Miért is? - Blue Kids versenyfilm a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon - Corn & Soda

Miért is? – Blue Kids versenyfilm a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon

Tegnap kora este volt a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon a Blue Kids olasz versenyfilm vetítése, mely kapcsán folytatjuk tudósításunkat Szegedről.

A Blue Kids végefőcím alatt azt kérdeztem: miért készült el ez a film? Tudtam, hogy még vár rám egy késő esti bemutató, ezért úgy gondoltam, hogy úgyis alszom rá egyet, és majd reggel biztos beljebb leszek a megfejtésben. Már másnap reggel van, amikor írom a beszámolót, de ugyan ott tartok.

Nagyon nem szeretek lehúzni filmeket. Ha nem tetszett egy alkotás, vagy nem volt rám hatással, akkor inkább nem írok. Ez most nem tehetem meg, mivel vállaltam azt – természetesen nagy örömömre –, hogy a nagyon jó hangulatú és színvonalú szegedi Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválról tudósítok. Írok tehát a filmről, csak röviden.

Blue Kids

A Blue Kids című olasz film rendezője Andrea Tagliaferri, operatőre Sara Purgatorio. A Blue Kids egy – feltehetőleg – életkörülményeiben elkényeztettet testvérpárról szól, akik anyjuk halála után érzelmek nélkül, anyagi előnyökért elkövetnek mindenféle borzalmas bűntettet. A feltehetőleg szót folyamatosan használnom kellene, mert az ok-okozatokból több derül ki a fesztivál programfüzetben található tartalmi leírásból, mint a filmből. A Blue Kids-ben nincsenek felépítve a karakterek, minden szereplő változatlan, és nem derül ki az, hogy milyen viszonylata van a testvérpárnak bárkivel is. Csak sejtjük, hogy mit miért tesznek, hogy miért lettek érzelemmentesek, de alapvetően az egész film emberi, lélektani oldala kidolgozatlan. Az a legkevésbé látszik, hogy ezek a fiatalok szomorúak lennének, sokkal inkább flegmák és néha dühösek. A párbeszédekből, a helyzetekből nem derül ki az, hogy a fiatalok elhunyt anyja miért végrendelkezik úgy ahogy, miért olyan viszonyuk az apjukkal, amilyen. Egyáltalán bárkihez, és a világhoz miért olyan a viszonyulásuk, ami a cselekedeteiket megokolná, motiválná. A vetítés utáni beszélgetés során a rendező, Andrea Tagliaferri elmondta, hogy a Blue Kids a fiatalkori céltalanságról és annak következményeiről szól. Igen, erre természetesen az film első 10 percében rájöttem, csak szerintem ez a téma – úgy, ahogy a rendező megfogta – nem “vitte el” számomra a többi 68 percet.

A Blue Kids thiller, a műfaji elemeknek megfelelően van benne erőszak, szex, feszültség, egy-két fordulat, egy kis noir, de szerintem ez egy nemzetközi filmfesztiválra való beválogatásra nagyon kevés. A Blue Kids-nek a szegedi vetítés nemcsak magyarországi, hanem európai premierje is egyben, tehát ez adhat némi érdekességet ahhoz, hogy bekerült a fesztiválprogramba. De maximum…

IMDb: 5,2/10

Mafab: n.a.

Értékelés: 40/100

Ez is tetszeni fog...