Megjelent a 100. Helikon Zsebkönyv! - Corn & Soda

Megjelent a 100. Helikon Zsebkönyv!

Hat év, száz könyv, egy Szép Magyar Könyv Díj – jubileumát ünnepli a Helikon Zsebkönyvek sorozat! A mindenki számára megfizethető kiadványok között a magyar és világirodalmi klasszikusok mellett filozófiai, pszichológiai, vallási alapművek és a zsánerirodalom legnagyobbjai is megjelentek, s akár a zsebünkben is elférnek!

2015 márciusában indult útjára a Helikon Zsebkönyvek. Azóta megannyi világirodalmi klasszikust, fontos magyar művet, illetve filozófiai munkát jelentetett meg a kiadó ebben a formátumban: kiskönyvekben a nagyvilág – ahogy a sorozat szlogenje mondja.

A Helikon Zsebkönyvek indulására emlékeznek vissza a kiadó egykori és jelenlegi munkatársai a Nyugati tér blogon olvasható cikkben.

2015-ben még havonta hármasával jelentek meg a kötetek, később ez a tempó mérséklődött, de a sorozat rajongói így is évről évre 10–15 könyvvel bővíthették saját zsebkönyvtárukat. Az idén minden eddiginél nagyobb lendületben van a sorozat: 2021-ben közel húsz új cím válik elérhetővé, köztük olyan szerzők művei, mint George Orwell, Rudyard Kipling, Kurt Vonnegut, Kazuo Ishiguro vagy Albert Camus.

A sorozat századik kötetének megjelenését a kiadó négy könyvvel ünnepeli: a századik mellett a 99. és a 101–102. kötetek is különlegesek.

99 magyar vers címmel jelent meg Simon Márton válogatása, mely a Helikon Zsebkönyvek 99. kötete. A jellemzően prózai kötetekre építő sorozat kivételes vállalkozása a népszerű költő és slammer által fontosnak tartott versek antológiája. Ahogy ő írja a könyv előszavában, ez egy „közelítési próbálkozás. Föltárási kísérlet. Hogy olyan legyen, ami ritka, hogy  belekerülhessenek a szokásos listákról szokásosan kirekedő nevek, kvázi-ismeretlen nagyversek, a szakmai közutálatnak méltatlanul régóta örvendők, zsenik jelzésértékkel, elfelejtett szerzők remekművei.”

A két éve Szép Magyar Könyv Díjjal kitüntetett sorozat jubileumi, 100. kötete a Weöres Centenáriumi Év alkalmából korábban már 2013-ban kiadott Weöres Sándor Füves könyve – a minden korosztály számára
népszerű költő világszemléletének összefoglalása. Az pedig szintén egyedülálló a Helikon Zsebkönyvek életében, hogy egy mű két kötetben jelenjen meg, de ez is része a századik kötet körüli ünnepi kiadásoknak, így kerülhet az olvasók polcaira áprilisban Rudyard Kipling klasszikusa(i), A dzsungel első könyve, illetve A dzsungel második könyve.

Ez is tetszeni fog...