadalmi témák is felvetődnek a műben. Bár a regény nem megy mélyen bele ezekbe a problémákba, de maga az érintése is jelzésértékű. Megjelenik a nagyváros-vidék ellentét, a szegénység-gazdagság, közösséghez tartozás, befogadás kérdése.

Összességében a Tökéletes idegen egy összetett, modern társadalmi problémákra érzékeny, feszes tempójú, remekül felépített thriller, mely méltó folytatása a Minden eltűnt lánynak. A krimik, thrillerek kedvelőinek tökéletes, izgalmas olvasmány, ami biztosan nem okoz csalódás. Most már csak az a kérdés, mikor érkezik Megan Miranda következő kötete? Reméljük, hamarosan.

A könyvért köszönet az Agave Könyveknek!

Ez is tetszeni fog...