Megvan a holnapi programod! - Irodalom Éjszakája - Corn & Soda

Megvan a holnapi programod! – Irodalom Éjszakája

Forrás: sajtóanyag

A városban kihunynak a fények, ismeretlen és izgalmas helyek ajtajai tárolnak fel, idegen nyelvek fordított szavai hangzanak fel – röviden ismét itt az idő az Irodalom Éjszakájára! A hagyományosan évente kétszer megtartandó ingyenes rendezvény a tavaszi szezonban március 28-án lesz, este 19 és 23 óra között.

Nemes, bohém,

Az Irodalom Éjszakája különleges esemény, aminek alkalmából nem csupán az irodalom, hanem a kulturális és mindennapi élet, olykor nem várt színterei is mozgósítják magukat. Ugyan az egyszerre nemes é bohém este fő célja, hogy megismertesse, egyszersmind népszerűsítse az irodalmat és olvasást annak minden aspektusában, ám itt nincs vége a szerepvállalásnak!

Forrás: sajtóanyag

Mi sem árulkodna jobban szerepvállalásuk széles skálájáról, mint maguk a támogatók és résztvevők? A projekt az EUNIC Hungary (a Budapesten működő európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek ernyőszervezete) kezdeményezésére jött létre, Budapest Főváros Önkormányzata és Debrecen Város Önkormányzata támogatásával. A rendezvény fő partnere 2019-ben a Radnóti Miklós Színház, a Debreceni Csokonai Színház és a Debreceni Egyetem.

Hol, mikor, mit? – vagyis a részletek

 Ez az este ahhoz is alkalmat biztosít, hogy a mindennapinál sokkal közvetlenebbül megismerhessük városunkat. Idén a megismerés középpontjában Budapest egyik legszebb, legkiszámíthatatlanabb része, a VI. kerület lesz, 23 állomással! Yunus Imre Intézet, Ráth György Múzeum, Képzőművészeti Egyetem, Mamaison Hotel, Jajcica, Hopp Ferenc Múzeum, és még meddig sorolhatnánk! Lokál üzletek, cégek, múzeumok, civil és kulturális élet is részt vesz az esemény lebonyolításában – így mutatkozik meg egy újabb fontos üzenet, miszerint az irodalom a mindennapi embereké és bármilyen környezetben élvezhető.

Forrás: sajtóanyag

Talán a véletlen műve, hogy idén az est számai szépen követik egymást: 22 író (főleg itthon ismeretlen szerzők) egy-egy mű, 23 helyszínen, 24 színész hang által megszemélyesítve. Minden felolvasás fél órát vesz igénybe, az utolsó előadások pedig 22.30-kor kezdődnek. A viszonylag kevés idő maximalizálására és a kombinációk átláthatóságára az Irodalom Éjszaka honlapján létrehozott igen egyszerű keresőfelül van segítségünkre. A 2018-as oldalhoz képest a mostani sokkal könnyebben kezelhető, jobban átlátható, így az útvonalunk kiválasztása megszabadult mindenféle stressztől, és csak az élvezet maradt.

Rakjuk össze az esténket!

Mert hát az Irodalom Éjszakája végső soron ez: öröm. Az a legjobb az egészben, hogy mint egy kirakóst, maga illesztheti össze az este darabjait – csakhogy itt nem maradnak üres lyukak, hiszen mindenki a maga szájíze szerint tervezheti meg a saját estéjét. A hasonlat azonban nem csak ebből az egy okból releváns. Nem csupán a közönség, hanem a szervezők oldaláról is egy nagy puzzle az egész rendezvény! Kis darabokból áll össze a nagy egész: könyvek, rók, helyszínek, időpontok – ha külön-külön nézi az ember, kész káosz! Itt jön a be a közönség, aki kedvtelésén alapuló rendszerével fényt a sötétségbe – vagyis ez esetben az éjszakába – és kirakja a neki tetsző képet. Bízzunk benne, hogy a tavasz a szebbik arcát mutassa és akkor biztosak lehetünk benne, hogy egy csodálatos este részesei leszünk!

Forrás: sajtóanyag

Ez is tetszeni fog...